USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AHİLİK NİZAM VERMEKTİR

AHİLİK NİZAM VERMEKTİR

AHİLİK NİZAM VERMEKTİR
15-09-2021 07:00
Google News

Yüksel MENEKŞE

Sivas Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ahilik Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Ahiliğin Anadolu’da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturduğunu kaydeden Akgül, “Şüphesiz ki, Anadolu Ahiliğinin kurucusu Ahi Evran’dır. Ahi Evran, 32 çeşit esnafı teşkilatlandırmış; kurmuş olduğu Ahilik teşkilâtı ile sosyal, iktisadî ve siyasî hayatımızı etkileyen; Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının öncülüğünü yapmıştır. Türklerin Anadolu’yu vatanlaştırmasında, yerleşik hayata ve aşiret hayatından millet hayatına geçmelerinde; şehir hayatına intibaklarında, iş ve aş sahibi, üretici, eğitimli insan olmalarında, meslek edinmelerinde, İslâmi bir hayat nizamı oluşturmalarında; edebi, mimari, zirai, iktisadi, sosyal güvenlik ve eğitim sistemlerini meydana getirmelerinde şüphesiz ki ahiliğin büyük etkisi olmuştur. Ahilik sistemi ile Anadolu’ya göç eden Türkmenlere hem aş hem iş vermiş; onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan hâline getirmiştir. Onları hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışan insanlar halinde yetiştirmiştir. Böylece Anadolu’nun iktisadi kalkınmasına ve imâr edilmesinde öncülük etmiştir. Ahiliğin gayesi , insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak ve ‘Âleme nizâm vermek’ olarak belirtilmiştir. Ahiliğin özünde ‘hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış’ Hadis-i Şerifi esas alınmıştır. Ahiliğin esaslarında Kur’an-ı Kerim’de sıkça söz edilen isar, uhuvvet, infak kavramlarının etkisi vardır” dedi.

Akgül, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Ahilik özüne eşref –i mahlûkat olan insanı yerleştirerek, ‘Hakk’a hizmet, halka hizmet’ anlayışıyla hem dünyevi hem de uhrevi bir sistem oluşturmuştur. Ahiler, dünyayı bir imtihan yeri olarak kabul etmişler, bu sebeple hayatın bütün alanları ile ilgili ihtiyaca göre yeni sistemler oluşturmuşlardır. Ahilik Selçuklu ve Osmanlı iktisadi sisteminin özünü oluşturmuştur. Bu iktisadi anlayışın temelinde çalışmak, üretmek, kalite, emeğe saygı, dayanışma, helâl kazanç, helâl lokma, yardımlaşma, israftan kaçınma gibi islâmi kurallar vardır. Ahiler bu alanda da inançlarını hayata geçirmişlerdir. Ahiler ihtiyaçlarından fazlasını ihtiyacı olana dağıtmışlardır. Onlar kârda değil, hayırda yarışmışlardır. Ahiler toplumda denge unsuru olmuşlardır. Kurdukları vakıflarla hayatı ilgilendiren bütün alanlarda faaliyette bulunmuşlardır. Fakirleri, garipleri, kimsesizleri, savaşa gidenlerin ailelerini, işinde zarar edenleri, misafirleri, yolcuları korumuşlar, onlara yardım etmişlerdir. Kısacası ahiler kimsesizlerin kimsesi olmuşlardır. Ahilik haftasının kutlu olmasını diliyorum. Ahi olun ahi kalın.”

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü