USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Depremle Yaşamaya Mahkum Değil

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Sivas Temsilcisi Hasan Basri Kaygusuz, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümüne ilişkin bir açıklama yaptı. Kaygusuz, açıklamasında depremin yarattığı büyük yıkımı hatırlatarak, sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Depremle Yaşamaya Mahkum Değil
06-02-2025 16:32
SİVAS
Google News

Yunus BUDAKTAŞ

Kaygusuz, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde peş peşe meydana gelen depremlerin 11 ili etkilediğini ve resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde yurttaşın yaşamını yitirdiğini belirtti. Depremler sonucunda yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığını, 200 binden fazla binanın ise ağır hasar aldığını hatırlatan Kaygusuz, “Bu büyük felakette hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

6 Şubat depremlerinin ülke genelinde büyük bir toplumsal travma yarattığını ifade eden Kaygusuz, bilim ve mühendislik uygulamalarına yeterince önem verilmediğini belirtti. “Türkiye gibi aktif fay hatlarıyla çevrili bir coğrafyada yaşamak, çaresizce felaketleri beklemek anlamına gelmemelidir” diyen Kaygusuz, meslek odalarının sürece dahil edilmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yeni felaketlerin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de Her Yıl 25 Bin Deprem Oluyor”

Deprem istatistiklerine de değinen Kaygusuz, Türkiye’de her yıl ortalama 25 bin depremin meydana geldiğini ve büyük depremlerin de düzenli aralıklarla yaşandığını hatırlattı. “6 Şubat depremlerinin artçı sarsıntıları nedeniyle 2023 yılında 74 bin 232, 2024 yılında ise 31 bin 890 deprem kaydedilmiştir. Bu veriler, ülkemizin depremselliğinin açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Depremi İçin Korkutan Senaryo

AFAD tarafından yapılan senaryo çalışmalarına da değinen Kaygusuz, özellikle Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek 7.5 büyüklüğündeki bir depremin İstanbul’da büyük yıkıma yol açabileceğini söyledi. “Bu senaryoya göre, 44 bin 802 binanın yıkılması ve sadece İstanbul kent merkezinde 26 ila 30 bin arasında yurttaşımızın hayatını kaybetmesi bekleniyor” dedi.

“Önlemler Geciktikçe Yeni Felaketler Kapıda”

Depremde kaybedilen canların acısının hâlâ taze olduğunu belirten Kaygusuz, yapı denetim sisteminin güçlendirilmesi, riskli yapı stokunun dönüştürülmesi ve inşaat süreçlerinde mühendislik hizmetlerinin tam anlamıyla uygulanması gerektiğini ifade etti. “Odamız tarafından kamu idarelerine defalarca iletilen çözüm önerileri acilen hayata geçirilmelidir. Meslek odalarının sürece dahil edilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR