USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
15-12-2018 07:50
Google News

Çetin POLAT/

Tıpta nedeni tam olarak aydınlatılmayan lösemiye karşı uyarıda bulunan Numune Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Ayşe Özkan Karagen, bu hastalığın çocukluk çağında en sık görülen kanser tipi olduğunu söyledi.

BU MADDELER, LÖSEMİYE NEDEN

Akut ve kronik olarak ikiye ayrılan lösemiye neden olan maddelerden bazılarını da sıralayan Karagen, özellikle böcek ilaçları, yapıştırıcı, petrol, boya, asfalt sanayide kullanılan benzen ve radyasyonun lösemiye neden olduğunu vurguladı.

Dr. Karagen, hastalığın teşhis ve tedavi yöntemleriyle ilgili dün yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda halsizlik, iştahsızlık, kemik ağrıları, vücutta morluk, diş eti ve burun kanamaları ile tekrarlayan ateş ve enfeksiyonlara dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi;

BULGULARA DİKKAT EDİLMELİ

?Akut lösemilerin gelişimi günler, haftalar içinde hızlıca olur. Kan kanseri hücrelerinin artmasına bağlı ilk gelişen ve sıralamış olduğum bulgulara dikkat edilmelidir. Lösemiler akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Çocukluk çağında akut olanı  ve bunun da akut lenfoblastik lösemi (ALL) tipi en sık görülür, tedaviye en iyi cevap veren akut lösemi tipi de ALL dir. Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Ancak genetik yatkınlıkların, radyasyonun, petrol, yapıştırıcı, boya, asfalt sanayinde kullanılan benzen ve türevlerinin, böcek ilaçlarının, bazı genetik hastalıkların ve bazı viral hastalıkların lösemiye neden oldukları gösterilmiştir. Hastalığın tanısı kan ve kemik iliği testleri ile konulduktan sonra tedaviye hemen başlanmalıdır. ALL´nin ana tedavisi kemoterapidir. Kemoterapi, önce yoğun tedavi, sonradan ayaktan daha hafif  tedavi ile yaklaşık 2-3 yıl sürer. Bazı olgulara radyoterepi de verilir. Bazı nadir veya tekrarlayan lösemi tiplerinde de kök hücre nakli gerekebilir. Kemoterapi ilaçları, yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, faydalı hücreleri de yok etmektedir.  Tedavi döneminde saç dökülmesi, ağız yarası, halsizlik sık görülmektedir. Tedavi sorasında saçlar yeniden yerine gelir, lösemi belirtileri ve ilaç yan etkileri kaybolur. Enfeksiyonlarla savaşan hücreler de kemoterapi ile baskılandığından, sağlıklı insanda ciddi bir enfeksiyon yapmayan bir enfeksiyon etkeni bu hastalarda hayatı tehdit edebilecek enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle lösemili çocuklar çevreden mikrop almamak, korunmak için maske takmaktadırlar. Yani maske takılması löseminin bulaşıcı bir hastalık olduğundan değil, hastayı çevreden korumak içindir. İyi bir merkezde, konusunda uzman hekimlerce, iyi bir şekilde takip ve tedavi edilen çocukluk çağı lösemisi artık ölümcül bir hastalık değildir. Bu süreç içinde çocuk ve ailenin moral ve motivasyonu da hastalığın iyi bir şekilde yönetilmesinde çok önemlidir? diye konuştu.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü