USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sınav Kaygısına Dikkat

Sivas Numune Hastanesi’nde görevli Psikolog Serap Katı, yaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesinde sınav kaygısı ile uyarılarda bulundu.

Sınav Kaygısına Dikkat
06-06-2024 13:28
SİVAS
Google News

NESLİHAN KOÇ

Yaklaşan YGS öncesi uzmanından sınav kaygısına yönelik uyarı geldi.  Sınav kaygısının tanımını yapan Psikolog Serap Katı, “Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav esnasında sınanmada etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınav kaygısı, bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin yüklenen anlamlar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem ve anlam, aile bireyleri ve çevredeki diğer kişilerin yüksek performans beklentileri ve sınava yönelik yaklaşım biçimleri sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir” dedi.

Sınav kaygısının belirtilerinden bahseden Katı, “Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sınav kaygısı yaşayan bireylerde sık görülen belirtilerdir. Sınav öncesi ve sınav esnasında yapılması gerekenleri sıralayan Psikolog Katı, “Sınav öncesi, çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmak gerekir. Beslenme ve uykuya dikkat edilmeli, sınav öncesi son gün sınava yönelik çalışmama ve kişinin kendini daha rahatlatabileceği aktiviteleri yapmalı. Sınav esnasında, olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirme, kontrolün kendisinde olduğunu hatırlatma, bireyin daha iyi olduğunu düşündüğü bölüm sorularından başlama, sınav esnasında kaygıyı artırabilecek olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak için kaygıyı azaltmaya yönelik hızlı ve kısa süreli teknikler kullanma (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı çalışmalardır” diye konuştu.

Ailelere tavsiyelerde bulunan Psikolog Serap Katı, sözlerini şöyle tamamladı;

“Aileler sınırlarının farkında olmalıdırlar, beklenti düzeyini gerçekçi sınırlara indirmek temel girişimleri oluşturur. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir. Sınavı yüceltmeme, ölüm kalım sorunu yapmama, cesaretlendirici davranmalıdır.”

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika


Editor : Neslihan KOÇ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü