USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bunamanın Önüne Geçmek Mümkün

Halk arasında erken bunama olarak tabir edilen Adams Hakim Sendromu’nun erken tanı ve doğru tedavi ile önüne geçmek mümkün.

Bunamanın Önüne Geçmek Mümkün
25-05-2023 13:46
ANKARA
Google News

40’lı yaşlardan itibaren görünen, idrar kaçırma, yürüme bozukluğu ve unutkanlık gibi semptomlara sahip olan Adams Hakim Sendromu ya da daha yaygın olan adıyla erken bunamanın önüne geçmenin cerrahi müdahaleler ve düzenli kontrol ile mümkün olduğunu belirten Özel Koru Ankara Hastanesi doktorlarından beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Gülşah Bademci, “Tedavi için en önemli nokta erken tanıdır. Eğer erken tanınırsa ve gerekli tedavi uygulanırsa sonuçları çok daha erken önlenebilmektedir. Tedavide cerrahi yöntemler kullanabiliriz. En çok uygulanan cerrahi yöntem, beyinde biriken sıvının karın boşluğuna aktarılmasıyla ilgili şant takılma ameliyatıdır. Ameliyattan sonra başarı oranlarımız yüzde 95 ile yüzde 99 arasındadır” dedi.
Prof. Dr Gülşah Bademci 40’lı 50’li yaşlarda görülmeye başlanan erken bunama için gerçekleştirilen ameliyattan sonraki başarı oranlarının %99’lara ulaştığını, düzenli kontrol ile hastalığın tekrarlamayacağını vurgulayarak, “Erken bunama ya da Adams Hakim Sendromu, özel tip bir bunama hastalığıdır. Daha çok unutkanlık, yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma üçlemesiyle seyreder. Bu sendromun diğer bunama tiplerinden ayrılan en önemli özelliği erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor olmasıdır. Genellikle 40 ve 50’li yaşlarda başlar. Unutkanlıkla birlikte yürüme bozukluğu ve idrar kaçırmanın olması önemli belirtileridir. Bunama genellikle ileri yaş hastalığıdır. Özellikle alzheimer tipi bunamalar 70-80’li yaşlarda ortaya çıkar ancak bu özel tip bir sendrom olduğu için daha erken yaşlarda ortaya çıkar. Bunun en önemli sebebi genetik yatkınlıktır. Yüzde60-70 vakada sebep tam olarak bilinmemektedir. Ancak özellikle kafa travması, beyin enfeksiyonu veya beyin kanaması geçirmiş hastalarda bir süre sonra beyin sıvısının dolanımının bozulmasına bağlı olarak beyin şişmesi meydana gelmektedir. Tedavi için en önemli nokta erken tanıdır. Eğer erken tanınırsa ve gerekli tedavi uygulanırsa sonuçları çok daha erken önlenebilmektedir. Tedavide cerrahi yöntemler kullanabiliriz. En çok uygulanan cerrahi yöntem, beyinde biriken sıvının karın boşluğuna aktarılmasıyla ilgili şant takılma ameliyatıdır. Bu sendromun tedavisi ve cerrahi müdahaleleri Koru Ankara Hastanesi’nde de gerçekleştirilmektedir. Ameliyattan sonra başarı oranlarımız yüzde 95 ile yüzde 99 arasındadır. Özellikle hastalarımızın yürüme güçlükleri ve idrar kaçırma sorunları en erken düzelen bulgulardır. Hastalığın unutkanlık kısmı ise zaman içerisinde toparlanabilmektedir. Hastalık ile birlikte seyreden davranış bozukluğunun ise erken dönemde başarıyla düzeldiğini görmekteyiz. Hastanın kendisi bu sendroma sahip olduğunu kolaylıkla anlayamayabilir. Ama özellikle ailesi ve çevresi 40’lı 50’lili yaşlarda ki bireyin daha önceden olmayan özellikle öne doğru yıkılarak yürüme, idrar kaçırma veya mental yetilerde gerileme farkediyorsa ve çok ciddi bir unutkanlık ani olarak ortaya çıktıysa mutlaka beyin cerrahi bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasında kadın erkek arasında bir farklılık söz konusu değildir. Bu daha çok beyindeki düzenin bozulmasıyla ilişkilidir. Genetik faktörler bu sendromda etkendir. Şant takıldıktan sonra eğer düzenli olarak kontroller sağlanırsa hastalığın tekrarladığını görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Pandemi sürecinin ardından erken bunama sendromunda artış olduğunu söylebiliriz”
Yapılan araştırmaların pandemi sürecinden sonra insanların unutkanlığıa meyil ettiğini ve doğal olarak Adams Hakim Sendromu’na sahip hasta sayısında artış gözlendiğini belirten Bademci, “Kovid sonrasında unutkanlığın artmasıyla ilgili vakaların taranmasında beyin içi şişmesi dediğimiz vakalar bildirildi. Covid-19 sonuçta bir virüs enfeksiyonu ve beyinde bazı sıvı dolanımlarının etkilenmesiyle beyin şişmesine yol açabiliyor. Bununla birlikte unutkanlığa ve diğer septomların görülmesine yol açabilir. Pandemi sürecinin ardından erken bunama sendromunda artış olduğunu söylebiliriz” ifadelerini kullandı. (İHA)


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü