USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

?NE VİZYON, NE DE TANITIM VAR?

?NE VİZYON, NE DE TANITIM VAR?

?NE VİZYON, NE DE TANITIM VAR?
11-11-2016 17:08
Google News

Kültür ve turizmde şehrin kazanımları ve yapması gerekenlerin görüşüldüğü toplantıya STK temsilcilerinin; “Sivas’ta ne vizyon, ne de tanıtım var” sözü damga vurdu.

Merkezi hükümet temsilcilikleri, yerel yönetimler, akademik kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları odak grup toplantısı olan Turizm Master Planı, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluş (STK) temsilcilerinin katılımıyla Paşabahçe Kütük Ev’de gerçekleştirildi.
İl turizmi konusunda karşılaştırılmalı sunum, şehrin potansiyelleri ve sorunlarının görüşüldüğü toplantıda, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü bazı daire müdürleri ve STK temsilcilerinin eleştirilerine maruz kaldı.

2013’TEN SONRA ÇÖKÜŞ VAR!
Turizm Master Planı adlı projenin tanıtım ve sunumunu gerçekleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Pürlü, 2006-2015 yılları arasında Sivas’ı ziyaret eden turist sayısı, şehrin konaklama kapasitesi, komşu iller arasındaki yeri, İç Anadolu’daki yeri, turist sayısı itibariyle Türkiye genelindeki konumu, doluluk oranları ve Valilik tarafından belirlenen 2023 Stratejik İl Geliştirme Planıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Elde edilen verilere göre, Sivas’ı ziyaret eden turist sayısında 2013’ten sonra ciddi bir çöküş görüldü.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları anlatan Pürlü, projeyle ilgili katılımcılara şu bilgileri verdi;
“Türkiye’de master planını yapan 3-5 ilden bir tanesi Sivas’tır. Burada önemli olan sizlerin fikirlerini almaktır. Mevcut durumda turizmde konaklama sayımız 5 bin 321’dir. İlçelerde ise bin 651 yatak kapasitemiz var. Genel toplamda 6 bin 972’dir. Şuanda 22 adet a grubu seyahat acentesi faaliyet gönderiyor ve bunların çoğunluğu hac ve umre organizasyonları yapıyor. Yıllar itibariyle ilimize gelen turist sayısı 2013’te 844 bin iken ülkemizde yaşanan olaylar nedeniyle grafiğimiz düşse de ülke genelinde oldukça iyi durumdayız. Komşu illere bakıldığında ise Kayseri ve Kahramanmaraş’tan sonra 3’üncü sırada yer alıyoruz. İç Anadolu bölgesinde ise 6’ıncı sıradayız. Bunlar Bakanlığımızın istatistiklerine göre gece konaklayan turistler bazı alınmıştır.
Sivas, turizmde ülke genelinde 30’uncu sıradadır. Kötü bir yerde olduğumuz söylenemez ancak bunu artırmak için çalışacağız. Otellerimizin doluluk oranlarına baktığımızda ülke genelinde yüzde 40 iken Sivas 42.90 düzeyindedir. Turizm işletmeli belgeli tesislerde ise biraz gerideyiz.
Bu çalışma Sivas’ta bir ilk değil. 2004 yılında 1 yıl süren şura çalışmalarıyla her kurum kendi, vizyon, misyon ve stratejisini planlamıştı. Daha sonrasında ise 2023 stratejik il geliştirme planı hazırlandı ve bugün biz hala bundan faydalanıyoruz. Ayrıca bu plan 2013 yılında güncellendi ve tüm kurumlarımıza dağıtıldı. İlimizin geleceğini yönelik güzel tespitler ve değerler yer aldı. İlimizin değerlerini tanıtmak için müdürlüğümüz çeşitli illerin yanı sıra ülkelerde de sıkı bir çalışma yürüttü. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha iyi bir noktada olacağız.”

“SİVAS, HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR”
Belediye Başkanı Sami Aydın ise gerçekleştirilen sunuma bakıldığında Sivas’ın kültür ve turizm açısından ilerleme kaydettiğini vurguladı.
Özellikle İç Anadolu ve komşu iller sıralamasında Sivas’ın çok da kötü bir pozisyonda olmadığını da sözlerine ekleyen Aydın, “Yakın zamana kadar Sivas’ta turizm dendiği zaman hiç kimsenin bir beklentisinin olmadığı bir alandı. 2004’lü yıllarda turizmle ilgili Sivas’ın potansiyelinin olduğu ifade edildiği zaman insanlar buna itibar etmiyordu. Ancak farklı şehir ve ülkeleri gezip gördüğünüz zaman Sivas’ın çok ciddi bir potansiyeli olduğunu anlıyor ve fark ediyorsunuz. Belediye olarak şehir içerisinde tarihi dokuyu ortaya çıkan çalışmalarımızın yanı sıra buna benzer birçok projeyi gerçekleştirdik ve bu projelere devam edeceğiz. Şu da bir gerçek ki Türkiye turizm açısından çok zengin bir ülke ancak biz yeteri kadar pay alamıyoruz. İnşallah alacağız” dedi.

VALİ GÜL: “AMACIMIZ, SİVAS’IN HAK ETTİĞİ NOKTAYA TAŞIMAKTIR”
Turizm noktasında Sivas genelinde yapılan ve yapılması gereken konulara değinen Vali Davut Gül, kültür ve turizmde Sivas’ın hak ettiği yerde olmadığına işaret etti.
Çok zengin bir potansiyele sahip olan şehrin çok büyük ve kat edeceği uzun bir yolu olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Gül, “Şuanda kentte bir eksiklik yokmuş gibi ya da her şey tamamlanmış gibi bir fotoğraf ortaya çıkıyor. Sivas hak ettiği yerde değil, potansiyeli çok büyük ve kat edeceği uzun bir yol var. Her şey olmuş bitmiş gözüyle bakarsak yol alamayız. Şuana kadar bu noktada yapılan çalışmalarda emek harcayan herkesten Allah razı olsun. Sayın müdürümüz biraz önce konaklayan turist sayısını açıkladı. Muhtemelen bunun önemli bir kısmı öğrencilerin kaldığı pansiyonlardır. Onları çıktığımızda oranlarda muhtemelen yüzde 70-80 azalma olacaktır. Bu çok önemli bizim en büyük mücadelemiz Sivas’ı hak ettiği noktaya taşımaktır” dedi.

750 MİLYAR LİRA HİBE EDİLECEK TESİS İNCELENMEDİ!
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından katılımcılar Turizm Master Planı ile ilgili düşüncelerini aktardı.
Bu kapsamda söz alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü eleştirdi.
Zara ilçesinde 750 milyar civarında hibe verecekleri tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi alması gerektiği ancak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bir aylık süreç içerisinde bir kez dahi ön incelemede bulunmadığını öne süren Genç, Turizm Master Planında yer alması gereken konularla ilgili önemli bilgiler sundu.
Sivas’ın en önemli değerlerinden biri olan Kangal Köpeği, tarihe ışık tutan Kongre Müzesi ve kahraman delegeleri ile UNESCO’nun listesinde yer alan Divriği Ulu Cami’nin yeteri kadar tanıtılmadığını savunan Genç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Bir konuda yapılabilecekler konusunda katkı sunmak istiyorum. Sivas kent meydanı çok önemli bir alan ve bu alan, ikinci bir alanımız ise Divriği’de bulunan tarihi eserimiz. Belki bu anlamda Sivas kent meydanına düzenlenecek turlarda Divriği’ye yapılacak olan yolculuk hem uzun hem de sıkıcı geçiyor. Bu tren yolculuğunu daha keyifli bir hale getirmemiz gerekiyor. Canlı sufi müzik ve çocuklar için bir vagonda oluşturulacak çocuk oyun alanlarıyla bu sıkıcı yolculuğu keyifli bir hale getirebiliriz.
Ayrıca ilimizin en önemli değerlerinden biri Kangal köpeğidir. Ancak yeteri kadar tanıtım yapılmadığı kanaatindeyim. Kongre Müzemiz Cumhuriyetin kuruluşu açısından çok önemli bir yere sahip iken buranın ve kahraman delegelerinin tanıtımını yapmıyor ve çocuklarımızı tarihimizden mahrum bırakıyoruz. Kentte Almanca, İngilizce ve Arapça dillerini çok iyi bir akıcı bir şekilde konuşan insanlarımız var ancak bunlar için şuana kadar herhangi bir tarama yapılmadığını biliyorum.
İlimizdeki en önemli eksikliklerden bir tanesi de şu. Zara ilçesinde 750 milyar civarında hibe vereceğimiz bir tesis var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi alması gerekiyor. Yaklaşık 1 aydır süreç devam ediyor. Bu süreç içerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bir kez dahi olsun gidip orada ön inceleme yapmadı. Yani ön inceleme yapılsa Sivas bir değere daha kavuşmuş olacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün bir yardım ofisi veya ön inceleme ofisi gibi değerleri olursa bu konuda yatırım yapan kişiler hem yatırım yapmaya daha hevesli olurlar, yaptıkları yatırımın da değerini alabileceklerini, kendilerine yol gösterileceğini ve bu anlamda kendilerine bir yardım eli uzanabileceğini düşünürler.”

“SİVAS’TA İNANÇ TURİZMİ YOK”
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç’in ardından söz alan Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu’da kültür ve turizm noktasında Sivas’ın hak ettiği yerde olmadığını belirtti.
Özellikle tanıtım noktasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bazı eksiklikleri bulunduğunu da kaydeden Türkmenoğlu, şehir inanç turizminin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sultan Otel Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Yolalan ise kentte tanıtım ve yönlendirmenin geliştirilmesi, tanıtım totemlerinin arttırılması, gastronomi turizminin geliştirilmesi ve içki satışı gerçekleştirmeyen otellerin turist kaybına yol açtığını söyledi.
Turizm Master Plan toplantısı Belda Limitet Şirketi Müdürü Şehir ve Bölge Plancısı Saffet Atik’in sunumuyla devam etti.

Erhan CEYLAN/


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü