USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eleği Tuval Yaptı, Eserleri Mest Etti

Sanat Elçisi Gülşah Tugartimur bir ilke imza atarak modernizm ile gelenekselliği birleştirip eleği kendisine tuval yaptı. Eşsiz çalışmalar görenleri mest ediyor.

24-11-2023 11:47
SİVAS
Google News

Demet KARAKUŞ

Sivas’ta İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi’nde resim kursu veren Sanat Elçisi Gülşah Tugartimur, yaptığı çalışmalarla da adından söz ettirmeye devam ediyor. Son çalışmasıyla büyük beğeni toplayan Tugartimur, dünya genelinde yaptığı araştırmalar sonucu geleneksel sanatın geride bırakıldığını fark etti. Bunun üzerine harekete geçen Gülşah Tugartimur, ülke genelinde bir ilke imza atarak modernizm ve gelenekselliği bir araya getirdi. Sivas’ta un elemek için kullanılan ve halk arasında ‘elek’ olarak bilinen aracı kendisine tuval yapan Sanat Elçisi, eşsiz çalışmalara imza attı. Resimlerini tuval yerine elek üzerine yapan Tugartimur’un çalışmaları görenleri mest ediyor. Sanat Elçisi yaptıkları sanat eserlerini sergilemek için bir galeri yapılmasını, Sivas halkının ve Sivas Valiliğinin sanatlarına destek olmasını istediklerini söyledi.

PATENTİNİ ALACAK

Sanat Elçisi Gülşah Tugartimur, çalışması ile alakalı yaptığı açıklamada, “ Ben sanat elçisiyim aslında. Sanat eğitmen eğitmeniyim şu anda da. İstanbul’da eğitimlerimizi aldığımız sırada insanların çok farklı alanlarda çalışmalar yaptığını gördük. Ve yabancı ülkelerde aslında geleneksel sanatlarımızın çok geride bırakıldığını fark edince birazcık araştırma yoluna girdiğimde elek tarzı ürünlerimizin normalde köylerde ya da küçük yerlerde un eleme için bulgur elemek için kullanıldığını fakat bunun dışında sadece dekoratif amaçlı duvar süsü işte panç tarzında ürünler yapıldığı dikkatimi çekti. Fakat bunun dışında herhangi bir yağlı boya akrilik üzerine altına herhangi bir zemin uygulayıp yapan bir ressam ya da bir çalışan herhangi bir eser üreten görmedim. Bunun üzerine birazcık bunu araştırdım altyapı yapısını tamamladığım zaman bir süre sonunda ortaya bu çalışmalarımız çıktı, tamamı aslında benim tasarımım, araştırdım. Daha sonrasında birçok yere bildirdim. Şu anda da patentini alacağım zaten’’ şeklinde konuştu.

MODERN SANAT VE GELENEKSEL SANAT BİRLEŞTİ

Elek ve tuval üzerine resim yapmanın farklarını anlatan Tugartimur, geleneksel sanat ve modern sanatı birleştirdiğini belirterek, “Bu çalışmalarımızın bir tık daha hem Sivas’a özgü hem de dediğim gibi geleneksel sanatlarla modern sanatları bir araya getirip ortaya bir mac sunmak ya da ne bileyim yeni bir akımda da yeni bir ürün ortaya çıkartmaktı. Ki bunlar da başladığımı ve güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bu çalışmalarımızın aslında birçok fazla farkı var. Çünkü üzerine bir zemin uygulamak zorundayız. Şimdi tuval hazır bir ürün kendimiz bile yapsak üzerine belli bir uygulamayla astar boyasıyla falan düz bir zemin haline getiriyoruz fakat eleklerimiz tamamen delikli olduğu için alttan üstten normal bir malzeme değil bana özgü bir malzemeyle kendim ürettiğim malzemeyle iki katlı zemin geçiyorum. Ve tabi ki diğer çalışmalara göre biraz daha farklı ve zor. Ama aradaki fark şu ben performans sanatçısıyım 1 saatte örnek veriyorum yarım saatte size bir çalışma çıkartabiliyorum kişinin tabi ki el alışkanlığına ya da dediğim gibi deneyimine göre değişmekte’’ dedi.

 ELEK ÜZERİNE RESİM İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Gülşah Tugartimur, bu tarz bir eserle karşılaşmadığını ifade ederek,  “Bu şekilde baktığımız zaman bu şekilde herhangi bir uygulamayla karşılaşmadım. Çünkü zemin olarak da tamamen bana ait. Evet dediğim gibi süs amaçlı panç tarzında çok uygulama var ama bu şekilde yağlı boya akrilik altına uygulanan zemin üzerinde hiç kimsede böyle bir şey görülmedi bende araştırdığım kadarıyla yok. İlk bir şaşırıyorlar elek sonuçta ne alaka gibi ama sonra bakıldığı zaman da bizim geleneksel sanatlarımızın çok geride kaldığı düşünüldüğü için insanların hoşuna gitmeye başlıyor. Çünkü duvara asabilirsin şuanda monte sistemiyle farklı bir duvarda kendine özgü bir tasarım yaptırabilirsin. Ya da dediğimiz gibi hiçbir şey olmasa mutfak tarzı şeylerde farklı alanlarda sadece değişiklik olsun diye insana bir renk kattığını görüyorsunuz yada dediğim gibi hiçbir yerde rastlanmış bir şey değil. Hep standart şeylerle karşılaştığımız için tuval üzerine insanların farklı olması farklı olması hoşlarına gitmeye başladı’’ diye konuştu.

SİVAS’TA BİR GALERİMİZ YOK

 Tugartimur yaptıkları eserlerin sergilenmesi için bir galeri oluşturulmasını istediğini ve Sivas halkı ile Valiliğin desteklerini beklediklerini aktararak sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “İhramcızade’de biz daha yeni başladık resimle alakalı hiçbir şeyimiz yoktu aslında talebimiz çok fazla lakin insanlarımız resim konusunda biraz çekingen. Resmin amacı ortaya profesyonel bir şey çıkartmaktan ziyade güzel sanatlar haricinde kendini bulma, sakinleşme ve insana çok büyük bir psikolojik destek alanı. Bizler de burada genel manada hem kendi çalışmalarımın ön plana çıkması için Sivas’ın resim alanında sanat alanın da biraz daha kendini göstermesi gerektiğine inanıyorum. İnsanlarımızın gelip burada kurslara katılmasını, çalışmalara katılmasını sergilerimizin biraz daha aktif olmasını tercih ediyorum. Ve en büyükte bir galeri. Sivas’ta mesela bir galerimiz yok. Birçok insan resim yapıyor birçok alanda uğraşıyor lakin herhangi bir sunulabilecek hiçbir yer yok. Bununla ilgili devletimizin veya Sivas haklının veya Valiliğimizin destek olmasını istiyorum.’’

 sivas son dakika  sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika 

 


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü