USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KARASU, GAZETECİLER İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFİ YAPTI

KARASU, GAZETECİLER İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFİ YAPTI

KARASU, GAZETECİLER İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFİ YAPTI
13-01-2020 07:00
Google News

Yüksel MENEKŞE

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, gazetecilerin çalışma koşulları ve uğradığı fiziksel şiddetin araştırılması için Meclis Başkanlığına araştırma önergesi yaptı. Karasu önergesinde, ?´Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenerek halkın haber alma özgürlüğünü sağlamaktadır. Son verilere göre; 108 gazetecinin tutuklu veya hükümlü olduğu Türkiye, dünyada en çok gazetecinin hapiste tutulduğu ikinci ülke olmuştur. 2019 yılında Türkiye´de en az 172 gazeteci mahkemelerde haberlerini, yazılarını, yorumlarını çok çeşitli suçlamalar karşısında savunmak zorunda kalmıştır´´ dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 157. SIRADA

Önergede, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü´nün raporuna değinen Karasu, Türkiye´nin basın özgürlüğü sıralamasında 157. sırada olduğunu kaydetti. Karasu, ?´Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü´nün yayımladığı, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi´nde, Türkiye listede 157´nci sırada yer alarak basın özgürlüğü konusunda sınıfta kalmıştır. Raporda; ?En büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir holding tarafından satın alındığı Türkiye´de kalan birkaç eleştirel yayın organının üzerindeki baskının da sürdüğü´ ifade edilirken, Dünyada en fazla profesyonel gazetecinin hapiste olduğu ülke konumundaki Türkiye´nin sistematik olarak önleyici gözaltıya ve bazen müebbete kadar varan uzun hapis cezalarına başvurduğu belirtilmiştir´´ bilgilerine yer verdi.

ŞİDDET OLAYLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Son dönemde gazetecilere yönelik şiddet olaylarının da arttığına dikkat çeken Karasu şu ifadeleri kullandı: ?´Kamuoyu son dönemde gerçekleştirilen gazetecilere yönelik saldırılarla sarsılmaktadır. Gazeteci Hakan Denizli, Adana Merkez Seyhan İlçesinde torunu ve kızının yanında silahlı saldırıya uğrayarak yaralanmış; gazeteci İdris Özyol´a kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı düzenlenmiş; Yeniçağ Gazetesi Yazarlarından Yavuz Selim Demirağ, Türkiyem TV´de sunduğu programın ardından evinin önünde kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğramış; gazeteci Ergin Çevik Antalya´da kimliği belirsiz 3 kişinin yumruklu saldırısı sonucu yaralanmış; gazeteci, yazar Sabahattin Önkibar, Ankara Angora Evleri´ndeki evine 300 metre kala saldırıya uğramış ve yaralanmış; Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Takan 20 Kasım 2019 günü evinin önünde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce saldırıya uğramış; son olarak Yeniçağ gazetesi yazarı Murat İde evinin önünde saldırıya uğramıştır.

 Bu bilgiler ışığında Türkiye´de gazetecilik mesleğini icra eden tüm basın emekçileri için bir adım atma zorunluluğu doğmuştur. Bu nedenlerle Gazetecilerin çalışma koşullarının incelenmesi, sorunlarının tespit edilip çözüm yollarının aranması ve son dönemde gazetecilere yönelik uygulanan fiziksel şiddet olaylarının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için Anayasa´nın 98, İç Tüzüğün 104 ve 105´inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılması gerekmektedir´´ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü