USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

ÜNİVERSİTE´DE KENE İLACI ÇALIŞTAYI - video

ÜNİVERSİTE´DE KENE İLACI ÇALIŞTAYI - video

ÜNİVERSİTE´DE KENE İLACI ÇALIŞTAYI - video
21-01-2019 07:58
Google News

Nurettin ÇUKURYURT

Cumhuriyet Üniversitesi´nde halk arasında ?Kene vakası? olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının tedavisi için yerli ve milli ilaç geliştirilmesine yönelik çalıştay yapıldı.

Mihmandar otel salonunda yapılan ve yurt içi ile yurt dışından çok sayıda bilim adamının katıldığı çalıştayın açılışında konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazif Elaldı, çalıştaya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek, keneyle ilgili bu zamana kadar yapılan bilimsel çalışmaların değerlendirileceğini söyledi.

.

Eski rektörlerden olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ise, ?Daha önceki yıllarda benzeri toplantılar yaptığımızda, ?Şu konuda dünya ne söylemiş, bizler ne yapabiliriz?´ gibi konuşuyorduk.  Başka ülkelerden yapılan yayınları özetliyorduk. Ama burada ben görüyorum ki, artık birkaç adım öndeyiz. Biz bir şeyler yapacağız, dünya bizden bir şeyler öğrenecek. Bu konuyla ilgili de çok iyi bir çalışma grubu var, Sağlık Bakanlığı bu konuda çok iyi çalışmalar yaptı. Hastalığın ilk tanımlanmasından hemen sonra Tarım ve Orman Bakanlığı ile beraber ülke çapında eğitim faaliyetlerine gitti. O dönemde derneklerimiz çok iyi çalıştı.? Dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin de yaptığı konuşmada, ?Kırım Kongo Kanamalı Ateşi´ne karşı millî, yeni ve modern antiviral ilaç geliştirme çalıştayının Türkiye´de, Sivas´ta yapılıyor olması ülkemizin, bilim insanımızın nereden nereye geldiğini göstermesi açısından çok önemlidir. Hep Batılılar ne diyor diye konuştuğumuz bir ortamda artık Türkler bu konuda ne diyor diye bakıyoruz. Özelliklede bizim üniversitemizde çok değerli öğretim üyelerimizin uluslararası manada yapmış olduğu hem aşı hem ilaç geliştirme çalışmalarına öncülük etmesinden gururlanıyoruz. Anadolu´nun bir tabiri var; ?Yiğit düştüğü yeren kalkar´ Sonuçta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bölgemizin, özellikle Sivas´tan başlamak suretiyle Kelkit Vadisi´nde fazla görülen hastalık. Bunun çözüm yolunun da buralarda görüşülmesi, tartışılması, ilaç geliştirilmesi, serum geliştirilmesi veya aşı geliştirilmesi önemlidir? ifadelerini kullandı.

Çalıştayda, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve tedavisine yönelik yapılan çalışmalar ile Dünya çapında önemli bir yer edinen Cumhuriyet Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öncülüğünde hastalığa karşı yerli ilaç geliştirilmesi amacıyla bugüne kadar elde edilen bilgileri ve tecrübeler değerlendirildi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü