USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Konut Kiralarında Avrupa'nın Zirvesinde!

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, Türkiye 2 yıldır uygulanan yüzde 25'lik tavan sınırına rağmen konut kirasında yüzde 125,10 ile en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 oranındaki artışla Macaristan izledi.

Türkiye Konut Kiralarında Avrupa'nın Zirvesinde!
23-06-2024 15:39
SİVAS
Google News

Haber Merkezi

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (EUROSTAT) açıkladığı veriler, Türkiye'de konut kirasındaki fahiş artışı gözler önüne serdi. Buna göre, Türkiye 2 yıldır uygulanan yüzde 25'lik tavan sınırına rağmen konut kirasında yüzde 125,10 artış yaşandı. Türkiye en fazla artış yaşanan ülkeler arasında zirvede yer alırken, ikinci sıradaki Macaristan'ın artış oranı yüzde 12,80'de kaldı.

YÜZDE 25'LİK TAVAN UYGULAMASI ARTIŞA ENGEL OLAMADI

Kira ücretlerine getirilen yüzde 25'lik tavan uygulaması, 8 Haziran 2022'de Türk Borçlar Kanunu'na kiralardaki artışı baskılayıp kontrol etmek amacıyla geçici madde olarak eklenmiş, maddenin yer aldığı 7409 sayılı Kanun 11 Haziran 2022'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Söz konusun uygulamada, bir yıllık dönemde ye­nilenecek kira sözleşmelerindeki artışların, bu oranı geçemeyeceği söylendi.

UYGULAMANIN SÜRESİ 1 TEMMUZ'DA DOLUYOR

Daha sonra, 1 Temmuz 2023'te dolan uygulamanın süresi, bir yıl daha uzatılmıştı. Gayrimenkul değerlendirme platformu olan Endeksa'ya göre, kiralardaki yüzde 25'lik tavan sınırlandırmasının 2 yıllık döneminde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı. Uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024'te sona erecek. Uygulamanın devam edip etmeyeceği konusunda ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı" demişti.

KİRALAR YENİDEN YILLIK ENFLASYONA GÖRE HESAPLANACAK

Uygulamanın sonlandırılması durumunda kiralardaki artış oranı, yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak. Buna göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 75,45 oldu. Bunun üzerine, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı itibarıyla dezenflasyona girildiğini sosyal medya üzerinden şöyle açıklamıştı:

"En kötüsü geride kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız."


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü