USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İSTENİRSE OLUYOR!

22-02-2020

1961 yılında Sivas´ta, motorundan her bir vidasına kadar tamamen yerli üretim olan buharlı lokomotif üretilmişti. Ülkenin milli gururu olan Bozkurt lokomotifi?

25 yıl hiçbir sorun çıkartmadan hizmet veren Bozkurt emekliye ayrılarak TÜDEMSAŞ´ta sergileniyor.

1961 yılından sonra Yerli üretime engel olan otoriteler nedeniyle Sivas ve Türkiye´nin yılları heba oldu.

Ta ki günümüze dek.

TÜDEMSAŞ hükümetin yerli üretim politikası ile yeniden şahlanmaya başladı. Özel sektör işbirliği ile TÜDEMSAŞ´ta üretilen Milli Yeni Nesil Vagonlar Avrupa´ya ihraç ediliyor ve büyük ilgi görüyor.

Bir yıl önce başlayan yeni nesil vagonlar kısa sürede dünyanın gözdesi oldu. Geçtiğimiz yıl Avrupa ve bazı ülkelere gönderilen TÜDEMSAŞ´ın yerli vagonları için talep her geçen zaman artıyor.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan bununla ilgili bir açıklama yaparak, ?TÜDEMSAŞ-özel sektör iş birliğiyle Avusturya merkezli GATX firması için toplamda 400 yük vagonu, Avrupa merkezli TOUAX firmasına 200 konteyner taşıma vagonu ile 600 boji üretilmesi karara bağlandı? dedi.

Yani istenince, gayret edilince oluyor. Lokomotif yapan bir fabrika, 1961 yılından bu yana neredeyse atıl denecek durumda içler acısıydı. Potansiyeline rağmen üretim yapılması istenmediği için sadece yedek parça ve tamir işleri ile oyalandı. Yerli otomobilden sonra inşallah yeniden yerli lokomotif de TÜDEMSAŞ´ta üretilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?