USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Su sorununa kalıcı çözümler şart

Su sorununa kalıcı çözümler şart

Su sorununa kalıcı çözümler şart
16-04-2022 07:00
Google News

Hatice KOYUNCU YİĞİT

MYP İl Başkanı Zeki Haral ilimizde yaşanan su sıkıntısı konusunda açıklamalarda bulundu. Çözüm önerileri sunan Haral, “Sivas halkı 1990’ların sonu 2000’lerin başında büyük bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalmıştı. Haftanın yarısında sular kesilmekte, kalan diğer yarısında ise belediye mahallelerde: bahçe sulanması, araba, halı, kilim ve yün yıkanması yasaktır diye araçlar gezdiriyor, anonslar Sivas semalarını inletiyordu. Yıllarca belediye tankerlerinin yolu gözlendi çoluk çocuk genç yaşlı ellerde bidonlar ve bulabildikleri bilumum kaplar ile gelecek tankerlerden ihtiyacı olan suyu temin etmek için büyük mücadeleler verdi. Bitmek tükenmek bilmeyen çileler ve izdihamlar yaşandı.  Bunları niye hatırlatma gereği hissettik? Çünkü İbretle ve hayretle takip ve müşahede etmekteyiz ki Aradan geçen 20 yılın sonunda adım adım o günlere geri dönmekteyiz. Sivas’ımızın içme ve kullanma suyu ihtiyacı ne kadardır?  Sivas ilinin yer altı ve yerüstü kullanılabilir, planlanmış su potansiyeli nedir? Hemşerilerimizin geçmişte yaşadığı ve bugün de karşı karşıya kaldığı içme ve kullanma suyunda yaşanan bu kıtlığın nedeni ve çözümü nedir? Amacımız bu sorulara cevap bulmak, yetkililerin ve halkımızın dikkatini bu önemli meseleye çekmek ayrıca partimizin konuyla ilgili çözüm önerilerini paylaşmaktır. Sivas’ımızın içme ve kullanma suyu ihtiyacı DSİ verilerine göre bugün için ortalama 1200 lt/sn’dir.” ifadelerini kullandı.

Suyu temin etmek, doğru yönetmek, doğru bir şekilde sevk ve idare etmek şehrin yöneticilerinin en önemli ve birinci vazifesi olduğunu vurgulayan Haral, “Hayati öneme haiz olan asli vazifeler yıllardır gerek liyakatsizlik gerek beceriksizlik gerekse de iş bilmezlik gibi nedenlerden dolayı göz ardı edilmiş makyaj projelerle insanların gözleri boyanmaya çalışılmıştır. Her şey, her eve tatlı su verme hayali ile geçmiş dönemde bilinçsizce 4 Eylül Barajı’nın boşaltılmasıyla başladı.  Şehrin su ihtiyacının 600 lt/sn si Tavra Deresinden 600 lt/sn si ise 4 Eylül barajından karşılanması gerekirken ihtiyacımız olan 1200lt/sn suyun uzunca bir süre büyük oranda 4 Eylül barajından karşılanmış olması barajdaki suyun hesapsızca tüketilmesine neden olmuştur. Bu durumu önceden öngöremeyip önlem almamış olan eski ve yeni dönem yöneticileri, susuzluk kapımıza dayanınca sonbahar aylarından itibaren baraj yolunu su yolu yapmış, yağan her yağmurda, yağan her karda barajın ağzına kadar dolacağını zannetmekte. Oysa ki bu kadar yağışa rağmen barajda ki su seviyesi minimum su kotunun hala 2 mt. aşağısındadır. Halbuki, baraj hiç kullanımda olmaksızın en iyi tahminde 5 yılda ancak dolar. Her yağışta baraja koşmak oradan halkımıza barajımız doluyor telkinlerinde bulunmak şehrimizin hayati sorununa çare olmamaktadır. Sayın başkan durumun vahametini çok geç fark etmiş, alelacele bir karar alarak Pusat Özen barajında sulama dışında kalan 8 hm³/yıl suyu şehrimize getirmeye çalışmaktadır. Peki Sayın başkan bu kararınızın da Sivas için yeterli olmadığını kalıcı bir çözüm olmadığını Sulamadan arta kalırsa eğer gelecek olan max.8 hm³/yıl su Sivas’ın en fazla 3 aylık su ihtiyacını karşılayabileceğini yine Sivas susuz kaldığında mı anlayacaksınız. “diye konuştu.

Açıklamasında çözüm önerilerini sıralayan Haral şunları söyledi:

“Tavra deresi; gelinen bu eşikte bir kez daha göstermiştir ki Sivas için hayati öneme haiz bir yer altı su havzasıdır. Bu havzanın önemi iyice kavranmalı bir hazine koruyormuş gibi koruma altına alınmalı havzanın kirlenmemesi için her türlü önlem eksiksiz alınmalıdır. Tavra dersinde ki yer altı suyunun daha verimli ve etkili kullanımı için önlem alınmalı bu havzaya acilen bir yer altı barajı inşa edilmelidir. Bu lısa vadede yapılabilecek kalıcı ve kesin bir çözümdür. Tavra deresi ve 4 Eylül barajının sağladığı yıllık su miktarının 2 katını sağlayabilecek kapasitede olan Beydilli Barajının vakit kaybetmeden yapımına başlanması elzemdir. Bu da orta vadede yapılabilecek kalıcı ve kesin çözümdür. Zira bu proje yarın başlasa en az 5-6 yılda ancak tamamlanabilir.  Su idaresi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi liyakatli personel, danışman gibi istihdamının sağlanması, şehir şebeke hattının teknolojiden yararlanılarak belirli periyotlar da kontrollerinin yapılması arıza ve kaçaklara yollar çökmeden tespit edilmeli ve hemen giderilmelidir. Sivas’ın su gibi hayati öneme haiz probleminin bıçak kemiğe dayanmadan kalıcı ve kesin çözümleri için sayın milletvekillerini ve belediye başkanını göreve çağırıyoruz. Her seçim arefesinde bu milletin huzuruna çıkıp güç iktidar demektir, oyunuzu bize verin gücü Sivas’a getirilim mey anında yaptıkları propagandanın gereğini yapmalarını bekliyoruz. Bu insanlar yıllarca sizlere oy verdi, sizlere inandı, sizlere güvendi. Umuyoruz ki Sizlerde bu insanlara yalan konuşmamışsınızdır, vakit şu söz verdiğiniz gücü Sivas’ta görme vaktidir. Vakit Sadece seçim atmosferinde yanında bulunduğunuz hemşerilerimizin Su sıkıntılarını kesin ve kalıcı bir şekilde çözme vaktidir.”

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü