Gündem

Sivas’ta Öğrenciler Yapıyor, Birçok İlden Talep Görüyor

Sivas Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından üretilen çikolatalar Türkiye’nin birçok ilinden yoğun talep görüyor. Çikolatanın Liselisi olarak bilinen ÇİKOLİS markasının ünü gün geçtikçe yayılıyor.

27-12-2023 11:39
SİVAS

Demet KARAKUŞ(ÖZEL HABER)

Sivas’ta pandemi döneminde Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından kurulan ‘Çikolis’  gün geçtikçe adından söz ettirmeye devam ediyor. Lise öğretmenleri ve öğrencileri tarafından üretilen çeşit çeşit çikolataların lezzeti damak çatlatırken, bir yandan da öğrenciler kendilerini geleceğe hazırlıyor.  Çikolata üretim atölyesinde çalışan 15 öğrenci aynı zamanda aile ekonomisine de katkı sağlıyorlar.  

GÜÇLERİNE GÜÇ KATIYORLAR

Öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler okuldan iş sahibi olarak mezun oluyorlar. Her geçen gün güçlerine güç katan ekip yeni makinalar alarak kapasitelerini de artırıyorlar. Şehir içinden oldukça sipariş alan çikolatalar aynı zamanda birçok farklı ilden de talep görüyor.

4 YILSONUN DA İYİ BİR YERE GELDİĞİMİZ KANAATİNDEYİZ

Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Salih Delice markalarının iyi bir yere geldiğini belirterek, “Markamız ÇİKOLİS büyük çoğunlukla herkes biliyor. Sivas’ımıza ve ülkemize 4 yıldır bunu tanıtmaya çalışıyoruz. Bu 4 yılsonun da iyi bir yere geldiğimiz kanaatindeyiz şuan da gördüğünüz gibi öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz harıl harıl çalışıyorlar. Kapasitemizi arttırıyoruz, yeni makineler ekliyoruz. Burada ki asıl amacımız üretimden ziyade eğitim, yani burada gördüğünüz öğrenciler belki Türkiye’de ilk olarak çikolata konusun da uzmanlaşmış olarak yetişiyorlar ve istihdamlarında mutlaka kendilerine bir öncelik sağlamış oluyorlar. Onun dışında aile bütçelerine katkı sağlıyorlar gelir elde ediyorlar. Özel günler de yılbaşı, öğretmenler günü, kadınlar günü bu tür etkinlikler de o günlere özel tasarımlarımız oluyor. Memnunuz, mutluyuz, geliştirmeye devam ediyoruz, büyümeye devam ediyoruz inşallah daha iyi yerlere geleceğiz’’

ÜLKEMİZİN BİRÇOK İLİNE ŞUANDA ÇİKOLATA ÜRETİMİ YAPIYORUZ

Türkiye’nin birçok iline çikolata ürettiklerini söyleyen  Delice, “Burası bir uygulama oteli malum pandemi döneminde turizm faaliyetleri sekteye uğrayınca biz bu döner sermayemizi devam ettirebilecek bir faaliyet girişiminde bulunduk bu çabalarda birçok şey düşündük ama en güzelini bulduk. Çikolata üretimi çok tutulan hiçbir zaman özelliğini kaybetmeyen her ortamda yaz, kış satılabilen bir ürün o yüzden çikolatayı tercih ettik. İyi bir tercih yaptığımızın kanaatindeyim. Tabi bunu yaparken de gerek ilimizde sayın valimizden başlayarak, Milli Eğitim Müdürlerimiz, STK’larımız, resmi kurumlarımız ve halkımız bize destek oldu destek olmaya da devam ediyor. Şu anda yurt dışına bir çalışmamız yok ihracat konusunda ama ülkemizin birçok iline şuanda çikolata üretimi yapıyoruz. Urfa’dan başlayarak Güneydoğu’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan, Eskişehir’den sayamayacağım birçok illere satışımız devam ediyor. Artık gördüğümüz gibi buralara sığmıyoruz şu anda otelimiz de neredeyse kullanım alanlarının yüzde 80’nini kaplamış durumda bir fabrika olma yolunda ilerliyor. Hedefimiz bu, daha geliştirmek, daha güzelini yapmak, daha kalitelisini yapmak hiç durmuyoruz gece gündüz ekibimizle çalışmaya devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

İŞ SAHİBİ OLARAK MEZUN OLUYORLAR

Öğrencileri kollarında bir altın bilezikle iş sahibi olarak mezun ettiklerini söyleyen Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Özlem Mıdık,  “Biz 4 yıldır çikolata üretimi yapıyoruz. Türkiye’de ilk defa bir meslek lisesi tarafından üretimi yapan bir markayız biz ÇİKOLİS olarak. Yaklaşık 15 tane öğrenci var burada. Çalışan üretiminden, paketlemesine ve satın almasına kadar her işlemde öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından yapılıyor. Öğrencilerimiz okul sonrasında hafta sonları, ara tatillerde, 15 tatillerde çikolata üretiminde çalışmaya buraya geliyorlar. Çalıştıkları her saat için ücret alıyorlar. Kollarında bir tane altın bilezikle iş sahibi olarak mezun etmiş oluyoruz.

ÖĞRENCİLERİMİZE ÇALIŞTIKLARI ÜCRETLERİ BURS OLARAK AKTARIYORUZ

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alan Şefi Serkan Karanfil ise, “ Satışlarımız uygulama otelimiz ’de perakende olarak satılıyor. Online olarak PTT AVM’de satılıyor. Kurumlar talep ediyorlar, halkın talepleri var, sivil toplum kuruluşlarından talep var. Öncelikle burası döner sermaye işletmesi olduğu için eğitim kurumu olduğu için yüksek kar amacı gütmüyoruz. Daha çok öğrencilerimize çalıştıkları ücretleri burs olarak aktarıyoruz. Yüksek kar gütmeden maliyetin biraz üzerinde satışlarımızı yapıyoruz’’ dedi.

sivas son dakika   sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER