USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

?KALBİ ETKİLİYOR?

?KALBİ ETKİLİYOR?

?KALBİ ETKİLİYOR?
10-11-2018 07:22
Google News

Medicana Sivas Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emel Peru Yücel, bademcik enfeksiyonunun kalbi etkilediğini söyledi. En fazla çocukluk çağında görülen enfeksiyona karşı dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Yücel, ?Tedavi edilmeyen beta enfeksiyonu ciddi komplikasyonlara yol açabilir" dedi.

Çetin POLAT/

Havaların soğumasıyla birlikte ilimizde artan enfeksiyon rahatsızlıkları üzerine açıklama yapan Medicana Sivas Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emel Peru Yücel, Sivaslıları bademcik enfeksiyonuna karşı uyardı.

Tedavi edilmeyen enfeksiyonun kalp büyümesi ve kalp yetmezliğine neden olabileceğini vurgulayan Yücel, ?Boğazdaki tonsil denilen lenfoid dokunun iltihabıdır. Bademcik enfeksiyonlarında en çok görülen şikayetler boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, küçük çocuklarda karın ağrısı, kusma ve baş ağrısı olarak görülebilir. En sık görülen sebebi virüslere bağlı enfeksiyonlardır, ayrıca bakteriyel sebeplere de bağlı olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu kış ve ilkbahar aylarında hastalığın görülme sıklığı artar. Sıklıkla hava yolu ve yakın temasla bulaşır. Aile içi bulaşma yanında, özellikle kışla, kreş gibi toplu yaşam yerlerinde bulaşma yaygındır. En sık 5-15 yaş grubunda görülür. Üç yaşından küçük 15 yaşından büyük kişilerde daha az rastlanır. Erkek ve kızlarda görülme sıklığı farklı değildir. Beta ya bağlı bademcik enfeksiyonu ani başlayan ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, yutma zorluğu, bademcikler üzerinde sarı beyaz lekeler oluşur. Beta enfeksiyonu zamanında teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen beta enfeksiyonu romatizmal ateş, glomerülonefrit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir" dedi.

TEMİZLİĞE DİKKAT

Kalp kapakçıklarında tahribatın başlaması durumunda çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp büyümesi ve kalp yetmezliği gibi sorunların ortaya çıkabileceğini de kaydeden KBB Uzmanı Yücel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Belirtileri ise boğaz enfeksiyonundan 2 ile 4 hafta sonra başlar. El-ayak bilekleri, diz ve dirseklerde şişme, kızarıklık ve ağrı olur. Bu tür ağrılar bir eklemde başlar, 2 ile 4 gün sonra o eklemdeki şişlik inip bir başka eklemde ortaya çıkar. Cilt altında özellikle alt bacak ön yüzünde sert ağrılı kırmızı şişlikler de tipiktir. Kalp romatizmasının en önemli tedavisi istirahat ve vücudu yeni mikrobik enfeksiyonlardan korumaktır. Bu arada vücuttaki streptokokların neden olduğu enfeksiyon iyileştirmek için antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır. Bulaşma, direkt temas, damlacık yolu, saflığı kalmamış yiyecekler ve süt ile olur. Hastaların izalasyonu gerekmez. Eşyaların temizliğine dikkat edilmeli, kalabalık yaşanan yerlerde havalandırmanın iyi olması sağlanmalıdır. Antibiyotik tedavisi bakteriyel enfeksiyon düşünüp, gerekli görüldüğünde  uygulanmalıdır."


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü