USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

SİVAS´IN SUYU TAVRA´DAN

SİVAS´IN SUYU TAVRA´DAN

SİVAS´IN SUYU TAVRA´DAN
23-03-2019 07:59
Google News

?HEP BİRLİKET ÇALIŞTIK?

Bu projeyi bitirmek için hep birlikte çalıştıklarını söyleyen Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Yaklaşık 5 kilometre binlik borularla Tavra Deresi´nin sularını arıtma tesisine getirdik. Peyder pey şehre veriyoruz. Bir anda vermek risk olur. Ama şu an öğrendiğim kadarıyla 800 lt/saniyeye ulaşmış durumdayız. Zaten maksimum ihtiyacımız 1000 lt/sn. 200´ü de barajdan kullanılıyor ama istersek tamamını buradan kullanabileceğiz? dedi.

Hayrullah AĞKAŞ

Tavra deresindeki suyun yaklaşık 5 kilometrelik isale hattı ile İçme Suyu Arıtma Tesislerine ulaştırıldığını belirten Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Suyu peyder pey şehre veriyoruz. Bir anda vermek risk olur. Ama şu an öğrendiğim kadarıyla 800 lt/saniyeye ulaşmış durumdayız. Zaten maksimum ihtiyacımız 1000 lt/sn. 200´ü de barajdan kullanılıyor ama istersek tamamını buradan kullanabileceğiz? dedi.

Tavra Deresi kaynak suyunun içme suyu arıtma tesislerine taşınması projesinde tamamlanan isale hattı hizmete sunuldu. Alibaba Mahallesi´nde bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisi´nde gerçekleştirilen törende Tavra Deresi´nden gelen kaynak suyunun vanası açılarak şebekeye su verildi.

Proje hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Sivas, 2004 Kasım ayı itibariyle su problemini geride bırakan bir ilimiz. O güne kadar ilimizde haftanın 3-4 günü zaman zaman planlı kesintiler olurdu. Bunun ana sebebi yaklaşık yüzde 67´ye varan kayıp ve kaçak miktarı vardı. 100 litre su veriyorsunuz. Sadece 33 litre su çeşmelerden akabiliyordu. Bu da yetmiyordu. Çünkü altyapı tamamen tahrip olmuştu? dedi.

Altyapıda yapılan çalışmalarla Kasım ayında bu oranın 67´lerden 45´lere çekildiğini ve akabinde de planlı su kesintisinin bittiğini belirten Başkan Aydın, ?Ondan sonraki süreçte suyun kalitesini artırmak adına çalışmalar başlattık. Arıtma tesisimiz devreye alındı, ancak şehrin tamamı kot itibariyle yüksek, orta ve düşük kot var. Tamamı buradan beslenemediği için bir kısım bölgeler arıtılmış su kullanırken bir kısım bölgeler de arıtılmamış, klor katılarak dezenfekte edilen su kullandı? ifadelerini kullandı.

HİPOKROLİT

SİSTEMİNE GEÇTİK

1 Ocak 2015´te klor kullanımının alternatifi olarak bulunan hipoklorit sistemine geçtiklerini kaydeden Başkan Aydın, ?Burada doğal tuzdan arıtma yapılıyor. İşletme maliyeti daha ucuz, etkisi klorun birkaç katı daha fazla. Ama il bazında ilk bu sistemi kullanan il Sivas´tır. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımız Antalya´da bir program düzenledi. Bizden de bu yenilikçi projemizi anlatmamızı istediler. Sunum yaptık, anlattık, bizleri ödüllendirdiler. Güzel bir sistemdi. Ancak yine burada bir eksiğimiz vardı. Paşabahçe´den direk beslenen bazı mahallelerimiz bu imkândan yine faydalanamıyordu. Bunu sağlayabilmek adına 2 yolumuz vardı. Ya komple suyu 4 Eylül Barajı´ndan vereceğiz ya da bir bölüm mahallemiz Paşabahçe depodan beslenecekti? diye konuştu.

BARAJ´DAKİ SU

BİTMEK ÜZERE

4 Eylül Barajı´nın kuraklığın etkisiyle 2016´dan itibaren şehrin tamamını besleyecek potansiyele sahip olmadığını ifade eden Belediye Başkanı Aydın, ?Şehrimizin yıllık yaklaşık 30 milyon metreküp su ihtiyacı var ama burası daha fazla potansiyel olmasına rağmen sürekli suyu azalan bir konuma geldi. Şu an barajda su neredeyse yok denecek düzeyde. Yüzde 3 seviyelerinde. Biz barajdan istediğimiz verimiz alamayınca en azından şehrin kalan kısmı aynı kalitede suyu kullansın diğer taraftan da barajda su seviyesi yetersiz ve düşük olursa vatandaş susuz kalmasın düşüncesiyle Sivas´ın tamamına yetecek 1000 lt/sn su veriyoruz şehre. Şu an döşediğimiz borular binlik borular. Tamamını oradan verecek potansiyele sahip. Paşabahçe suyunu arıtma tesisine ulaştıralım ne kadar ihtiyaç olursa takviye yaptığımız zaman şehrin tamamı arıtmadan geçerek suyu kullansın dedik ve bu çalışmayı başlattık. Ben projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum? şeklinde konuştu.

Bu projeyi bitirmek için hep birlikte çalıştıklarını söyleyen Başkan Aydın, ?Yaklaşık 5 kilometre binlik borularla Tavra Deresi´nin sularını arıtma tesisine getirdik. Peyder pey şehre veriyoruz. Bir anda vermek risk olur. Ama şu an öğrendiğim kadarıyla 800 lt/saniyeye ulaşmış durumdayız. Zaten maksimum ihtiyacımız 1000 lt/sn. 200´ü de barajdan kullanılıyor ama istersek tamamını buradan kullanabileceğiz? dedi.

?İSRAF ETMEYELİM?

Allah´ın bize verdiği nimetlerin hiçbir tanesinin sınırsız olmadığını belirten Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

?Hepsinin bir sınırı var, limiti var. Su yaşam için olmazsa olmaz bir nimet. Suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Yoksa bizden sonraki nesillere haksızlık etmiş oluruz. Çocuklarınızı çok seversiniz, apartman dairesi bırakırsınız, arsa bırakırsınız ama onlar için temel ihtiyaç olan suyu israf edersiniz. Bu bir haksızlık. Bu bir kul hakkıdır. Şunu demek istiyorum: Başkanım Yukarı Tekke´ye babamızın hayrına çeşme yaptırmak istiyoruz. Her çardağın başında çeşme olsun. Olsun da bunların hepsi israf oluyor, ihtiyaç kadar olsun. Bizim bu dönem Tekke´de yaptırdığımız çeşme sayısı 21, biz bunu serbest bıraksaydık 200 olurdu ama israf oluyor. Ben tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yatırımın Sivas´ımıza hayırlı olmasını diliyorum.?

?BELEDİYECİLİKTE

SİVAS ÖRNEK İL?

Yapılan çalışmaların ilimize hayırlı olmasını temenni eden Vali Salih Ayhan ise ?İdarecilerin en temel özelliği ön görecek ve ön alacak. Demek ki Belediye Başkanımız Sami Aydın, bu riski görerek, bu projeyi hayata geçirmiş. Riski yönetmek çok önemli. Birçok projede emeği olduğu gibi Milletvekilimiz Habib Soluk´un da bu işte önemli oranda parmağı var. Habib soluk isminin birçok konuda tarih yazdığına şahidiz? dedi.

Sivas´ta 11 yıllık bir geçmişi olduğu için birçok şeyin hikâyesini bildiğini ifade eden Vali Ayhan, ?Samimiyetle söylüyorum ki Sivas, Belediyecilik anlamında harikulade işler yaptı. Ankara´da görev yaptığım süreçte 44 ilde temaslarda bulundum. Bu iller içerisinde alt yapı anlamında, şehircilik anlamında, hizmetler anlamında Sivas, ilk sırada yer alıyor. Eksiğimiz var mı? Tabi ki var ama eksikliğin olmaması da mümkün değil. Yeter ki birlik ve beraberlik olsun. Üstesinden gelinemeyecek hiçbir husus yoktur. İlimizde bu anlamda çok güzel bir birliktelik var. Yani yerel yönetimin ürettiği bir proje için Ankara´da Milletvekillerimiz kapı kapı dolaştığını biliyoruz. Bütün projelerde mutfakta çok yoğun çalışmalar yapılıyor ama bunu servis eden bizler oluyoruz. Ben bu anlamda da gizli kahramanları tebrik ediyorum. Suyun tarifini ehemmiyetini anlatmak mümkün değil. Su giderse hayat biter. Böyle bir tesisin açışının Dünya Su Gününe denk gelmesi de ayrı bir önem arz ediyor. Belediye Başkanımız belki bin hafta sonra görevini devredecek ama Sami Bey hizmetleriyle anılmaya devam edecek? diye konuştu.

?ANLAMLI GÜNE

ANLAMLI AÇILIŞ?

Proje hakkında bilgi veren DSİ Bölge Müdürü İsmail Kaya da ?22 Mart Dünya Su Günü gibi anlamlı bir günde, anlamlı bir projeye Belediye Başkanlığımızla beraber imza atmaktan gurur duyuyoruz. Tesisimiz inşallah Sivas´a hayırlı olacaktır? dedi.

Bölge Müdürü Kaya, ?Tavra kaynakları Yıldız Dağı´ndan beslenen kaynaklarımızdır. Yıldız Dağı´nın temiz, berrak sularını inşallah ilimizle buluşturmuş oluyoruz. 4 bin 202 metre uzunluğundaki 1 metre çapında içi beton kaplı dışı polietilen kaplı borularla son derece modern bir şekilde arıtma tesisimize getirmiş bulunuyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum? ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyelerinin kurdele kesimi ile tavra deresinden gelen isale hattının vanası açılarak, arıtma tesislerine su verildi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü