USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YEŞİL ALANA İHTİYACIMIZ VAR

YEŞİL ALANA İHTİYACIMIZ VAR

YEŞİL ALANA İHTİYACIMIZ VAR
28-02-2020 07:00
Google News

Yüksel MENEKŞE

Sivas Valiliği tarafından 2018 yılında başlatılan ?Dünden Bugüne Bugünden Yarına? Sektörel Çalıştaylar kapsamında, Altyapı, Çevre ve Şehircilik Çalıştayı dün gerçekleştirildi. Şehirdeki tüm paydaşların katılımıyla yapılan çalıştayda konuşan Vali Salih Ayhan, projelerden de söz etti.

Vali Ayhan burada yaptığı konuşmada , ?Sivas Belediyemiz öncülüğünde ve paydaş kurumlarımızın katkılarıyla bugün şehrimiz adına çok önemli paylaşımlarda bulunacağız. Her sektörde düzenlediğimiz bu çalıştaylar aslında 2018´de ortaya koyduğumuz ?Ortak Akıl? vizyonumuzun sahada vücut bulmuş hali.  Şehirleşme meselesini konuşurken üzerinde çok durmamız gereken bir kavram da elbette şehir kimliği. Bugün gerek teknolojik gerekse demografik olarak değişen dünya karşısında şehirlerin büyük bir kimlik bunalımı yaşadığına şahit oluyoruz.

Şehirleşmeyi sadece büyüme olarak görmenin o şehrin kimliğine ne tür bir zarar verebileceğini de maalesef bazı şehirlerimizde görüyoruz. Birçok örneğinde olduğu gibi, değişim süreçlerinde şehirlerin kimliklerini kaybettiği veya mevcut kimliğinin farklılaştığını ve kentin başka kentlerle benzeştiğini görmekteyiz. Hatta kimliğin özellikle önemli olduğu şehirlerde, düzensiz yapılaşma o yerin kimliğini tamamen alıp götürebilmektedir?

ŞEHİR KİMLİĞİ ÜZERİNDE DAHA FAZLA DURULMALI

?Bu nedenle şehir kimliği üzerinde biraz daha fazla durmamız, biraz daha fazla söz söylememiz gerektiğini düşünüyorum. Şehir kimliği, şehrin tarihi ve sosyolojik tüm geçmişini içeren bir kavram ve doğrudan insanla ilgili. Yani tüm yaşanmışlıkları da içeren bir kavram. Bir şehrin kimliği, bir bakıma o şehrin ruhu demektir. Bu ruh, o kenti ve o kentte yaşamayı anlamlı hale getirir. Zaten, ?kentlilik bilinci? denilen şey de, şehirde yaşayanların kendi kimliklerinin yanı sıra bir de içinde yaşadıkları şehirle özdeşleşebilen bir kimliğe sahip olmaları halinden kaynaklanır. Bazen şehir kimliğinin o şehirdeki tek bir değer, tek bir ürün üzerine inşa edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bunun da aslında çok doğru bir yaklaşım olduğunu söyleyemeyiz. Bir şehir tüm değerleri ile birlikte yükselebildiği ölçüde kimliğini koruyarak markalaşabilir. Kimliğini kaybeden bir şehri yeniden eski haline döndürmek ise çok kolay bir hadise değildir.

Sivas özelinde bu konuyu değerlendirdiğimizde büyük bir hazineye sahip olduğumuzu öncelikle söylememiz gerekiyor. Tarihiyle, ev sahipliği yaptığı medeniyetleriyle, beşeri sermayesiyle Sivas binlerce yıldan beri damıtılarak gelen büyük bir birikime sahip. Bu kimliğin önemli bir yansımasını sadece tarihi kent meydanına bakarak görmemiz mümkün?

MARKA DEĞERLERİ GEREKLİ

?Daha önce söylediğimiz gibi bir şehrin kimliğini koruyarak markalaşması gerekiyor. Sivas´ta 2010 yılından beri devam eden ve şehrin markalaşma düzeyini ölçen önemli bir araştırma var. Bu araştırmada özellikle kent meydanı ile ilgili çok dikkat çekici bir marka algısı oluştuğunu görüyoruz. Bugün yapılan cephe düzenlemeleri ile birlikte meydanda çok güzel bir ahenk yakalandığını söyleyebiliriz. Tarihi binalarımızın aydınlatma projeleri tamamlandığında sadece Türkiye´nin değil dünyanın en güzel meydanlarından birine sahip olacağımızı ifade etmek istiyorum. Yine şehrin kimliğini taşıyan konaklarımız, türbelerimiz, hamamlarımız gibi sivil mimari eserlerimize yönelik önemli restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Sivas´ı şehirleşme anlamında değerlendirecek olursak kentin kontrollü ve bir plan dâhilinde büyüdüğünü ve geliştiğini görüyoruz. Bunun aslında elimizdeki en büyük güçlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin geleceğine yönelik vizyonlar ortaya koyarken ilgili tüm paydaşlarla birlikte ortak bir planda buluşabiliyoruz?

DOĞA İLE İÇ İÇE OLUNMALI

?Şehirleşmenin önemli bir alanı da elbette doğa ile olan bütünlüğü yakalayabilmek. Bir şehrin daha fazla betonlaşması daha fazla geliştiği anlamına gelmiyor. Bu yüzden doğru bir gelişme için yeşil alan dengesinin çok iyi sağlanması gerekiyor.

Bu anlamda Sivas´ta bölgesel parkların yanı sıra yapılacak Millet Bahçelerinin özellikle şehir merkezine önemli oranda nefes aldıracağını söyleyebilirim. Ayrıca daha yeşil bir Sivas için okullarımızdan, kamu kurumlarımıza, ibadethanelerimize kadar ciddi bir yeşillendirme çalışması yaptığımızı ifade etmek isterim? dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü