USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Meme Kanserinden Korunmak Mümkün

Sivas Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Emre Bostancı, “20 yaşından itibaren aylık kendi kendine meme muayenesi, 20 yaşından sonra 1-3 yılda bir, 40 yaşından sonra yıllık doktor muayenesi ile birlikte mamografi yapılması gerekmektedir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinden de korunmanın mümkün” dedi.

Meme Kanserinden Korunmak Mümkün
05-04-2024 12:02
SİVAS
Google News

NESLİHAN KOÇ

Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Emre Bostancı, meme kanserine yönelik farkındalık oluşturmak, erken teşhis ve tedaviyi desteklemek amacıyla bilgilendirmede bulundu.

Meme kanserinin Türkiye’de ve dünyada kadınlar arasında en sık görülen ve kansere bağlı ölümlerde üst sıralarda yer alan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bostancı, “Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski taşımaktadır. Meme kanserini erken dönemde yakalamak başarılı bir tedavi fırsatı sunmaktadır. Bu nedenle kadınların meme kanserinin risk faktörlerini, belirtilerini, tanı ve tedavi yöntemlerini bilerek kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönelmesi gerekmektedir” dedi.

Kanserin meme veya koltuk altı bölgesinde ele gelen şişlik, memede büyüme, şekil bozukluğu, asimetri, meme başında şekil bozukluğu, çökme ve renk değişimi, akıntı, egzama benzeri deri döküntüleri ve soyulmalar, kızarıklık şeklindeki belirtiler gösterdiğine işaret eden Doç. Dr. Bostancı, “Herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekir. İleri yaş, ailede meme kanseri öyküsü, erken yaşta adet görme, geç menopoz, hiç doğum yapmamış olmak, 30 yaşından sonra doğum yapmış olmak, uzun süre hormon tedavisi görmek, alkol, sigara ve şişmanlığın meme kanserinin başlıca risk faktörleridir” dedi.

Tarama testlerinin herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce meme kanserinin erken aşamalarında bulunmasına yardımcı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Bostancı, “20 yaşından itibaren aylık kendi kendine meme muayenesi, 20 yaşından sonra 1-3 yılda bir, 40 yaşından sonra yıllık doktor muayenesi ile birlikte mamografi yapılması gerekmektedir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinden de korunmanın mümkün, özellikle A ve C vitamininden zengin taze meyve ve sebze tüketmek, hayvansal yağlardan uzak durarak daha çok posalı gıdalarla beslenmek, tütsülenmiş tuzlu ve konserve yiyecekler tüketmemek, fazla kilo, sigara ve alkolden kaçınmak önemli” diye konuştu.

Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavideki başarı oranını arttırdığını yineleyen Doç. Dr. Bostancı, hastalığın evresine göre cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi), hormonoterapi (hormonal ilaçlarla tedavi), radyoterapi ve biyolojik tedaviler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Hastanemizin meme kanseri teşhis ve tedavisi için gerekli ekip ve donanıma sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bostancı, operasyon sonrası tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi polikliniğine yönlendirilen hastaların tümör dokusunun özelliğine göre onkolojik tedavisinin planlandığını ve planlanan tedavinin hastanemizde uygulandığını belirtti.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü