USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

KADIN GAZETECİLERDEN ?KADIN OLMAK´ PANELİ

KADIN GAZETECİLERDEN ?KADIN OLMAK´ PANELİ

KADIN GAZETECİLERDEN  ?KADIN OLMAK´ PANELİ
10-03-2018 07:58
Google News

Gökhan KARA /

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi hocalarından Yrd. Doç. Güney Nair ve Sosyoloji Kulübü öğrencilerinin organize ettiği ?Kadın Olmak´ adlı panel şehirde görev yapan kadın gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirildi.  

Önceki gün Edebiyat Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen panele Hakikat Gazetesi Muhabiri Beste Kurt, Bizim Sivas Gazetesi editörü Gülşah Yarlı ve Memleket Gazetesi Muhabiri Sümeyra Deniz konuşmacı olarak katıldı.

Öğretim görevlilerinin de katıldığı programa Sosyoloji ve Psikoloji bölümü öğrencileri de ilgi gösterdi.

Moderatörlüğünü Sosyoloji Kulübü Başkanı Melike Albayrak´ın yaptığı panelde kadın gazeteciler başlarından geçen olayları, günümüzde kadın çalışan olmanın getirdiği avantaj ve dezavantajları konuştu.

Soru-cevap şeklinde ilerleyen panelde üniversiteli öğrenciler, son dönemlerde Hülya Avşar´ın kendi programında polemik yaratan ?Kadın evde çocuk büyütsün, kocasını karşılasın" sözüne karşılık sanatçı Mehmet Aslantuğ ile yaşadığı diyaloğu soru olarak yöneltti.

Gazetecilik mesleğiyle ilgili merak ettikleri soruları da yönelten öğrencilere, gazetecilik mesleğinin zorlukları olduğu aşikar ancak bu mesleği isteyerek ve zorluklarını göz önünde bulundurarak seçtiklerini belirten gazetemiz muhabirlerinden Beste Kurt, ?8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tüm dünyada kutlanan özel bir gün. Bizler basın camiasının çalışan bir ferdi olarak mesleğin zorluklarından çok günlük yaşantımızda kadın kimliğimizin getirdiği zorluklarla karşılaşıyoruz. Gazetecilik benim isteyerek seçtiğim bir meslek. Bu mesleğe kadınların bir şeyleri başarabileceğini göstermek için girmedim, erkeklerin yaptığını bizlerde yaparız diye bir sloganımda olmadı hayatımda, sadece bu mesleği sevdim ve yapıyorum. Kadınlarımız ne olursa olsun kendilerine saygı duymalı, kendilerini geliştirmeli, yetiştirmeli ve üretmelidir. Ancak bu şekilde medeni ve gelişmiş bir toplum olabiliriz? dedi.

TÜRK KADINLARI TARİHE DAMGA VURMUŞTUR

Kadının ne kadar başarılı ve güçlü olduğu yıllar önce Nene Hatun, Fatma Aliye, Remziye Hisar, Safiye Ali, Sabiha Gökçen gibi kadınlarımız sayesinde zaten ispatlanmıştır diyen Kurt şunları söyledi; ?Dünya tarihinde her alanda başarılı yakalamış birçok kadının adını bulabiliriz. Bunların başında yer alan Türk kadınları da tarihe damga vurmuştur. Çocuklarımızı kadın-erkek ayrımı üzerine değil de bu toplumun birer ferdi bu zincirin birer halkası olarak yetiştirirsek daha sağlıklı bir yaşam oluşturabiliriz kendimize.?

 

MESAİ MEFHUMU OLMAYAN BİR MESLEK

Gazeteciliğin özünde zor bir meslek olduğunu söyleyen Memleket Gazetesi Muhabiri Sümeyra Deniz şu ifadelere yer verdi:

?Kadın olmak zor, çalışan kadın olmak daha zor, gazeteci olmak biraz daha zor bu başlıklara ayırdığımızda şöyle ifade edebilir; gazetecilik kendi özünde zor bir meslek, fedakârlık isteyen bir meslek, mesai mefhumu olmayan bir meslek, hal böyle olunca bu mesleği yapan kadınların biraz daha yıprandığını sorumluluklarının biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Bizler gazeteci olarak toplum yararını gözetmek zorundayız, sorumluluğumuz 2 kat artıyor topluma karşı sorumluluklarımız var, çalıştığımız kuruma karşı sorumluluklarımız var aynı anda birçok şeyle mücadele etmek durumunda kalıyoruz aslında.

Bizler zaten bu mesleği seçerken tüm bunları bilerek göz önünde bulundurarak seçiyoruz çünkü gazetecilik gönül bağı olmadan yapılacak bir meslek değil.?

KADIN KENDİNİ GERİDE TUTMAMALI

Gazetecilik mesleğini kadın olarak icra etmenin zor olduğunu kaydeden Bizim Sivas Gazetesi editörü Gülşah Yarlı, ?Genelde bu mesleği yaparken, daha yırtıcı ve daha sert bir tavra bürünüyoruz. Öyle olmak zorundayız. Kadın kendini geri planda tutmazsa erkeklerle yapılan ayrımcılık kalkar diye düşünüyorum. Kadına biraz cinsiyetçi yaklaşılıyor. Zaten küçük yerlerde erkek egemen alanda kadın başınıza gazetecilik yapıyorsanız rahat yaşantınız varmış gibi algılanıyor. Kadınlara daha naif ve kibar baktıkları için gazeteci olarak düşünemiyorlar.? Diye konuştu.

Haber kaynaklarına daha kolay ulaşabildiklerini anlatan Yarlı şunları söyledi; ?Mikrofonu tuttuğunuz zaman halkın yarısı kaçar. Kimi cevaplamak istemez, kimi heyecanlıdır belki. Kadınlara cevap verme oranı daha fazladır tabi ki. Kadın muhabir yaklaşımından dolayı daha çok cevap alabiliyor karşı taraftan. Haber kaynaklarına ulaşabilme açısından kadın muhabir olmak bir avantaj olarak söylenebilir?

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü