Sivas'ta Çiftçiye Hastalık Uyarısı

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iklim değişikliğiyle birlikte yağış rejiminin değişmesi ve yağışların Mayıs-Haziran aylarına kaymasına ilişkin çiftçileri bilgilendirici bir açıklama yayınladı. Açıklamada hububatta görülen hastalıklar nedeniyle yaşanması muhtemel verim kaybının önlenmesi için kimyasal ilaçlama tavsiye edildi.

Gündem - 2 hafta önce

NESLİHAN KOÇ

Sivas’ta Nisan ayının kurak geçmesinin ardından, son günlerde yağan yağmurların hububat alanlarında bitkilerin gelişimini, verim ve kaliteyi olumlu yönde etkilediği belirtilirken, bu yağışların toprak nemini bitkiler için yararlı düzeye getirmesi bakımından faydalı olduğuna dikkat çekildi. Bunu yanı sıra tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de küresel iklim değişikliğinin olumsuz yansımalarının görüldüğü ifade edildi.

VERİM VE KALİTEYİ ETKİLİYOR

Sivas’ta Mart ve Nisan aylarında yağması gereken yağışların Mayıs ayına kaydığı vurgulanırken yağışlarla birlikte havaların ısınmasıyla rutubetin artmasının mantar hastalıklarına da zemin hazırladığı belirtildi. 2023 yılında oluşan aşırı yağışlar nedeniyle hububat üretim alanlarında yoğun şekilde septoria, sarı pas gibi mantari hastalıkların epidemi yarattığı hatırlatılırken, gerekli tedbirleri alarak zamanında ilaçlı mücadele yapanların üretimde herhangi bir verim ve kalite kaybı yaşamadığı, ilaçlı mücadeleyi zamanında yapmayanların ise üretimde verim ve kalite kaybına maruz kaldığını kaydedildi.

YAĞIŞLAR PAS HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR

İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli ekiplerin hububat alanlarında arazi kontrolleri yaptığı belirtilirken, yağışların başlamasıyla birlikte mevcut durumda herhangi bir sıkıntı görülmediği ifade edildi. Ancak yağışların süreklilik arz etmesi halinde pas hastalığı oluşturması riski bulunduğuna dikkat çekilirken özellikle buğdayın en önemli hastalıklarından biri olan pas hastalığının en erken görüneninin Sivas’ta çiftçiler tarafından “kınacık” olarak bilinen sarı pas olduğu ifade edildi. Sarı pas hastalığının, ilkbaharla birlikte buğday, arpa, çavdar gibi hububatlarda görüldüğü vurgulandı.

KİMYASAL MÜCADELEYE BAŞVURULMALI

Sarı pas hastalığına karşı kimyasal mücadelenin büyük önem taşıdığı vurgulanırken, kimyasal mücadelenin, ilk pas püsküllerinin görülmeye başlayıp, bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılması önerildi. İlk ilaçlamadan sonra hastalığın seyrinin dikkatle izlenmesi gerektiği hatırlatılırken, pas oluşumunun devam etmesi durumunda yapılacak ikinci bir ilaçlamanın çoğunlukla sorunu çözeceği belirtildi. Ancak iklim koşullarının bazen ikinci ilaçlamaya rağmen hastalığın devam etmesine neden olduğu ifade edilirken, nem ve sıcaklığın sarı pas lehine olduğu ve hastalığın bir salgına dönüşme ihtimalinin görüldüğü durumlarda üçüncü bir ilaçlamanın da zorunlu hale gelebileceği vurgulandı. Ancak hasat tarihine en geç 1 ay kala, bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmaması tavsiye edildi.

TARLALARINIZI SIKLIKLA KONTROL EDİN

Pas hastalığı görülen arazilerde; yapılacak ilaçlama çalışmalarında oluşacak zayiatın %2-5 arası olacağı belirtilirken ilaçlama yapılmadığı takdirde bu zayiatın %70-80'lere ulaşabileceği öngörüldü. Yağışların bu şekilde devamı halinde daha erken tespit ve etkin müdahale için üreticileri hububat ekili tarlalarını sıklıkla kontrol etmesi ve muhtemel hastalıklara karşı hazırlıklı olması tavsiye edildi.

Hububat ekili tarlalarda hastalık ve zararlı kontrollerinin devam ettiği ifade edilirken, üretimin başından hasat dönemine kadar tüm tarımsal alanların İl-İlçe Müdürlüklerindeki teknik personeller tarafından takip edildiği hatırlatıldı. Üreticilerin tarımsal üretim alanlarında karşılaştığı problemlerle ilgili İl-İlçe Müdürlüklerinden teknik destek alabilecekleri hatırlatıldı.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas’ta ‘Katmer’li Zamlara Vatandaşın Tepkisi!

2024-05-02 10:00 - Gündem

Sivaslı Tiryakiler Zama Zam İstiyor

2024-05-07 12:04 - Röportajlar

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 1 Mayıs 2024

2024-05-01 09:49 - Gündem

Sivas’ta ‘Ayaz Yanığı’ Sahnelenecek

2024-05-06 10:11 - Kültür Sanat

Sivas’ta Hıdırellez Coşkuyla Kutlandı

2024-05-07 09:43 - Gündem

Sivas'ta Aramızdan Ayrılanlar – 5 Mayıs 2024

2024-05-05 09:10 - Gündem

Yılların İhmali Bir Aylık Belediyeye Mal Edilmemeli

2024-05-06 09:33 - Gündem

Duman Ailesinin Acı Günü!

2024-05-01 10:01 - Gündem

Sivas’ta Kar Sürprizi, Karla Kaplandı

2024-05-06 09:34 - Gündem

Sivas'a İlkbaharda Kara Kış Geldi

2024-05-06 10:15 - Gündem

İlgili Haberler

Film Festivali'nde Finalistler Belli Oldu!

16:10 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 19 Mayıs 2024

16:06 - Gündem

Binlerce Temizlik Görevlisinin İşine Son Verilecek

16:06 - Gündem

Akaryakıt Fiyatlarında Zamlı Tarife!

15:54 - Gündem

Trafikte Bunu Yapan Yandı

15:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 19 Mayıs 2024

16:06 - Gündem

LGS’ye Girecek Öğrencilere Uzmanından Tavsiyeler

13:58 - Gündem

Sivas'ta 19 Mayıs Coşkusu

13:27 - Gündem

Sivaslı Kadın Yetersiz Buldu

12:19 - Gündem

Başkan Karahan'dan 19 Mayıs Mesajı

10:52 - Gündem