Gündem

Osmanlının Sofralarını Süsleyen Sivas Yemekleri

Osmanlı padişahlarının saraylarında ağırladığı özel misafirlerine ikram etmek üzere yaptırdığı 'üzümlü' yemeği tescillenme yolunda ilerliyor. Saray mutfağının önemli bir parçası olan yemek, içerisinde yer alan malzemeler ile dikkat çekiyor.

Osmanlının Sofralarını Süsleyen Sivas Yemekleri
29-09-2023 14:06
SİVAS

Sivas’ın Altınyayla ilçesine özgü bir yemek olan 'üzümlü', yağsız kuşbaşı et, üzüm, şeker, tereyağı ve kaymağın bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Üzümlü hem göze hem damak tadına hitap ediyor. Geçmişte düğünlerde ve özel misafirler geldiğinde imece usulü ile yapılan üzümlü, tescil alıp yaygınlaştırıldıktan sonra restoran menülerinde de yerini almayı bekliyor.


Yemeğin tarihçesi ile ilgili bilgiler veren Altınyayla Kadın Kooperatifi Başkanı Mevlüde Seher, üzümlü yemeğinin Altınyayla ilçesine has özel bir yemek olduğunu ifade ederek, “Osmanlı saray mutfağından geliyor. Tarihi çok eskiye dayanıyor. Eskilerde düğünlerde yapılan bir yemeğimizdir. Maliyeti yüksek, lezzeti güzel olan bir yemek” dedi.

Yemeğin yapılışını anlatan Seher, “Kuşbaşı etlerimizi haşlıyoruz, üzümlerimizi temizleyip yıkıyoruz. Ayrı bir tencereye önce et, ardından üzüm, şeker ve tereyağı eklenir. Tencereyi kapatana kadar bu şekilde devam ediyor. En son üzerine et suyu ve normal su eklenerek pişmeye bırakılır. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişiyor” diye konuştu.

Üzümlü yemeği için tanıtım toplantısı düzenleyen Altınyayla Yöresi Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sedat Darıcı, “Tescilli Tonus köftemiz ve üzümlü yemeğimiz için bir etkinlik düzenledik. Selçuklu ve Osmanlı padişahlarının özel misafirlerine ikram ettiği yemeklerdendir. Bu yemeklerimizi hem hemşehrilerimize hem de Sivas bürokrasisine sunuyoruz. Tonus köftesi ve üzümlü yemeğini restoran menülerinde görmek istiyoruz. Geleneklerimizi unutmamak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Bu yemeklerimizi görmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Altınyayla Kadın Kooperatifi tarafından Sivas'ta düzenlenen etkinlikle üzümlü yemeği davetlilere tattırıldı. Şehrin yöneticilerinin ve siyasetçilerin katıldığı programda yiyenler üzümlünün tadına doyamadı.

İHA

sivas son dakika  sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER