Sivas’ta Mera Katliamı Sürüyor

Sivas’ta Mera Katliamı Sürüyor
Gürün'de 37,5 hektarlık mera alanının enerji santrali için vasfı değiştirildi. Daha önce Kangal'da 100 bin dönüm arazi aynı akıbete uğramıştı. Kararın bölgede hayvancılığa darbe vuracağı belirtilirken siyasetçi ve kurumların sessizliği ise tepki topluyor.

Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Yenibektaşlı, Kındıralak, Güneş ve Erdoğan köylerinde bulunan yaklaşık 37,5 hektarlık mera, çayır ve ağaçlandırılacak arazi, Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulması gerekçesiyle mera vasfından çıkarıldı. Tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkı, alınan bu kararın geçim kaynaklarını tehdit ettiğini belirterek karara tepki gösterdi.

adsiz.jpg

Yıllardır hayvancılıkla yaşamını sürdüren köylüler, bu uygulamaların tarımı ve hayvancılığı bilinçli bir şekilde bitirmeye yönelik adımlar olduğunu dile getiriyor. Söz konusu alanların mera olarak kalmasının hayvancılığın devamı için hayati önem taşıdığını belirten köylüler, arazilerin enerji projelerine peşkeş çekilmesine anlam veremediklerini ifade etti.

adsiz1.jpg

AYNI SENARYO KANGAL’DA DA SAHNELENMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere daha önce de Kangal ilçesine bağlı Havuz, Mısırören, Humarlı, Kocakurt, Mancılık, Akpınar ve Beyyurdu köylerinde yaklaşık 100 bin dönüm mera arazisi “ham toprak” vasfına dönüştürülmüş, Suudi Arabistan merkezli bir enerji firması tarafından güneş enerji santrali kurulacağı gündeme gelmişti. O dönemde de benzer tepkiler dile getirilmiş ancak yetkililer sessizliğini korumuştu.

kullan-2.jpg

SİYASİ İRADE VE KAMU KURUMLARI SESSİZ

Bölgedeki gelişmeler, kamuoyunda büyük tepki çekerken Sivas’ın milletvekilleri, il yöneticileri ve ilgili kamu kurumları adeta üç maymunu oynuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün sessizliği ise akıllara “Kurumlar kim için çalışıyor?” sorusunu getiriyor. Köylünün, çiftçinin, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların taleplerine kulak tıkayan yetkililer, enerji yatırımı adı altında doğa talanına göz yummakla suçlanıyor.

dji-0086.jpg

KALKINMA DEĞİL RANTSAL KIYIM

Enerji yatırımı adı altında gerçekleştirilen bu projelerin “yerli üretim” ya da “millî kalkınma” ile bir ilgisinin olmadığını savunan bölge halkı ve çevre gönüllüleri, yapılan uygulamaların doğrudan doğruya rantsal çıkar odaklı olduğunu belirtiyor. Sivas’ta hayvancılığın can damarları olan mera arazilerinin bir bir yok edilmesinin sadece bugünü değil gelecek kuşakları da tehdit ettiği vurgulandı.

dji-0042.jpg

Kaynak:Yunus BUDAKTAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.