USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ESNAFLARIN SEÇİMİ DE 6 MAYIS´TA

ESNAFLARIN SEÇİMİ DE 6 MAYIS´TA

ESNAFLARIN SEÇİMİ DE 6 MAYIS´TA
09-04-2018 07:59
Google News

238 OY KULLANILACAK

32 Esnaf Odasından 228 yönetim kurulu üyesi ile Birlik yönetim kurulundan 7, Denetim Kurulu´ndan da 3 olmak üzere toplam 238 oy kullanılacak seçimde çoğunluk sağlanmazsa seçim, 13 Mayıs´ta çoğunluğa bakılmaksızın yapılacak.

?TEKRAR ADAYIM?DEDİ

Başkan Köksal´a, 6 mayısta yapılacak birlik seçimlerinde aday olup-olmayacağını sorduk, ?aday olacağım? dedi. Köksal teşkilatın kesinlikle hatır veya gönül ilişkisinden dolayı oy kullanmayacağını belirterek, seçimlerin ise ahilik felsefesinin dışına çıkılmadan tamamlanmasını istediklerini söyledi.

?ESNAF DEĞİŞİM İSTİYOR?

Köksal´ın rakibi olan Elektrikçiler Odası Başkanı Sadi Aytak ise seçimlerin huzurlu bir ortamda yapılmasından yana olduklarını belirterek, ?Merkez ve ilçelerde esnaf ve sanatkarlar artık Birlik yönetiminin değişmesini ve sorunlarını çözebilecek bir kadronun işbaşına gelmesini istiyor. Bu nedenle ekibimle birlikte adayım. Başarmak için çalışıyoruz? dedi.

Erhan CEYLAN/

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Beşir Köksal, 6 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan Olağan Genel Kurul öncesi gazetemize açıklamada bulunarak tekrar aday olduğunu bildirdi. Genel Kurul´da 32 Esnaf Odasından 228 yönetim kurulu üyesi ile Birlik yönetiminden 7, Denetim Kurulu´ndan da 3 olmak üzere toplam 238 oy kullanılacak. 6 Mayıs´taki seçimlerde çoğunluk sağlanmazsa, 13 mayısta çoğunluğa bakılmaksızın Birlik seçimleri yapılacak.

 

?Teşkilatımız kesinlikle hatır-gönül ilişkisi ile oy kullanmaz´ diyen Köksal, birçok ilin aksine Sivas´ta esnaf ve sanatkârın adına yakışır bir genel kurul yapacaklarını vurguladı.

SİVAS´I ÖRNEK ALIYORLAR

Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, 13 Federasyon Başkanı ile 82 Birlik Başkanlığı´nın bulunduğu Türkiye´de birçok şehrin Sivas´ı temsil gücü ve esnafa yönelik hizmetlerinden dolayı örnek aldığını da belirten Köksal, seçimler öncesi sağduyu çağrısında bulunarak, ?Herkesin doğrusu olduğu gibi yanlış ya da eksiklikleri de olabilir. Önemli olan bu eksiklikleri gidermektir ve çalışmalarımızı bu yönde yaptığımıza inanıyoruz. Başkanlarımız ve yöneticilerimiz çalışmalarımızdan memnun kalırlarsa bizi yeniden seçerler. Bu demokratik bir haktır. Buna teşkilat karar verecektir. Teşkilatım dışarıdaki insanların hatırı, gönülü için oy kullanmaz. Çünkü hepsi seçilmiş insanlardır. Hafik´i Hafik, Zara´yı Zara, Yıldızeli´ni ise Yıldızeli esnafı seçiyor. Orada oda başkanlarımız hizmet ediyor, esnafa gereken ilgiyi gösteriyorsa destek görür. Esnaf ve Sanatkârımız, Birlik Başkanlığının konumu, nereden nereye geldiği ve en önemlisi de kendisini yeterince temsil edip-etmediğine bakacaktır, takdir onlarındır. Biz mümkün olduğunca sorunları çözmeye çalışıyoruz. Benim telefonum 24 saat, odanın kapısı ise herkese sürekli açıktır. Benim ricam ahilik felsefesinin dışına çıkılmadan saygılı, terbiyeli, yani dengeli bir seçim yapılmasıdır. 6 Mayısta Esnaf ve sanatkârımıza yakışır bir genel kurul yapacağız. Bir şeye daha seviniyorum. Diğer illerde de seçimler oluyor, bazılarında istenmeyen durumlar yaşanabiliyor. Ama Sivas´ta Allah´a şükürler olsun 32 odamızın genel kurulunu yaptık ve hiçbirinde sıkıntı yaşamadık.?dedi.

?YAPILANLAR ORTADA?

Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalardan bahseden Başkan Köksal, yapılanların ortada olduğunu belirterek şunları söyledi.

?BAĞ-KUR´dan emekli olan esnaf ve sanatkârlarımızın emekli maaşından yüzde 15 sosyal güvenlik pirimi kesiliyordu, bunu kaldırttırdık. Ayrıca sanatkârın kamu ve bankalara olan borçlarında 3 defa yapılandırmaya gidildi. En büyük sorunlardan biri olan deftere tabi olan esnafımız asla basit usul vergi mükellefi olamıyordu. Yani bir defa deftere tabi ise ticaret hacmi ne kadar düşerse düşsün basit usule geçemiyordu. Biz o yasayı da değiştirtirdik. Basit usül vergi mükelleflerimizin yıllık kazançlarının 8 bin liraya kadar olan bölümü artık vergiden muaf. Bunun dışında vergisini doğru dürüst ödeyenlere yüzde 5 ekstra indirim uygulanıyor. Bir çalışmamız da emeklisi gelen ancak prim borcu olan esnafımıza yönelikti. Pirim borcu nedeniyle emekli olamayan esnafımız Ziraat Bankası aracılığıyla kredi çekip prim borcunu kapatarak emekli olabilecek. Kredisi maaşından kesilecek.?

 ?El sanatı yapan esnaf ve sanatkârımız da vergiden muaf. Bugün kooperatif tarafından vermiş olduğumuz kredilerin limitleri arttı, faizleri düştü. Bankalarla da protokol yaparak esnafımıza kredi temin ettik. Ayrıca ilimizdeki özel hastanelerden biriyle yüzde 10, diğeriyle ise yüzde 20 oranında indirim uygulatarak esnafımızın muayenelerinde kolaylık sağladık. Esnafımızın mallarını daha ucuza ilimize getirmeleri için ise kargo firmalarına yüzde 20 indirim uygulattık. Bu sorunlarla ilgilendiğimiz gibi bizim sosyal aktivitelerimiz var. Her yıl ahilik kültür haftasını gerçekleştiriyoruz. Birlik aşuremiz, nevruz ve 4 Eylül etkinliklerimiz var. Bunların hepsini SESOB öncülük eederek gerçekleştiriyor. Ayrıca 2004´ten bu yana her yıl bir köyümüzün çocuklarını getirip şehrimizi tanıyoruz, tarihi mekânlarımızı gezdiriyoruz. Çocuklarımızı en iyi şekilde misafir edip hediyelerini alıp evlerine mutlu şekilde gönderiyoruz.?

1 KURUŞ PARA HARCAMADIK

Ben göreve geldiğimde 40 metrekarelik bir yerde oturuyorduk. Asansörü dahi yoktu. Yapılması zor olanı, Afyon Sokak´taki yeni hizmet binamızı yaptık. Bu binaya bizim gücümüzün yetmesi mümkün değildi. İkili ilişkilerimin iyi olması nedeniyle Esnaf Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanlığımıza yaptırdım. O zamanki parayla 1 trilyon 485 milyara mal oldu. Bizim içinde 1 kuruşumuz yok. Bugün Sivas´ın esnafına sanatkârına yakışan bir bina ve bir de kültür evi yaptırdık. Bu nedenle diğer iller Sivas´ı ve Birlik Başkanlığı´nı örnek görüyor.?

?SEÇİMDEN BAŞARIYLA ÇIKACAĞIZ?

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği´nin diğer başkan Adayı Sadi Aytak ise merkez ve ilçelerde birçok delegenin artık değişim olmasını istediğini, esnaf ve sanatkarın daha genç ve çalışkan, sorunları çözebilecek bir kadroyla temsil edilmesini istediğini belirterek seçimlerden başarıyla çıkacaklarını bildirdi.

?ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR?

Esnaf ve sanatkarın çok sorunu olduğunu da vurgulayan Aytak, mevcut yönetimin sorunları çözemediğine işaret ederek, ?Yeterince esnaf ve sanatkarın sorunlarıyla ilgilenen ve çözüm bulan bir yönetim olsaydı karşılarına çıkmazdık. Gördüğümüz noksanlar üzerine aday olduk. Şu ana kadar esnaflarımızın yaşadığı sıkıntıların çözülemediğini biliyoruz. Esnaf ve sanatkarın işiyle mesleğiyle, çıraklık eğitimiyle ilgili birçok sorununu sayın bakanımıza ilettik? dedi.

YÖNETİME TEŞEKKÜR

SESOB´un mevcut yönetimine şimdiye kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür eden Aytak, ?Sivas´ın sorunlarını bilen, tecrübesi olan herkesle el ele verip hizmet etmek istiyoruz?dedi..

Aytak, ?Merkezde çok güzel bir rüzgarımız var. Buna ilçelerimize de eklediğimizde, hiçbir problem yaşamayacağımıza inanıyoruz. İstişarelerimizi tamamladık. Merkez ve ilçelerde görüşmelerimiz devam ediyor. Sivas esnaf ve sanatkarına yakışan, usul ve kaideler neyse, kötü söylemlerden uzak seçim hedefliyoruz. Dedikodudan uzak durmak istiyoruz. Direksiyon başındaki şoföre taş atmak esnaf ve sanatkarı sıkıntıya sokar. Biz limana gitmek istiyoruz. Amacımız, üzüm yemek için bağcıyı dövmek değildir. Bunun da herkes tarafından bilinmesini istiyoruz? diye konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü