Çetin POLAT
Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü, 2018 yılı Türk Halk Kültürü´ne hizmet ödülüyle ödüllendirildi. 2004 yılından itibaren Kültür ve Turizm Müdürü olarak ilimizde görev yapan Pürlü, bu süreçte çok sayıda kitap, makale ve bildiriye imza attı.
Halk Kültürü Araştırmalar Genel Kurumu tarafından Türk Halk Kültürü´ne hizmet eden 13 kişi arasında gösterilen Pürlü, geçtiğimiz hafta sonunda Türk Tarih Kurumu salonunda yapılan törende ödülünü aldı.
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Türkiye´nin en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi olduklarını, Türk kültürünü yurt dışına taşımak için çok sayıda etkinlikler yaptıklarını, 1981 yılından bu güne büyük bir titizlikle Türk Halk Kültürüne hizmet edenleri ödüllendirdiklerini, bu gün ise 2018 yılı ödüllerini vermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Avrupa´da, Türk Cumhuriyetlerinde ve diğer ülkelerde yürüttükleri çalışmaların detaylarına değinen Nasrattınoğlu, daha sonra ödül verdikleri kişilerin çalışmaları hakkında tek tek davetlilere bilgiler verdi.
?SİVAS´IN KÜLTÜR
EMEKTARLARI ADINA ALDIM?
Ödülünü aldıktan sonra bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, ?38. Halk Kültürüne Hizmet Ödülü kapsamında şahsımı da ödüllendiren Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu´na, Kurumumuzun Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu´na ve seçici kurula sonsuz teşekkürler. Bu anlamlı ödülü Kültür Kenti Sivas´ın büyük kültür emektarları adına almış oldum? dedi.
Her yıl gerçekleştirilen bu etkinliğin Türk kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir faaliyet olduğuna dikkat çeken Pürlü, ?Gelecekte kıymeti daha da iyi anlaşılacak olan bu ödüllerin mimarı İrfan Ünver Nasrattınoğlu hocamıza ise en büyük ödülü Türk Milleti verecektir. Bu ödülü almamda dostlarımın, mesai arkadaşlarımın ve devlet büyüklerimizin büyük katkısı olduğuna inanıyor, ödülün şahsımdan öte Sivas´a verilmiş olduğunu düşünüyorum? ifadelerini kullandı.
PÜRLÜ´NÜN
KÜLTÜR YOLCULUĞU
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü yazı hayatına 1975 yılında şiirle başladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde şiirleri yayınlanmış olmasına rağmen, istediği güzellik ve derinliği yakalayamadığını düşünerek, şiir yayınlamaya ara verdi. Yerel tarih ve halk kültürü araştırmacılığının cazibesine kapılarak bu iki alanda uzun yıllar mesai sarf edip büyük hacimli metinler kaleme aldı. 1993?1997 yılları arasında Sivas´ta bir yerel televizyon kanalında (SRT) Sivas halk kültürüyle ilgili çok sayıda canlı ve belgesel programlar hazırlayıp sundu.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne atandığı 2004 yılından bu güne, Sivas Âşıklar Bayramı, Sivas Halk Kültürünü Derleme Projesi, Sivas 1000 Temel Eser Projesi, Sivas Halkoyunlarını Derleme Projesi, Sivas Kent Arşivi Projesi, gibi birçok önemli projeye imza attı. Sivas Halk Kültürünün temel taşlarını oluşturan Eflatun Cem Güney, Ahmet Kutsi Tecer, Âşık Veysel, Muzaffer Sarısözen, Vehbi Cem Aşkun gibi kültür emektarlarının adına sempozyumlar düzenlenip bu sempozyum bildirilerinin yayınlanmasında birinci derecede rol aldı. Sivas 1000 Temel Eser projesi kapsamında 52 cilt kitap yayınlanmasını sağladı. Sivas âşıklık geleneğini ayakta tutmak ve ünlü ozanımız Âşık Veysel´in hatırasını yaşatmak amacıyla Sivas´ta bir konağın restore edilip ?Âşık Veysel Kültür Sanat Evi? adıyla hizmete açılmasını sağladı.
Editor : Haberpanelim