USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

ÖZEL ÇOCUKLARA MÜZİK EĞİTİMİ

ÖZEL ÇOCUKLARA MÜZİK EĞİTİMİ

ÖZEL ÇOCUKLARA  MÜZİK EĞİTİMİ
08-06-2017 07:54
Google News

Gökhan KARA /

Özel çocuklar diye tabir edilen otistik, down sendromlu, otizmli, bedensel engelli ve mental yönden eksikliği bulunan çocuklar, Zeytin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi´nde verilen eğitimlerle hem engellilerini aşmaya çalışıyor, hem de müzik eğitimi alıyorlar.

Her yaştan eğitime katılan özel çocuklar, aldıkları birebir müzik eğitimleri ile hem eğleniyor hem de engellerinden bir nebzede olsa uzaklaşıyor.

Müzik eğitiminde gitar, bağlama, piyano, keman, kanun, klarnet ve ritm aletlerini çalmayı öğrenen özel çocuklarla ilgili olarak Psikolog Betül Ayan, test yapılarak çocukların her yönden  genel psikolojik  haritalarını çıkarttıklarını belirterek, böylece çocukların öğrenme stillerini, kişiliğini ve becerilerini takip ettiklerini belirtti.

 AVANTAJA ÇEVİRİYORUZ

Ayan, "Bunları değerlendirdikten sonra kişinin müzik eğitimini nasıl alması gerektiğinde karar veriyoruz. Bireysel farklılıklar ve dezavantajlar önemli değil. Biz dezavantajları avantaja çeviriyoruz, bireyin eksikliklerine değil yeteneklerine odaklanıyoruz" dedi.

MÜZİK EĞİTİMİYLE SOSYAL YÖNLERİNİ

Psikolog Ayan, ?Çevreye uyum sağlayan, insanlara karşı güler yüzlü ve sevecen olan down sendromlular ve otizmliler insanlar tarafından seviliyor ama yeterince ilgi görmüyorlar. Taklit yetenekleri o kadar gelişmiş oluyor ki, özellikle müzik alanında çalışmalar yapıldığında basit müzik aletleri ile onlara müzik yaptırmak gerçekten çok kolay. Bu eğitim genellikle 4 yaşından itibaren verilmesi gerekiyor. Bize düşen görev çevremizde bu tip sorun yaşayan çocuklara müzik eğitimini gerektiği kadar verip sosyal yönlerini ortaya çıkartmak ve birey olmalarını sağlamaktır? dedi.

POZİTİF ETKİ YARATIYOR

Ayan, ?Müzik, hayatın her alanında birleştirici, yaşam kaynağına bağlayıcı ve yakınlaştırıcı bir unsurdur. Özel çocukların ve yetişkinlerin çok hassas yapıda oldukları bilinmektedir. Down sendromuna ve otizme sahip çocukların sosyalleşme, dil kullanımı ve beden kullanımlarında müzik, ritim, dans ve eğitim sayesinde iyileşme görülmektedir. Bir başka açıdan bakışla müzik, ritim ve dansa göstermiş oldukları yapıcı ve olumlu tepkiler onların üzerinde, müziğin, ritmin, dansın pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir? şeklinde konuştu.

HIZLI, KOLAY VE EĞLENCELİ

Müzik yolu ile daha hızlı, kolay ve eğlenceli bir öğrenme sağlandığını ifade Psikolog Betül Ayan, ?Bir ifade biçimi olan müzik, down sendromlu çocuklarla iletişim kurmada yararlanılacak en etkili yollardan biridir. Zihinsel öğrenme yetersizliği olan çocuklara verilecek müzik eğitimiyle; göz kontağı kurma, sesleri tanıma, sesleri ayırt etme, sesin kaynağını bulma, vücudunu tanıma, basit ritim tutma, basit müzikli oyunlar oynama, yeni sözcükler kazanma, müzik aletlerini öğrenme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Buradaki en önemli nokta müzik aletlerinden belli başlılarını öğreterek öğrenme becerilerini daha kısa sürede kazandırmak şansına sahip olmamızdır? dedi.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü