USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Horkutan virüs hızla yayılıyor

Dang humması, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ciddi bir hastalık olarak tanınmakta. 2024 yılı, dang humması açısından en kötü yıl olarak tarihe geçti. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka rapor edildiğini duyurdu.

Horkutan virüs hızla yayılıyor
31-07-2024 16:14
SİVAS
Google News

Haber Merkezi

Tehlike İran’a da ulaştı ve 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye çıktı. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sivrisinek türleri taşır? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Bu soruların cevaplarına gelin birlikte bakalım.

Dang humması, daha çok Güneydoğu Asya’da yaygın olan dang ateşinin şiddetli bir formu olarak biliniyor.

66a9e5aa7d74d1bfb71b5e4a.webp

SİVRİSİNEKLER ARACILIĞIYLA İNSANA BULAŞIYOR

‘Dengue virüsü’ tarafından tetiklenen bu hastalık, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşır. Son yıllarda dang humması vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÜREMEYE OLANAK SAĞLIYOR

İklim değişikliği, kentsel genişleme ve su birikintileri gibi çevresel faktörler, sivrisineklerin üremesi için uygun koşullar oluşturuyor ve hastalığın yayılmasına katkıda bulunuyor.

66a9e78d7d74d1bfb71b5e5c.webp

TARİHİN EN KÖTÜ YILI

Tıp ve sağlık bilimleri alanında tanınmış bir akademik dergi olan Lancet'te yayımlanan bir makalede, 2024 yılının dang humması açısından tarihin en kötü yılı olarak kaydedildiği belirtildi.

6 BİN 508 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, ocak ayının başından 22 Temmuz’a kadar olan dönemde 176 ülkeden yaklaşık 11 milyon şüpheli dang humması vakası bildirildi. Bu vakalarda 6 bin 508 kişi hayatını kaybetti ve ağır vakaların sayısı 24 bini aştı.

66a9e5997d74d1bfb71b5e47.webp

BU ÜLKELERDE ALARM ÇANLARI ÇALIYOR

En fazla bildirimde bulunan ülkeler arasında Brezilya, Meksika, Honduras, Kolombiya, Guatemala ve Peru öne çıktı.

TÜRKİYE’DE BÜYÜK ENDİŞE YARATTI

İran’da dang humması vakaları artıyor. 14 Haziran’da yerel olarak bildirilen iki dang humması vakasının ardından bir ay içinde vaka sayısı 12’ye yükseldi. İran'daki artış, Türkiye'de de endişeye neden oldu.

TÜRKİYE’DE 25 YENİ SİVRİSİNEK TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, iklim değişikliği ve kuraklığın artmasıyla son 20 yılda Türkiye’de 25 yeni sivrisinek türü tespit edildiğini belirtti.

66a9f4ad7d74d1bfb71b5eed.webp

TÜRKİYE’DE YAYGIN

Dünyada yaklaşık 3 bin 500 sivrisinek türü var ve Türkiye’de de 65 tür yaşıyor. Bazı türler sıtma, Batı Nil Ateşi, zika ve dang humması gibi hastalıkları taşıyor. Özellikle Aedes türü, bu hastalığı taşıyan sivrisineklerden biri. Aedes aegypti ve Aedes albopictus, Türkiye’de yaygın olarak bulunuyor. Aedes aegypti, daha çok Doğu Karadeniz ve Marmara bölgelerinde rastlanırken, Aedes albopictus Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yayılım gösteriyor.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT

Dang humması, hafif ateşten ciddi dang kanamalı ateşine kadar değişen belirtiler gösterir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Servet Alan, hastalığın belirtilerini yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve ciltte küçük kırmızı veya kanayan lekeler olarak sıraladı. Dang humması, ağır seyreden bazı vakalarda hemorajik ateşe yol açarak dolaşım sistemi yetmezliği, şok ve ölüm risklerine neden olabilir. İleri yaş, şeker hastalığı, kronik böbrek ve kalp hastalığı olanlarda dang hastalığı daha ciddi seyredebilir.

Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmuyor, destekleyici tedaviler uygulanıyor. Dang aşısı, hastalığın sık görüldüğü bölgelerde yaşayan, daha önce dang hastalığı geçirmiş olan 9-16 yaşındaki çocuklara uygulanıyor.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü