USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Kemik Tarak Tescillendi

Sivas'ın en önemli kültürel ögelerinden biri olan unutulmaya yüz tutan büyükbaş ve küçükbaş hayvan boynuzu kullanılarak yapılan kemik tarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verilerek tescillendi.

Sivas Kemik Tarak Tescillendi
29-04-2023 09:50
Google News
HABER MERKEZİ
İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Sivas Kemik Tarağının tescillendiğini duyurdu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kemik tarağın tescillendiğini ifade eden Karaca, "Sivas Kemik Tarağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Sivas Kemik tarağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur." dedi.
 Sivas Kemik Tarağın büyükbaş ve küçükbaş hayvan boynuzu kullanılarak Sivas'ta üretildiğini ifade eden Karaca," Üretiminde genellikle tosun, öküz, manda ve koçboynuzu kullanılır. Ayrıca yabani dağ keçisinin boynuzu da kullanılabilir. Tarağın rengi, kullanılan boynuzun rengine göre değişir. Öküz boynuzu siyah ya da beyaz olup arasında damar şeklinde kırmızı, turuncu, kahverengi ve mor renkler bulunur. Manda boynuzu siyah, koçboynuzu alacalı veya sarı olur. Sivas Kemik Tarağı, kadın ve erkek için ayrı ayrı üretilir.  Kadın tarağının iki taraflı klasik, oymalı tek taraflı, tek taraflı çanta, saplı ve seyrek dişli tırmık çeşitleri bulunur. Erkek tarağının ise klasik tek taraflı (ince ve kalın dişli), sakal ve bıyık tarağı çeşitleri vardır. Ayrıca süs amaçlı olarak da koçboynuzunun orijinal halini bozmadan boynuz tarak üretilir. Sivas Kemik Tarağı, eskiden tamamen el işçiliğiyle yapılmakta ve Kızılırmak’tan alınan çamurla parlatılmakta ise de günümüzde makine ve cila kullanılmaktadır.  Sivas Kemik tarağının geçmişi eskiye dayanır. Sivas ilinin ekonomisinde ve el sanatı ürünleri içinde önemli bir yere sahiptir.  Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur." ifadelerini kullandı.
Karaca tescillenen tarak ile ilgili şunları söyledi:
"Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızdan biri olan ve ilimizle özdeşleşen kemik tarak sanatını icra eden iki ustamız vardı; ancak bir tanesi işi bıraktı diğeri ise şehir dışına taşındı. Bu ve benzer durumlar sonucunda sanatın unutulmaması için Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılıp, sanatı icra edebilecek ilgili kişiye ekipman temini sağlandı. Kısa bir süre içerisinde gelişim sağlayan ve daha ileriye gidebilecek potansiyele sahip olduğunu gösteren ustamız an itibari ile kendini tam anlamıyla kemik tarak yapımına vermiş durumdadır. Yapmış olduğu ürünler çoğunluk tarafından takdir görmekte olup, yurt dışından dahi siparişler almaya başlamıştır. Bu çalışmalar ve üretimler sonucunda ilimiz ve ülkemiz piyasasında hakim olan Çin Kemik Tarağı’nın hakimiyetinin kırılacağına ve ihtiyacın ciddi bir kısmını Sivas Kemik Tarağı’nın karşılayacağına inancımız tamdır. İlimiz el sanatlarından Sivas Kemik Tarağının coğrafi işaret tescili alması için Müdürlüğümüz tarafından 19.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız başvuru kabul edilerek 15.11.2022 tarihli ve 137 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlanmıştır. Takip eden 3 aylık itiraz süresi içinde başvurumuz hakkında herhangi bir itiraz yapılmadığından Sivas Kemik Tarağı tescile hak kazanmıştır. "
Kemik tarağın tescillenmesiyle Sivas'ın tescilli ürün sayısı 20'ye yükseldi. 

Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü