USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gürün Civarında Sismik Yoğunluk

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, “Gürün, Ayvalı ve Beyyurdu faylarından özellikle Ayvalı fayı Gürün’ün kuzeydoğusuna düşüyor ve Gürün’de yaşanan sismik etkinliğin hemen hemen merkezi olacak konumda ve son 20-25 günlük zaman diliminde biraz daha yüksek büyüklükte depremler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

08-03-2023 14:19
SİVAS
Google News

Arife Defne ARSLAN

SCÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından ilimizden geçen fay hatlarına dikkat çekti. Kentte büyük deprem üretebilecek fayın Deliler fayı olduğunu ancak bu fay zonunun sismik yoğunluğunun az olduğuna dikkat çeken Kavak, “Ülkemizin iki yanı fay zonu. Kuzeyde Kuzey Anadolu Fayı ve güneyde Doğu Anadolu Fay zonunun hemen üstünde kalan ve o sisteme bağlı olan faylarla ilişkili. İl sınırlarını etkileyecek birkaç tane fayımız var. Bunlardan en önemlisi 200-220 kilometre uzunluktaki Deliler fayı. Yaklaşık Kayseri civarına kadar uzanan bir fay ve Altınyayla üzerinden Tecerlere bağlanıp Divriği’ne kadar giden bir sistem. Genel olarak Türkiye’nin tektonik yapısıyla uyumlu faylar olarak doğrultu atımı sol yönlü nitelikte olduğu ve Tecerlere geldiğinde bir bindirme fayına evrildiğini söylemek mümkün. Bu fay üzerinde her ne kadar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) araştırmacıları tarafından yüzey kırık haritası çıkarılmış olsa da fazla bir sismik etkinlik göremiyoruz. Özellikle son 6 Şubat ve 2 Mart arasındaki bölüme baktığımızda sadece Altınyayla’yla ilçe merkezi civarında 2-2,5 gibi küçük depremler gözlemleniyor. Tabii ki bunu 1900’lü yıllardan başlatıp günümüze getirdiğimiz zaman da bu bölge ve biraz kuzeyinde, Şarkışla ve Gemerek’te tarihsel verilerde büyük deprem olduğunu görüyoruz. Fakat Deliler fayının şu an çok az bir sismik etkinliğe sahip olduğunu söylemek doğru olur” diye konuştu.

‘AYVALI VE SARIZ FAYINA DİKKAT’

Deliler fayının güneyine doğru sismik yoğunluğun arttığı diri fay zonları olduğunu belirten Prof. Dr. Kavak, “Bunlar faylar özellikle Gürün civarında. Gürün, Ayvalı ve Beyyurdu faylarından özellikle Ayvalı fayı Gürün’ün kuzeydoğusuna düşüyor ve Gürün’de yaşanan sismik etkinliğin hemen hemen merkezi olacak konumda ve son 20-25 günlük zaman diliminde biraz daha yüksek büyüklükte depremler olarak karşımıza çıkıyor. Tabi bunların hemen kuzeyinde bizim Sarız fayı dediğimiz ve Kayseri’ye doğru devam eden doğrultu atımlı bir fay zonu var. Bazı araştırmacılar bu faya da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

‘BİNALARA MUTLAKA DİKKAT EDİLMELİ”

“MTA’da değerli araştırmacılar var. Çalışmalarına güvenmek zorundayız” diyen Kavak, “Ben bu tür çalışmaların ayrıntılı olarak arazide devam ettirilmesi gerektiğine inanlardanım. Fayın uzunluğu ne kadar büyükse deprem oluşturma kapasitesi de o kadar yüksek olacağını sismotektonik çalışmalar ortaya koymakta. Bu nedenle Gürün’de, bu iki büyük deprem gibi bir deprem üreteceği şansı bana göre az. Bu kadar büyük deprem üreteceğini düşünmüyorum. Sivas ve civarını etkileyecek en büyük fay 200 kilometrelik bir alana yayılan Deliler fayı. Burada şu anda sismik bir etkinlik yok. Gürün civarında büyük bir depremi beklemek mümkün görünmüyor. Ancak yerleşim merkezindeki insanların acı sonuçları görmemek için sağlam binalarda oturması, bilinçli olması ve evlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor” dedi.


Editor : Uğur Yİğit
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü