Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, yaklaşık 20 yıldır devam eden Gök Medrese´deki restorasyon çalışmalarının tamamlandığını, çini işlerinin de Şubat ayı içerisinde tamamlanarak, Mart´ta açılışının yapılacağını söyledi. Karaca, açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da katılmasının beklendiğini kaydetti.
Hayrullah AĞKAŞ
2006 yılında başlayan ve restorasyonu adeta yılan hikayesine dönen tarihi Gök Medrese´deki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Çini işlerindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından Mart ayında açılışı gerçekleştirilecek. Tarihi yapının açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da katılması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, tarihi Gök Medrese´nin restorasyon çalışmaları büyük oranda tamamlandığını belirterek, Mart ayında açılışının yapılacağını söyledi. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da katılması beklendiğini kaydeden Karaca, ?Sivas halkına hayırlı uğurlu olsun? dedi.
?ASLINA UYGUN OLARAK
HİZMETE GİRECEK?
Ayrıca Vali Salih Ayhan da çalışmaların büyük oranda tamamlandığı eski adıyla Sahibiye Medresesi´nde incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında Vakıflar Bölge Müdürü Karaca´dan bilgi alan Vali Ayhan, eserin aslına uygun olarak hizmete gireceğini ifade etti.
Çini işlerinin Şubat ayında tamamlanmış olacağını belirten Vali Ayhan, ?Selçuklu eseri olan ilim irfan merkezi ve Sivas´ımızın göz bebeği, şaheseri olan Gök Medrese´nin restorasyon süreci fiilen tamamlandı. Şuan sadece çinileri yarım kaldı. Bu işlemlerde Şubat ayı içerisinde tamamlanmış olacak. Çini işlerinin ince hassas bir işçilik gerektirdiğinden dolayı bu konuda hassasiyetle üzerinde duruyoruz. Ama genel anlamda restorasyon çalışmaları sona erdi. Yaklaşık 2006 yılında başlayıp, 2019´un başlarına kadar süren bir restorasyon hikayesi? Büyüklerimiz ?geç olsun ama güç olmasın´ derler. Biraz geç oldu ama sonuç olarak bu tarihi yapıyı Sivas´a kazandırmış olduk. Ben tüm restorasyon çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çok şükür ki eserimiz kurtarılmış vaziyette. Restorasyon ve peyzaj çalışmalarıyla aslına en yakın hale getirdik? diye konuştu.
?TARİHİ ESER TOPLUMLA
İÇ İÇE OLACAK?
Bundan sonraki aşamalarda iç mekânlara fonksiyon verileceğini belirten Vali Ayhan, şöyle devam etti:
?Yeni dönemdeki tarihi eserlerde geçmişteki misyonuna uygun bir ambiyans verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu yapı geçmişte bir medrese ve ilim irfan merkezi olarak kullanılmış. Konseptinin de bu şekilde tasarlanması gerekiyor. Buna ilişkin bir çalışma yapacağız. Vakıflar Genel Müdürümüz ile görüşeceğiz. Sadece yapının restorasyonunun bitmesiyle olmaz. Bu eserin toplumla iç içe olmasını da sağlamamız gerekiyor. Sosyal donatılarla günümüz ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde bir yapılandırmaya gideceğiz. Bilim ve Kültür Merkezi olabilir, Medrese olabilir, İslami Bilimler Müzesi olabilir, belki Vakıf Müzesi de olabilir ama buna bir ruh verilmesi lazım. Bununla ilgili düşünce rotamızı Vakıflar Genel Müdürümüz ile görüşmeye devam ediyoruz. İnşallah Sivaslıların hayal ettiği hatta sadece Sivaslıların değil, bu esere merakı olan turistlerimize anlatacak çok güzel bir mekân haline getireceğiz.?
Editor : Haberpanelim