USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

DİYABET HASTALARINA RAMAZAN UYARISI

DİYABET HASTALARINA RAMAZAN UYARISI

DİYABET HASTALARINA RAMAZAN UYARISI
11-05-2019 07:45
Google News

Hayrullah AĞKAŞ

Şeker hastalığının dünyada ve ülkemizde giderek artan önemli bir hastalık olduğunu belirten A Life Hospital Dahiliye Uzman Doktoru Yasemin Pekşen, ?Kan şekeri yüksekliğine bağlı vücutta göz, böbrek, kalp gibi hayati organlarda ciddi hasarlar oluşabilmektedir.  Diyabetin kontrol altında olması bu ciddi komplikasyonları önlemek için oldukça önemlidir. Dünyada 148 milyon Diyabetli müslüman bulunmaktadır. Mübarek Ramazan Ayı nedeniyle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan hastaların oruç tutmadan önce hekimlerine başvurmaları Ramazan Ayı öncesinde kan şekeri ölçümlerini yaptırmaları ve oruç tutup tutmayacaklarını öğrenmeleri, tutabilecek hastaların ise ilaç dozlarını ayarlatmaları gerekmektedir? dedi.

HANGİ HASTALAR

ORUÇ TUTAMAZ?

Tip1 diyabetli hastaların oruç tutmalarının önerilmediğini vurgulayan Pekşen, ?Kan şekeri kontrol altında olmayan, 3 aylık şeker dediğimiz değerleri yüksek seyreden veya son 3 ayda ketoasidoz geçiren hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır. Ayrıca diyabet olup tedavi alan, kan şekerinde ani düşüşler yaşayan hastaların,  diyabeti olan gebelerin de oruç tutması sakıncalıdır. Bununla birlikte diyabet ile beraber böbrek yetmezliği olan hastaların da sıvı alımındaki yetersizlik sonucu yetmezlikleri artabileceği için oruç tutmaları uygun değildir. Tip2 diyabet olup ağır fiziksel aktivite ile çalışanların da oruç tutmaması gerekir? diye konuştu.

AŞIRI YEMEKTEN KAÇININ

Hap kullanan tip2 diyabetli hastalar için ilaç dozlarının sahur - iftar olarak hekim tarafınca ayarlanması halinde oruç tutabileceklerini söyleyen Uzm. Dr. Pekşen, şöyle devam etti:

?Fakat çoklu ilaç kullanan tip2 diyabetli hastaların oruç tutması sakıncalı olabilir. İnsülin kullanan hastalarda ise genellikle hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüşleri olabileceği için oruç tutmaları önerilmemektedir. Fakat tek doz insülin kullanan bazı hastalarda hekiminin doz ayarlaması ile kan şekeri kontrol altında ise oruç tutturulabilir. Hastaların Ramazan´da sahur ve iftarda yine diyabetik diyetlerine dikkat etmeleri gereklidir. Sahur ve iftar arasında ara öğün almaları gereklidir. Aşırı çok yememeye ve bol su içmeye dikkat etmelidirler. Baklava, tulumba gibi aşırı tatlı ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Oruç tutabileceklerin sahuru mutlaka yapmaları gereklidir. Bu, oruç tutarken kan şekerinin daha sabit olmasını sağlayacaktır. Kan şekeri ölçümü orucu bozmaz bu nedenle kan şekeri kontrollerini evde cihazları ile veya hekime başvurarak yaptırmaları gereklidir. Oruca bağlı olarak kan şekeri düşüklüğü, kan şekerinde ani artışlar, sıvı alımının azalmasına bağlı böbrek yetmezlikleri ve idrar yolu enfeksiyonları gibi komplikasyon gelişen hastalar hekimlerinin önerisi ile oruçlarını tutmayabilirler. Sonuç olarak diyabet komplikasyonları nedeniyle önemli bir hastalıktır. Ramazan Ayı´nda oruç tutmak isteyen hastalarımızın hekimlerine danışarak ilaç dozlarını ayarlatmaları oruç tutup tutamayacaklarını öğrenmeleri gereklidir.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü