USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Son 30 Yılın En Yüksek Yağışı

İlimizde bu yıl kış ve bahar döneminde görülen ve etkisini sürdüren yağışlar bir dönem yaşanan su soruna ilaç oldu. Kentte 2022 yılında yaşanan su sorununa neden olan 4 Eylül Barajı ve tarımsal sulamada önemli bir yere sahip olan Pusat Özen Barajı'nda su seviyesi yükseldi.

Son 30 Yılın En Yüksek Yağışı
26-05-2023 14:19
SİVAS
Google News

Arife Defne ARSLAN

Kent genelinde yaşanan yağış azlığı nedeniyle kuruma noktasına gelen bir çok baraj ve gölet bu yıl kış ve bahar döneminde görülen ve etkisini sürdüren yağışlar yaz aylarında yaşanan su sorununa çözüm oldu. Geçen yıl kuruma noktasına gelen 4 Eylül Barajı ve tarımsal sulamada önemli bir yere sahip olan Pusat Özen Barajı yağışlarla eski günlerine döndü.
Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde bu yıl yağışların oldukça yeterli olduğunu söyleyen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Eğitim Bilimleri Bölümü Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, "Henüz üç-beş ay öncesine kadar farklı senaryolar konuşuyorduk. Şu anda farklı senaryoları konuşuyoruz. Bakıldığında tabi ki bir dünya genel küresel ısınma söz konusu. Bu küresel ısınma neticesinde kuraklığın çok fazla olduğu, yağışların da gittikçe hem dünya hem de ülkemiz ölçeğinde azaldığını görmüştük. Ama bu süreç içerisinde bakıldığı zaman hem ülkemizin hem de dünya genelinin bir yeşile dönmesi söz konusu. Bu da ortalama yağış oranlarının geçmiş yıllara oranla yükseldiğinin göstergesi. Tabi ki bunu incelediğimizde şunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda küresel ısınma kendisini çok fazlasıyla etkili bir şekilde gösterdi. Hatta bu kış kar yağışlarının en kısır geçtiği, en kurak geçtiği dönem olarak da söyleyebiliyorduk. Ama işte şubat ayından itibaren hem Türkiye, hem de Sivas ölçeğinde düşündüğümüzde ciddi boyutta iyi yağışlarla karşı karşıyayız. Yağış ortalamasının çok fazla arttığını görebiliyoruz" dedi. 

'30 YILIN ORTALAMASINI GEÇTİ'
Dr. Kartal, yağışların son 30 yıl ortalamasının üzerine çıktığını belirterek, "Son 30 yılın üzerinde bir yağış miktarıyla karşı karşıyayız. Yıllar oranında Nisan ve Mayıs yağışı ortalamasına göre daha fazla yağış ortalamasının metrekareye düştüğünü görebiliyoruz. Bu açıdan bakıldığı zaman hem barajlar hem de göletler açısından çok fazla verimli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. En korkulan şey kuraklıktı. Hatta Sivas'ta dönem dönem suların kesildiğini net olarak gördük. Gölet ve barajlarda su oranının düşmesi kesintileriyle karşı karşıya kalmamıza sebep olmuştu. Tabi ki şu anda bakıldığında bu oranın değiştiğini, gölet ve barajlardaki su miktarının doluluk oranlarının arttığını görebiliyoruz. Bunun hem kullanma, hem içme hem de tarımsal sulamada bizlere çok büyük avantaj sağladığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

 


Editor : Uğur Yİğit
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü