USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

2. El Yünleri Ekonomiye Kazandırıyor

Sivas’ta yüncülük yapan Fatih Demirhan, müşterilerden parasıyla aldığı eski yünleri yıkatma ve taratma işleminden geçirterek daha uygun fiyata vatandaşın hizmetine sunuyor.

2. El Yünleri Ekonomiye Kazandırıyor
23-12-2023 12:02
SİVAS
Google News

Neslihan KOÇ

Sivas’ta yüncülük sektöründe faaliyet gösteren Demirhan Ticaret İşletmecisi Fatih Demirhan yaz sezonunun tamamlanmasıyla işlerin durulma noktasına geldiğini söyleyerek, “Şu an kış mevsimi işlerimiz düşük hatta yatıyoruz diyebiliriz” dedi. Demirhan, işlerin Nisan ayı gibi başladığını belirterek, “10.aya kadar devam eder. Sezon açılınca şehir merkezinden ziyade bazı köylerimiz var onlara çok yün veriyoruz. Misal merkezdeki biri 3-5 kilo yün alırken köyden gelen vatandaş 40-50 kilo götürüyor. Boşuna denmiyor ‘köylü milletin efendisi’ diye. Köylü olmasa çoğu esnaf zor durumda kalır yani” diye konuştu.

KÖYLÜ VATANDAŞLAR ESNAFI AYAKTA TUTUYOR

Yünün sağlık açısından önemine dikkat çeken Fatih Demirhan, “Elyaf kanserojen madde sonuç olarak. Üzerimizdeki elbiseler ya da buna benzer atık maddeleri makinede çekiyorlar. Kimyasal hammaddesi var. Onu karıştırıp işte boncuk elyaf ya da silikon elyaf olarak üretiliyor. O sebeple binlerce yıldır kullanılan çağımızda da vazgeçilemeyen yünler çok sağlıklıdır. Yazın serin, kışınsa sıcak tutuyor. Öyle bir özelliği var yünün” ifadelerini kullandı.

Kış ayları için kullanıma hazır yünler olduğu bilgisini de veren Fatih Demirhan şunları aktardı:

“Elimizde taranmış ve yıkanmış durumda yani kullanıma hazır yünler var. Merinos yün saf. Yastık, yorgan, minder her şeyi yapılır. Diğer taraftan yıkanılıp taranması kabartılması gereken yünlerimiz de mevcut. Bunların işlemi ancak yaz ayında olur. Ancak şu an kullanıma hazır yünlerimizi yazı beklemeden müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz.”

2. EL YÜN İLE EV EKONOMİSİNE DE DESTEK

Demirhan Ticaret İşletmecisi Fatih Demirhan, 2. el yün alımı ile ilgili de açıklama yaparak, “2. El yün alımı da yapıyoruz biz. Eskileri alıp yenisiyle takas yapıyoruz. Vatandaş getiriyor numunesini. Biz bakıyoruz fiyatını söylüyoruz. Uyarsa yenisiyle değiştiriyoruz. Eski yünleri ise mahalle aralarında tanıdığımız bayan ablalarımız var. Onlara veriyoruz. Yıkıyorlar, çırpıyorlar. Yeni yün gibi olmasa da kullanıma uygun şekilde isteyen müşterilere veriyoruz. Fiyat da yeniye göre uygun oluyor tabi. Böylece yün değerlendirilmiş oluyor. 2.el mezat gibi düşünebiliriz. Ayrıca bir nebze işi verdiğimiz ablaların ev ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

3 NESİLDİR DEVAM EDEN MESLEK

Bu işin dededen kalma meslek olduğunu ifade eden 48 yaşındaki Demirhan “3 nesildir devam ediyor. Bizden sonra daha yapacak kimse yok gibi görünüyor maalesef. Alttan yetişen bir eleman olmadığı gibi heveslisi de yok. Bazen insanlar geçerken ‘bu ne’ diye buraya bakanlar var. Daha önce görmemiş. Sivas dışından gelenler meraklı. Hatta resim çekiniyorlar. Yeni nesil bilmiyor yün işini” dedi.  

Son olarak Fatih Demirhan yünlerin Sivas’ta üretilmediğini kaydederek, “Yünler Doğu Anadolu’dan geliyor. Orada hayvancılık iyi durumda. Biz işte yıkanmış ya da yarı yıkanmış gibi ayırt edip sipariş veriyoruz” şeklinde konuştu.

sivas son dakika   sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü