USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarımsal Sanayide Zirveye Çıkmalıyız

Sivas Ticaret Borsası (STB) tarafından, hasat dönemi öncesinde üreticileri bilgilendirmek amacıyla Hububat Sektöründe Politika ve Düzenlemeler adlı panel düzenlendi. Borsa Başkanı Hayrullah Karakaya, “Şehrimiz tarımının artık bilimsel ve teknolojik donatılarla zenginleştirilmesi gerekmektedir. Borsa olarak, tüm paydaşlarımız arasındaki koordinasyonu sağlayarak Sivas’ımızı tarımsal sanayide zirveye taşımak istiyoruz” dedi.

24-07-2023 10:53
SİVAS
Google News

Tuğba SARIKAYA

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen panele Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürü Ercan Bakırtaş, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Akif Aslan, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy,  Lisanslı depo sahibi Erdem Şimşek, Moderatör ve Borsa Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Özkaynar, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve sektör temsilcileri katıldı.

Sivas Ticaret Borsası tanıtım filminin yayınlanmasının ardından açılış konuşmasını yapan Borsa Başkanı Hayrullah Karakaya, panelin amacıyla ilgili bilgi verdi.

Karakaya, Sivas’ın tarım ve hayvancılık açısından son derece önemli bir il olduğuna değinerek, “Buradaki amacımız ilimiz tarımının temsilcisi olan kurum müdürlerimiz, oda başkanlarımız ve tüccarlarımız arasında bilgi alışverişini sağlayarak yaşanılan sıkıntılara çözüm bulmaktır. Sivas, geniş tarım arazisi ve tarımsal havza varlığıyla tarımsal üretimde zengin bir ildir. Sivas tarımında çok önemli bir paya sahip olan hububat üretiminin sadece üretim aşamasında değil pazarlama sürecini de ele alacağız. Yaşadığınız sıkıntıları sektörünüzde faaliyet gösteren bir kardeşiniz olarak yakinen biliyorum. Sivas’ta üretilen ürünlerin düşük karlarla, yüksek navlunlar ödeyerek tarımsal sanayinin gelişmiş olduğu illere göndermeye çalışıyoruz. Tabi bu süreçte bizi her geçen gün daha geriye götürüyor” dedi.

Sivas’ta tarımsal sanayinin gelişmesi konusunda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine vurgu yapan Başkan Karakaya, “Şehrimizde tarımsal sanayinin gelişimini sağlamak için Tarım İl Müdürlüğümüz, Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz ile Borsamız iş birliği yaparak, ilimizdeki ürünlerin katma değerinin arttırılmasını sağlamak arzusu içerisindeyiz. Şehrimizdeki Bilim ve Teknoloji Üniversitemizden maksimum şekilde faydalanmalıyız. Şehrimiz tarımının artık bilimsel ve teknolojik donatılarla zenginleştirilmesi gerekmektedir. Borsa olarak, tüm paydaşlarımız arasındaki koordinasyonu sağlayarak Sivas’ımızı tarımsal Sanayide zirveye taşımak istiyoruz. Bizler Sivas Ticaret Borsası Meclisi olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren şehrimizin tarım ve hayvancılık potansiyelini arttırmak adına projeler geliştiriyoruz. İlk olarak siz değerli üyelerimizle birlikte yaşadığımız sıkıntılardan birisi olan ürün depolama ile ilgili eksikliğimizi gidermek için Sivas merkeze 40 Bin Tonluk Lisanslı Depo kurma iznimizi almış bulunmaktayız. İnşallah amacımız bu yıl yatırıma başlayıp, 2024 yılı hasat öncesi bu yatırımı tamamlamaktır. Bir diğer arzumuz ise, Sultan Şehrimiz Sivas’ımıza tarım kompleksinin kazandırılmasıdır.  Sivas’ımıza yakışır, içerisinde son teknolojiyle donatılmış Laboratuvar ve satış salonunun bulunduğu bir borsa binası ve siz değerli paydaşlarımızla iç içe olmak adına çağımıza uygun modern dükkanların bulunduğu Sivas Ticaret Borsası Tarım Kompleksini inşallah şehrimize kazandıracağız. Bu panelin, hububat sektörü için Sivas'ın tarımsal kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Birlikte, Sivas'ın hububat sektöründeki büyümesini teşvik edebilir ve sektördeki tüm paydaşlar için daha iyi bir gelecek oluşturabiliriz” diye konuştu.

Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Seyit Yıldız ise, “İlimiz yaklaşık 780 bin hektar işlenen tarım arazisi ve bunun yaklaşık yarıya yakını da hububat tarım yapılan alan ve toplamda sulama tarım arazimizde 130 bin hektar. Bununla birlikte büyükbaş hayvan varlığımız 2 bin 22, TUİK rakamlarına göre 402 bin. Küçükbaş hayvan varlığımızda yaklaşık 1 milyon. Yine bunun yanında yaklaşık 850 bin hektarlıkta mera varlığına sahibiz. Tabii üretim olarak ilimize baktığımız zaman üretilen ürünlerin de çoğunlukta ülkemizde ilk 10’da yer alan bir üretime sahibiz. Tabii sadece üretim yetmiyor.  Üretimde problem yok ancak daha kaliteli üretmemiz ve daha fazla üretimlerini arttırmamız gerekiyor. Dolayısıyla bununla ilgili ne yapabiliriz? Bugün burada bunları konuşacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Borsa Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Özkaynar’ın yaptığı panelde Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürü Ercan Bakırtaş, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, Lisanslı depo sahibi Erdem Şimşek hububat sektörüne dair önemli bilgiler paylaştı. 

Panel soru cevap bölümü ve panelistlere plaket takdimiyle sona erdi.

SivasEkspres- Sivas Ekspres Gazetesi - Sivas Haberleri - Haberler - Sivas


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü