USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas’ta Kapatılan Köy Okulları Kaderlerine Terkedilmeyecek

Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Necati Yener basın mensupları ile bir araya geldi. Yener burada kapatılan köy okullarına ilişkin yaptığı açıklamada,  “Köylerde okulları kapattık kaderine terk ettik diye bir şey yok. Köy muhtarlarımız da biliyorlar. Köy muhtarlığına bağlı sosyal tesisler veya Halk Eğitim Merkezi olarak inşallah bunları devam ettireceğiz’’ dedi.

19-07-2024 11:38
SİVAS
Google News

DEMET KA­RA­KUŞ

Sivas İl Milli Eği­tim Mü­dü­rü Ne­ca­ti Yener ve müdür yar­dım­cı­la­rı, 2023-2024 Eği­tim Öğ­re­tim Yılı Yıl Sonu De­ğer­len­dir­me top­lan­tı­sın­da kent­te görev yapan basın men­sup­la­rı ile bu­luş­tu. Prog­ram­da önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Yener, basın men­sup­la­rı­nın so­ru­la­rı­nı da ce­vap­la­dı.

İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞ­RENCİLERE DES­TEK

Ta­şı­ma­lı eği­ti­me iliş­kin ko­nu­şan Ne­ca­ti Yener, “ İlçe­le­ri­miz­de, ilçe mer­ke­zi­miz­de ve il mer­ke­zi­miz­de pan­si­yon­la­rı­mız mev­cut­tur. Bu­ra­da­ki temel di­le­ği­miz şudur. Bizim il mer­ke­zin­de pan­si­yon­la­rı­mı­zın do­lu­luk oranı yüzde 70 ci­va­rın­da. Or­ta­öğ­re­tim­de müm­kün mer­te­be öğ­ren­ci­le­ri­mi­zi pan­si­yon­lar­da to­par­la­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Mer­kez köy­le­ri­miz­de ha­ke­za, il­çe­le­ri­miz­de de yine or­ta­öğ­re­tim aşa­ma­sı, or­ta­okul ve lise öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin ilçe mer­kez­le­rin­de­ki pan­si­yon­lar­dan ya­şam­la­rı­nı sağ­la­mak an­la­mın­da bu ta­şı­ma­lı eği­ti­mi çok çok önem­si­yo­ruz. Ta­şı­ma­lı eği­tim­de geçen yıl yak­la­şık dokuz bine da­yan­mış ta­şı­ma­lı eği­tim bu yıl yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­la­rın ne­ti­ce­sin­de altı bin­ler­de. Yani yak­la­şık ola­rak üç bine yakın bir ta­şı­ma­lı öğ­ren­ci sa­yı­mız­da düşüş var. Ta­şı­ma­lı öğ­ren­ci­le­rin sabah o yol­cu­luk es­na­sın­da­ki yor­gun­luk­la­rı­nın hem de aka­de­mik ba­şa­rı­la­rı­nı hem de sos­yal ge­li­şim­le­ri­ne bir kat­kı­sı­nın ol­ma­dı­ğı­nı he­pi­miz çok iyi bi­li­yo­ruz. Ga­li­ba biraz daha üze­rin­de du­ru­lan bir nok­ta­dır. Sivas Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si bi­li­yor­su­nuz dört yıl önce il mer­ke­zin­de ol­ma­sı­na rağ­men ta­şı­ma kap­sa­mı­na alın­mış. Bir an­lam­da iyi ni­yet­le öğ­ren­ci­le­ri­mi­zi oraya teş­vik etmek, şehir mer­ke­zi­ne uzak­lı­ğı ya da ya­kın­lı­ğı dik­ka­te alı­na­rak çok iyi ni­yet­li bir ça­lış­ma­dır. Fakat bu­gü­nün şart­la­rı­na bak­tı­ğı­mız­da ora­da­ki pan­si­yo­nu­mu­zun var­lı­ğı, im­kân­la­rın zen­gin­li­ği, mev­zu­at ve yö­net­me­lik çer­çe­ve­sin­de bak­tı­ğı­mız­da bu­ra­nın ta­şı­ma kap­sa­mı­na alın­ma­sı­nın doğru ol­ma­dı­ğı­nı kısa bir cüm­ley­le arz etmiş ola­yım. Sivas Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si'ndeki ora­da­ki tek­no­lo­jik alt­ya­pı­nın heba ol­ma­sı­nı asla is­te­me­yiz. Ora­nın daha do­na­nım­lı hale gel­me­si öğ­ren­ci­le­ri­mi­zi teş­vik etmek an­la­mın­da eli­miz­den ne ge­li­yor­sa yap­ma­ya devam ede­ce­ğiz. Hatta bu sü­reç­te ar­ka­daş­la­rı­mız­la bir ça­lış­ma baş­lat­tık. Sosyo -eko­no­mik du­ru­mu zayıf olan öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze burs temin etmek, bunun ya­nın­da ta­şı­may­la il­gi­li katkı sağ­la­mak. Be­le­di­ye­miz­le ile­ti­şi­me ge­çe­rek, be­le­di­ye­miz ola­nak­la­rın­dan fay­da­lan­mak, oku­lu­mu­zun kendi im­kan­la­rın­dan fay­da­la­na­rak ger­çek­ten ih­ti­yaç sa­hi­bi öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin oraya ta­şın­ma­sı nok­ta­sın­da­ki ka­rar­lı­lı­ğı­mı­zın da al­tı­nı çiz­miş ola­lım’’ şek­lin­de ko­nuş­tu.

KÖY OKUL­LA­RI YAŞAM MER­KEZ­LERİ OLA­RAK DE­ĞER­LENDİRİLECEK

 Yener, ka­pa­tı­lan köy okul­la­rı­nı atıl halde bı­rak­ma­mak için ça­lış­ma ya­pa­cak­la­rı­nı be­lir­te­rek, “ Yak­la­şık ola­rak 36 tane oku­lu­muz şu anda hali ha­zır­da ka­pat­mış. Okul­lar­dan kas­tı­mız şu örnek ve­ri­yo­rum. Köy­ler­de köy yaşam mer­kez­le­ri adı al­tın­da köy okul­la­rı teş­vik edil­di. Yani bir öğ­ren­ci de olsa o okul­la­rın ka­pa­tıl­ma­ma­sı yani deyim ye­rin­dey­se hep ge­ri­ye dönüş köyü cazip hale ge­ti­re­bil­me, köy­de­ki ya­şa­mı sür­dü­re­bil­mek an­la­mın­da çok güzel bir ça­lış­may­dı. Ama bak­tı­ğı­mız­da köyde oku­lun var ol­ma­sı şöyle göçü sağ­la­mı­yor. Ya da köy­de­ki genç nü­fu­sun kal­ma­sı­nı da sağ­la­mı­yor. O bir öğ­ren­ci­miz köy okulu açık kal­sın diye köyde tut­mak­la o öğ­ren­ci­mi­ze fayda mı sağ­lı­yo­ruz? Zarar mı sağ­lı­yo­ruz? Tak­dir sizin. Yine aynı şe­kil­de başka bir örnek, böyle bir köy oku­lu­nu­zu dü­şü­nün ki üç tane öğ­ren­ci­si var. Biri bi­rin­ci sı­nıf­ta, di­ğe­ri ikin­ci sı­nıf­ta di­ğe­ri üçün­cü sı­nıf­ta. Bir­leş­ti­ril­miş sınıf di­yo­ruz. Bu ço­cu­ğu­mu­zun ala­ca­ğı aka­de­mik eği­tim­le şehir mer­ke­zin­de ki im­kân­lar­la ala­ca­ğı aka­de­mik eği­tim aynı şey ola­bi­lir mi ar­ka­daş­lar? Yani biz kendi ço­cu­ğu­muz olsa köy­de­ki o okul sa­de­ce ya­şa­sın, okul açık kal­sın diye ço­cu­ğu­mu­zu gön­de­re­bi­lir miyiz? Müm­kün değil. Ka­pa­tıl­maz­sa kasıt budur. Biz bu­ra­la­rı ka­pa­tıp atıl hale ge­tir­mi­yo­ruz. Köy muh­tar­la­rı­mız­la ir­ti­bat ha­lin­de­yiz. Halk Eği­tim Mer­kez­le­ri kö­yü­müz­de­ki talep nok­ta­sın­da hangi nok­ta­da kur­sun açıl­ma­sı­nı is­ti­yor­lar­sa hem il hem de il­çe­ler ola­rak bu nok­ta­da ön­lem­le­ri­mi­zi alı­yo­ruz. Yani bu­ra­lar­da okul­la­rı ka­pat­tık ka­de­ri­ne terk ettik diye bir şey yok. Köy muh­tar­la­rı­mız da bi­li­yor­lar. Köy muh­tar­la­rı­na muh­tar­lı­ğı­na bağlı sos­yal te­sis­ler veya Halk Eği­tim Mer­ke­zi ola­rak in­şal­lah bun­la­rı devam et­ti­re­ce­ğiz’’ dedi.

 




 


Editor : DEMET KARAKUŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü