USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milyonlarca gıda çöpe gidiyor

Milyonlarca gıda çöpe gidiyor

Milyonlarca gıda çöpe gidiyor
18-10-2021 07:00
Google News

Hatice KOYUNCU YİĞİT

SOYSADER Başkanı Serdar Dağlar, dünyada yaşanan gelişmeler neticesinde önümüzdeki yıllarda gıda noktasında sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. Dağlar, gıda noktasında en büyük sorunun ise israf olduğuna vurgu yaptı. Dağlar, “Üretimden depolama ve taşımaya, restoranlardan otellere, marketlerden evlere kadar hayatımızın her alanında israfla karşı karşıya kalıyoruz. Gıdaların nasıl taşınacağına, saklanmasına, pişirilmesine ve tüketilmesine uygun planlar hazırlanmadığı için milyonlarca gıda çöpe gitmektedir” dedi.

4 EKMEKTEN BİRİ ÇÖPE ATILIYOR

Gıda üretimi ve güvenliği önemlinin en önemli konuların başında yer aldığını ifade eden Dağlar, “ 2021 BM Gıda İsrafı Raporu’na göre Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye, dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer almakta. Öte yandan rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Araştırmalara gıda israfı en çok evlerde yapılıyor. En çok çöpe atılan gıdaların başında ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler gelmektedir. Evlere alınan her 4 ekmekten biri her gün çöpe atılmaktadır. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Ekonomik ve sosyal olarak harcanan emeğin ve milyonlarca liranın çöpe gittiğini söylememize bile gerek yok! Dünyada milyonlarca insanın yetersiz beslendiğini biliyoruz ve gün geçtikçe artan israfla birlikte bu sayının daha da artacağı öngörülmektedir. Küreselleşme, kentleşmeyle beraber yaşam alışkanlıkları ve buna bağlı olarak tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Et, meyve, sebze ve hazır gıdaya olan talep giderek artış gösteriyor. Perakende noktalarının gıda israfındaki rolü ve önemi de giderek artıyor” diye konuştu.

GIDA İSRAFINI ÖNLEMELİYİZ

Gıda israfının sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla ele alındığında çağımızın başlıca sorunlarından birisi olduğunu kaydeden Dağlar, “Bilinçsiz tüketim anlayışı, beslenme kültüründeki eksiklikler, sosyal ve kültürel faktörler, ihtiyaç fazlası tüketim malzemesi alınması gıda israfına neden olan başlıca etkenlerdir. Gıda israfı, bir yerde emeklerin çöpe atılması demektir. Bu israfın önüne geçmek için yapılması gerekenler esasen çok basit. Gereksiz tüketimi önlemek haliyle gıda israfının önüne geçmek için tüketeceğimizden fazla ürün almamamız gerekiyor. Artan ürünleri de doğru değerlendirmek ve onları iyi bir şekilde muhafaza etmek bu savurganlığı düşürmede önemli rol oynayacaktır” ifadelerine yer verdi.

EKMEK BULAMAYAN İNSANLARI DÜŞÜNELİM

Dağlar, doğru ve planlı bir programla evlerdeki gıda israfının önüne geçilebileceğini belirterek böylece binlerce gıdanın çöpe gitmesine engel olunabileceğini söyledi. Dağlar, “İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerji ile aslında geleceğini tüketmektedir. İsrafı önlemeye duyarlı, bilinçli toplum olmanın yolunun da eğitim ile oluşacağını bilmeliyiz. Çevremizdeki aç insanları düşünerek lütfen gıdalarımızı israf etmeyelim” dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü