USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Daha fazla ölüme neden oluyor

Daha fazla ölüme neden oluyor

Daha fazla ölüme neden oluyor
05-03-2022 07:00
Google News

 

 

 

Arife DEFNE ARSLAN

SCÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nevcihan Gürsoy’un konuşmacı olarak katıldığı “Gıda Kaynaklı Tehlikeler” başlıklı konferans düzenlendi.

Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen konferansa  Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Daire Başkanı Mustafa Hasbek, şube müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konferansa geçildi.

Prof. Dr. Nevcihan Gürsoy Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2019 yılı verilerine göre dünyadaki başlıca ölüm nedenlerinin ilk üç sırasında iskemik kalp hastalıkları, inme ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının olduğunu ve bu hastalıklara bağlı olarak toplam ölüm sayısının 18 milyon 300 bin olduğunu söyleyerek, “Dünyada en fazla ölüme neden olan bu üç hastalığa bağlı ölüm sayısının toplamından çok daha fazlası gıda kaynaklı sorunlar nedeniyle gerçekleşmektedir. Gıda ve gıda kaynaklı sorunlar ya gerektiği kadar önemsenmemekte ya da çözüm odaklı yaklaşımlar beklenen sonuçları verememektedir.” dedi.

Gürsoy, “Gıda kaynaklı tehlikeler konusunda var olan yasal uygulamalar güncellenerek gıdanın kullanım koşullarına göre uygulanması halk sağlığı dolayısıyla toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Gıda kaynaklı tehlikeleri genel olarak biyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak üç temel başlık altıda değerlendirmemiz mümkündür. Kimyasal tehlikeler açısından tarım ve veteriner ilaçları ve ilaç kalıntıları ile gıda kaynaklı zehirlenmeler ve hastalıklar ön plana çıkmaktadır. Fiziksel tehlikeler ise genel olarak personel, ekipman ya da çevre kaynaklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Gıdalarda en fazla sorun olarak biyolojik tehlikelerle karşılaşıldığını anlatan Prof. Dr. Gürsoy biyolojik tehlikelerden bakteri, küf ve virüsler hakkında bilgi verdi.

Kovid-19 ve gıda ilişkisine de değinen Gürsoy, “Virüsün gıda yoluyla bulaştığına ve bulaşık gıdaların tüketilmesi sonucunda hastalık yaptığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, gıda üretim zincirinde yer alan ve semptom göstermeden Kovid-19 virüsünü taşıyan kişilerce gıdalara bulaştırılabileceği konusu üzerinde önemle durulmalıdır. Virüsün açıkta satılan meyve, sebze ve diğer gıdalarla taşınmasının mümkün olabileceği göz önüne alınarak gıda hijyeni uygulamaları yeni koşullara uygun olarak düzenlenmeli, uygulanmalıdır ve denetlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü