USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RAMAZAN AYININ SONUNA YAKLAŞIRKEN

29-03-2024

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden azat olan mübarek Ramazan ayı bitmek üzere. Bu ay bizim için geriye kalan 11 ayın düzelmesine vesile olabilecek özellikte. Dolayısıyla ramazan ayında kazandığımız güzel alışkanlıkları, birtakım iyi huy ve güzel amelleri ramazandan sonraki hayatımızda da devam ettirmeliyiz.

Ramazan, kıymet bilenler için tutulan oruçlarla, okunan Kur'an'ı Kerim ile kılınan teravihlerle, yapılan hayırla,  iyiliklerle ve güzelliklerle; dolu dolu yaşadığımız bir aydır.

Ramazan boyunca tutulan oruçlarla bedenler ve nefisler terbiye altına alınmıştır. Bir kez daha sabrı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, özveriyi hatırlamış olduğumuz; dünya nimetlerinin gelip geçici olduğunu; gelip geçici olanın değil, kalıcı ve ebedî olanın insanı yücelttiğini düşünme fırsatı bulduğumuz bir dönemdir ramazan.  

Rahmet ve bağışlanma mevsimi olan Ramazan Allah’ın emirlerine uyarak, kötü söz söylememeye, kötü davranışta bulunmamaya gayret ederek geçirilmiştir. Gönüller, manevî huzur ikliminde bir ay boyunca yıkanmıştır. Uykular bölünüp kalkılmış, mallardan infakta bulunulmuş, iftar sofraları başkalarıyla paylaşılmıştır. 

Duaların geri çevrilmediği bu ayda iftar ve sahur vakitlerinde, Rabbimizden bağışlanma talebinde bulunulmuştur. Bu duygularla ramazanda kazanılan güzel haslet ve yüksek değerlerin, ramazan sonrasında da korunup yaşatılması çok önemlidir.  Çünkü yüce Allah’a karşı sorumluluğumuz sadece Ramazan ayına mahsus değildir. 

Nefislerimizin disipline edilip eğitildiği, muhasebe ayıdır Ramazan. Tutulan oruçların ne manaya geldiğini, bu ayda yapılan ibadetlerin kıymetini; ciddiyetle gözden geçirmek zorundayız. Allah’a kullukta devamlılık esastır. Ramazandaki ibadet heyecanının daha sonra da devam ettirilmesi gerekir.
Evet, Ramazan bitiyor ancak onun bize kattığı güzel alışkanlıklarla Ramazan’dan sonraki hayatımızı güzelleştirmeye devam etmeliyiz. İyi hallerimizde ısrar etmeli, kötü alışkanlıklarımıza dönmeme hususunda ısrarlı ve kararlı olmalıyız. Ramazanda kötü sözlerden uzak kaldığımız gibi sonrasında da başkalarını incitmemeye büyük özen göstermeliyiz. Tövbelerimizin bozulmasına fırsat vermemeliyiz.

Hayatı ömür boyu Ramazan gibi yaşamak gerektiği gerçeğine insan nedense Ramazan gelince vakıf olur, Ramazanda farkına varır. Ramazan ayında tutum ve davranışlarına özen gösterir, birçok şeye dikkat eder, daha titiz davranır. Oysa bırakın seneye Ramazan'a ulaşmayı, bir saniye sonrasına bile garantimiz var mı?

Peygamberimiz (s.a.v.) de şöyle buyurur: “Sizin en hayırlınız dini için dünyasını, dünyası için de dinini terk etmez. Belki her ikisini birlikte alarak (kemale yürür.)”

Sadece Ramazanda değil bütün yıl boyunca İyilik, kulluk ve ibadet anlamında hiçbir şeyi ertelememeden hayatı sürdürmelidir.  

Allah, Ramazan’ı rızasına uygun olarak eda etmiş olanlardan ve hayatının her ayını Ramazan gibi yaşayarak geçirenlerden; daha nice ramazanlara sıhhat, afiyet ve gönül huzuruyla ulaşanlardan eylesin.

Sevgiyi, birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz Mübarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyor, güzel vatanımızda huzurlu, sağlıklı ve mutlu nice bayramlar geçirmenizi temenni ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?