USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AK Parti Sivas Teşkilatı Ya İstifa Edecek Ya Görevden Alınacak!

AK Parti’nin kalelerinden olan Sivas’ta, 31 Mart seçimlerinde sandıktan çıkan sonuç hayal kırıklığı yarattı. “En yakın rakibimizin iki katı oy alacağız” diyen AK Parti Sivas Belediye Başkanı ve Adayı Hilmi Bilgin, sandıkta 14 puan fark yedi. Seçimin kaybedilmesinin ardından gözler istifası beklenen AK Parti il teşkilatına çevrildi.

AK Parti Sivas Teşkilatı Ya İstifa Edecek Ya Görevden Alınacak!
04-04-2024 09:26
SİVAS
Google News

Haber Merkezi

31 Mart seçimlerinde Sivas merkezde hüsran yaşayan AK Parti Sivas teşkilatı ilçelerde de büyük yıkıma uğradı. Sivas merkezi kaybeden AK Parti Sivas teşkilatı, ilçelerde de düşüş yaşadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Arkasında Sivaslı olanın sırtı yere gelmez” diyerek övdüğü Sivas’ta ağır bir darbe alan AK Parti il teşkilatında sessizlik sürerken istifaların ve görevden almaların an meselesi olduğu öğrenildi.

BİLGİN’DEN İDDİALI ÇIKIŞ

Seçim sürecinde katıldığı bir programda konuşan Hilmi Bilgin, “En yakın rakibimizin iki katı oy alacağız” demişti. Ancak Bilgin’in beklediği gibi olmadı ve AK Parti sandıkta 14 puan fark yedi. 2014 seçimlerinde Sami Aydın’ın adaylığında %58.23 oy alan AK Parti, 2019 seçimlerinde aday gösterilen Hilmi Bilgin ile %49,35’e düşmüştü. 31 Mart 2024’te de BBP Adayı Adem Uzun’un 14 puan gerisine düşen AK Parti, Hilmi Bilgin ile %29.18 oranında oy aldı.

İLÇELERDE BÜYÜK HÜSRAN

2014 seçimlerinde tam 9 ilçe belediyesini alan AK Parti Suşehri, Akıncılar, Gölova, Doğanşar, Zara, Hafik, Kangal, Altınyayla ve Şarkışla’da zafere ulaşmıştı. 2019 seçimlerinde ise düşüş yaşandı ve AK Parti sadece 6 ilçeyi kazanabildi. Suşehri, Akıncılar, Yıldızeli, Şarkışla, Gemerek ve Altınyayla AK Partili belediyeler olarak kayıtlara geçti. 31 Mart 2024 seçimlerinde ise düşüş devam ederken AK Parti sadece Kangal, Hafik, Doğanşar, İmranlı ve Gölova belediyelerini kazanabildi.

TEŞKİLATA TEPKİLER SÜRÜYOR

Seçimlerde yaşanan hezimetin ardından AK Parti Sivas Teşkilatı tepkilerin odağı haline geldi. 2023’teki genel seçimlerin ardından il başkanlığına gelen Yusuf Tanrıverdi, görev yaptığı süreçteki icraatlarıyla eleştirilerin hedefi oldu. Tanrıverdi’nin göreve geldikten sonra AK Parti Sivas teşkilatının yeni yönetimi için hazırladığı liste, başta partiye emek veren isimlerin tepkisini toplamıştı. Ahbap-çavuş ilişkisiyle oluşturulduğu iddia edilen listeye Tanrıverdi’nin yakınındaki isimleri doldurarak kendi yerini sağlamlaştırdığı belirtilmişti. Oluşturulan yönetimde liyakati ve donanımı yeterli olmayan isimlerin yer alması tepki toplamış, hatta AK Partili olmayan kişilerin bile yönetime yazıldığı uzun uzun konuşulmuştu. Oluşturulan listede partiye emek veren önemli isimlerin yerine parti tabanında karşılığı olmayan ve partililerin bile tanımadığı isimlerin yer alması bugünkü başarısızlığını ana nedenleri arasında gösteriliyor.

LİSTE KRİZİ PATLAK VERDİ

AK Parti yönetiminin oluşturulma sürecinde yaşanan liste krizi Hilmi Bilgin’in adaylığı sürecinde de devam etti. 31 Mart seçimleri için hazırlanan Belediye Meclisi Aday Listesi ile İl Genel Meclisi Aday Listesi de kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanırken yine partililerin tepkisini topladı. Partiye uzun yıllar hizmet edip emek veren ve parti için önem arz eden isimlerin hem Belediye Meclisi Adaylığına hem de İl Genel Meclisi Adaylığına gösterilmemesinin seçimi kaybettiren faktörlerin başında geldiği ifade edildi.

SAHADA VARLIK GÖSTEREMEDİLER

Hem AK Parti’nin yeni yönetiminin oluşturulması hem de seçimler için Belediye ve İl Genel Meclisi Adaylarının belirlenmesinde yaşanan tepkiler AK Parti’nin Seçim Koordinasyon Merkezini oluşturma sürecinde de baş gösterdi. Oluşturulan SKM yönetimine alınan isimler tepkilerin odağında olurken hiç seçim tecrübesi yaşamamış isimlerin ağırlıkta olmasının seçim sürecini akamete uğrattığı kaydedildi. SKM içinde oluşturulan Tanıtım Medya Başkanlığı’nın seçim sürecinde basınla düzgün bir iletişim sağlayamaması, AK Parti teşkilatının vatandaşlarla da doğru iletişim kuramaması Tanıtım Medya Başkanlığının başarısızlığı olarak dile getirildi. Basından ve vatandaştan kopuk bir şekilde yürütülen seçim çalışmaları, kamuoyu tarafından şımarıklıkla yorumlanırken, “AK Parti il teşkilatının umursamaz, kibirli ve ukala bir tavırla” hareket ettiği ifade edildi. Tanrıverdi’nin büyük beklentiler içinde Tanıtım Medya Başkanı olarak görevlendirdiği  ismin AK Partili olmadığı bile iddia edilirken, Tanıtım Medya Başkanlığının seçim sürecinde pasif ve pısırık bir çalışma yürüttüğü gözlemlendi. Seçim sürecinde sahada yokları oynayan AK Parti teşkilatlarının seçim kaybedilmesindeki en büyük aktör olduğu kulislerde konuşulmaya başladı.

TANRIVERDİ, KURUÇAY, POLAT VE SAKARYA HEDEFTE

Seçim başarısızlığı AK Parti teşkilatının tüm kademelerine pay edilirken başarısızlıktaki en büyük payın İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi ve hemen ardından Merkez İlçe Başkanı Burak Kuruçay, Kadın Kolları Başkanı Arzu Polat ve Gençlik Kolları Başkanı Fatih Sakarya’ya ait olduğu dile getiriliyor. İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Kadın Kolları Başkanı Arzu Polat ve Gençlik Kolları Başkanı Fatih Sakarya’nın seçim sürecinde yeterince sahada olmamasının seçimlerin kaybedilmesinde büyük etken olduğu belirtiliyor. Teşkilatın tüm kademelerinin seçim süresince sahada yokları oynadığı da iddialar arasında. Sahada varlık gösteremeyen teşkilatların, sosyal medyada şov yaptığı, başarısızlıklarını ‘reklam kokan hareketlerle’ ört bas etmeye çalıştıkları kaydedildi. Öte yandan AK Parti Merkez İlçe Başkanı Muhammed Burak Kuruçay ve yönetiminde yer alan bazı isimlerin Belediye Meclisine üye olarak gösterilmesi ve Merkez İlçe’de yönetimde yer alan tecrübeli isimlerin meclis üyeliğine soyunması dolayısıyla hizmetlerin seçmene yeterince anlatılamadığı görüşü ön planda.

YA İSTİFA YA GÖREVDEN ALMA

Seçimde yaşanan hezimetin ardından İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Kadın Kolları Başkanı Arzu Polat ve Gençlik Kolları Başkanı Fatih Sakarya’nın başarısızlığın ana nedeni olarak kendilerini görerek istifa edip etmeyecekleri merak konusu oldu. Öte yandan sandıkta 14 puan fark yenilmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi’nin de başarısız olan il yönetimlerini görevden alacağı iddia edilirken Sivas il teşkilatının da topun ağzında olduğu öğrenildi. Önümüzdeki günlerde AK Parti Sivas il teşkilatının istifa etmesi ya da AK Parti Genel Merkezi tarafından görevden alınması dışında üçüncü bir ihtimalin olmadığı öğrenildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü