USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kim Yalan Söylüyor

Sivas’ta devam eden hasat mevsimi çiftçi ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) karşı karşıya getirdi. Özellikle Kangal başta olmak üzere çiftçiler TMO’nun uygulamalarından dolayı mağdur olduğunu iddia ederken TMO cephesi ise çiftçilerin mağdur edilmediğini iddia ediyor. İki cepheden farklı açıklamalar gelirken kimin yalan söylediği ise kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Kim Yalan Söylüyor
03-08-2023 17:23
SİVAS
Google News

İlknur ÖZDEMİR

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çiftçiyi mağdur etmeye devam ediyor. Hasat mevsimi ülke genelinde her yıl olduğu gibi bu yılda sıkıntılı ilerliyor. Özellikle hasat mevsiminin henüz başında olan Sivas’ta ise çiftçiler TMO’dan dert yakınıyor. TMO’nun randevu sisteminde yaşanan sorunlar çiftçiyi canından bezdirirken her yıl yaşanan bu soruna bir çözüm üretilememesi çiftçiyi toprağa küstürmek üzere.

ÇİFTÇİ RANDEVU ALAMIYOR

Hasat işleminin ardından mahsulünü TMO’ya satmak isteyen çiftçiler TMO’nun hububat alımı için uyguladığı randevu sistemi nedeniyle zor günler geçiriyor. Randevu sisteminde her yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan aksaklıklar çiftçiyi canında bezdirdi. Mahsulünü satmak isteyen çiftçi ya randevu sistemine erişemiyor ya da randevu tarihi bulamıyor. Her yıl yaşanan bu soruna biz çözüm üretilememesi ise çiftçinin tepkisine neden oluyor. Özellikle Kangal’da çiftçilik yapan vatandaşlar TMO’ya arpa satışı yapmak için randevu alamadıklarını ifade ediyor.

BİZİM ÜRÜNÜMÜZÜ NE ZAMAN ALACAKLAR

Haber Merkezimize ulaşan çiftçiler, “TMO her yıl aynı sorunları bize yaşatıyoruz. Randevu sistemini bir açıp bir kapatıyorlar. Herkes bilir ki çiftçinin eline paranın geçtiği zaman hasat dönemidir. Ağustos ayının başındayız. Ancak ne Ağustos ne Eylül ayına randevu alamıyoruz. Eylül ayında hemen her çiftçinin ödemesi gereken borçları oluyor. TMO’ya verdiğimiz mahsulün parasını zaten 1 aydan önce alamıyoruz. Ekim’de Kasım’da elimize geçen bir paranın bizim için bir önemi kalmıyor. Alacaklılar zaten o tarihe kadar bizi icraya vermiş oluyor. TMO yılda maksimum 2 ay çalışıyor. Bu 2 ayda da çiftçiyi mağdur ediyor. Bu 2 ayda vardiyalı çalışıp çiftçinin mahsulünü bir an evvel almak çok mu zor? Hem randevu alamıyoruz hem de randevu alabilenler bu sefer nakliye sorunu yaşıyor. Hem mahsulümüzü almakta bizleri mağdur ediyorlar hem de bizi tüccara gebe bırakıyorlar. TMO’ya mahsulü vaktinde veremeyince borçlarımızı ödemek için mecburen tüccara satıyoruz buğdayı. TMO 10 lira 25 kuruş açıkladı buğday fiyatını ama tüccar şu an 6-7 liradan buğday alıyor. Her yıl her yıl aynı sorunları yaşamaktan biz bıktık. Zaten tarımda girdi maliyetleri aldı başını gitti. Çiftçi zor durumda” diye konuştu.

TMO PİYASAYI KORUYAMADI

Ülke genelinde bu yıl yağışların verimi artırması maalesef tahıl fiyatlarına yansımadı. TMO alım fiyatını prim hariç makarnalık buğday için ton başına 9 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ton başına 7 bin lira olarak açıkladı. TMO satış fiyatını makarnalık buğday için ton başına 10 bin 200 lira, ekmeklik buğday için 9 bin 350 lira ve arpa için 7 bin 725 lira olarak belirledi. Ancak TMO tarafından belirlenen fiyatlara rağmen piyasada buğday fiyatlarının hala düşük olması çiftçiyi memnun etmedi. Piyasadaki fiyatların TMO fiyatlarının altında kalması ve özellikle son zamlarla birlikte mazotun litre fiyatının 35 lirayı devirmesi çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı.

ÇİFTÇİ MAHSULÜNÜ TMO’YA SATMAK İSTİYOR

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere yapılan satışlar için ton başına buğdayda bin lira, arpada ise 500 lira ilave hububat üretim primi desteğinin verilmesiyle serbest piyasada fiyatların yükseleceği beklentisi yerini bulmadı. Çiftçiler ürününü düşük fiyat veren tüccar veya diğer piyasa aktörleri yerine Toprak Mahsulleri Ofisine satmak istiyor. Ancak hasadın yoğunlaştığı birçok bölgede çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisinden mağdur edilmeye devam ediyor. Hasat edilen ürününü bekletme şansı olmayan çiftçiler bir an önce ürünün satarak borçlarını ödemek istiyor.

TMO MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) randevu alamayan çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşımış, çiftçinin “kara gün dostu” olarak bilinen TMO’nun çiftçilerin kabusu olmamasını istemişti. Ancak tüm bunlara rağmen TMO tarafından çiftçiyi rahatlatacak bir açıklama yapılmazken çiftçi yine kaderine terk edildi.

SivasEkspres- Sivas Ekspres Gazetesi - Sivas Haberleri - Haberler - Sivas


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü