USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Tarım

Tarımsal Üretim Oldukça Önemli

Sivas’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tarımsal üretimin planlanması bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Tarımsal üretimin planlanmasının oldukça önemli olduğunu ifade eden İl Müdürü Seyit Yıldız yeni döneme dair bilgiler verdi.

Tarımsal Üretim Oldukça Önemli
30-12-2023 09:41
SİVAS
Google News

İKNUR ÖZDEMİR

Tarım ve İl Müdürlüğü konferans salonunda tarımsal üretimin planlanması bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdürü Seyit Yıldız, il müdür yardımcıları, şube müdürleri ve ilçe merkeze bağlı köy muhtarlarının katıldı.Toplantıda ilk olarak İl Sistem Sorumlusu Halis Öztürk tarımsal üretimin planlanması ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Üreticilerimiz artı destek alabileceklerdir  

Sunumun ardından İl Müdürü Seyit Yıldız yaptığı konuşmada, “Tarımsal üretimin planlanması konusu bizim için çok önemli. Tarım sektörü ile ilgili politikaların tespit edilmesi planlanması ve koordinasyonuna  ilişkin yetkilendirmenin  düzenlendiği  5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 7'nci maddesi, 05.04.2023 tarih ve 32154 Sayılı  Resmi  Gazete'de  yayımlanan  7442  sayılı  Kanun  ile  değiştirilmiştir.  Hazırlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarih ve 30309 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.  Bu yönetmelik; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasına esas iş ve işlemleri kapsamaktadır. Tarımsal üretim planlaması iklim değişikliği ve su kısıtı, nüfus ve yerleşme, pandemi ve coğrafyamızdaki çatışmalar, ekonomik ve, sosyal ve çevresel gelişmeler, gıda arz güvenliğini gibi nedenlerden dolayı bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizde artık hayvansal üretim, bitkisel üretim ve su ürünleri üretimi ülkemiz ihtiyaçlarına ihracat potansiyeli dikkate alarak planlı bir şekilde üretim yapılacaktır. Ülkemizin ihtiyaç duyulan gıda ihtiyaçları ülke kaynaklarının dengeli bir şekilde yönlendirilerek temini sağlanacak Yetersiz üretim olan ürünlere fazla olan üretim alanları kaydırılarak az güvenliği sağlanacaktır. Ülke ihtiyacının karşılanmasından sonra ihracat değeri yüksek ürünlerin üretimine kalan alanlar yönlendirilerek. Katma değeri yüksek ürünleri üretilecektir. Tarımsal üretim planlamasını destekleyici birçok düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemelerde en önemlileri çiftçi kayıt sisteminde yapılan değişikliktir. Bu değişiklikle artık tüm tarım arazileri kayıt altına alınabilecek. Miras hukuku nedeniyle çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıramayan bu nedenle destek alamayan üreticilerimiz artı destek alabileceklerdir. Tarımsal üretiminin planlanması raporları; kalkınma planları, orta vadeli programlar, bakanlık stratejik planları ve kuraklık yönetim planlarını dikkate alarak, sulama durumu, arz ve talep dengesi, yeterlilik oranı, nüfus projeksiyonları, ekim veya dikim alanı, üretim, fiyat, ihracat, ithalat ve tüketim değişkenleri için geçmiş dönemleri kapsayan istatistiki verilerin değerlendirilmesi ile yapılacaktır.” dedi.

 

Yıldız’ın açıklamasının ardından; ÇKS ile ilgili yapılan değişiklikler, tarımsal krediler ve kırsal kalkınma yatırımları, tarımsal desteklemeler, ekilmeyen arazilerin kiralanması, sözleşmeli üretim modeli, taahhütname ile beyan işlemleri, hobi bahçeleri, mera kanunu kapsamında yapılacak tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları, hayvan hareketleri ve kedi-köpek kimliklendirme çalışmaları gibi birçok konu hakkında bilgilendirme konuşması gerçekleştirdi.

Bilgilendirme konuşmasının ardından muhtarlardan gelen soruların cevaplanması ile toplantı sona erdi.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü