USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

?BÜYÜKŞEHİR OLMAMALIYIZ?

?BÜYÜKŞEHİR OLMAMALIYIZ?

?BÜYÜKŞEHİR OLMAMALIYIZ?
08-11-2017 07:59
Google News

İl Genel Meclisi´nin MHP´li Üyesi Bekir Tanyıldız dün yapılan toplantıda, Sivas´ın büyükşehir olması durumunda, şehirde yaşayanların ödediği emlak, çevre temizlik vergisi, ruhsat ve harçların yüzde 100 artacağını, köylülerin de vergiyle tanışacağını belirterek ?İyi düşünelim, tartışalım, ona göre talepte bulunalım, çok ek yük getireceği için Sivas Büyükşehir olmamalı? dedi.?

?KIRSALA HİZMET ZORLAŞIR?

İl Özel İdare toplantı salonunda Başkan vekili Ferhat Ünsal başkanlığında dün Kasım ayı toplantıları kapsamında 5´nci kez toplanan İl Genel Meclisi toplantısına MHP´li üye Bekir Tanyıldız´ın konuşması damga vurdu. Sivas´ın büyükşehir olmasına karşı olduğunu dile getiren Tanyıldız, ?Büyükşehir olmak ek yükler, vergilerin artması, kırsala hizmetin aksaması demektir. Büyükşehir olunca vatandaşların ödeyeceği emlak vergisi, İnşaat ruhsatı, plan proje zorunluluğu, su aboneliği, katı sıvı atık ve çevre temizlik ve emlak vergisi yüzde 100 artacak, Belediye mücavir alan sınırları değişeceği için köylerdeki minibüs hatları lağv edilecek. Sıkıntılar bununla da sınırlı kalmayacak? dedi.

?KÖYLÜYE VERGİ GELECEK?

Sivas´ın Büyükşehir kapsamına alınması halinde bugün vergiden muaf olan köylülerin başta emlak vergisi olmak üzere birçok vergiye tabi tutulacağını da vurgulayan MHP´li Tanyıldız, ?Son günlerde gerek basında gerekse sosyal medyada Sivas büyükşehir oldu, olacak, oluyor gibi konular geçiyor. Bununla ilgili bir kafa karışıklığı var. Sivas büyükşehir olur mu? Olmaz mı? bunu zaman içerisinde göreceğiz ancak Sivas Büyükşehir olursa vatandaşın sırtındaki yük kat kat artacaktır. Mesela köylerimiz mahalle olacak ve yeni vergiler gelecek. Ayrıca yönetim şekli de değişeceği için birçok kurumda sorunlar baş gösterecek. Yani Büyükşehir olmanın dezavantajları, avantajlarının önüne geçecek? dedi.

Erhan CEYLAN/

MHP´li İl Genel Meclis Üyesi Bekir Tanyıldız, Sivas´ın Büyükşehir olmaması gerektiğini belirterek, ?Köylüler yeni vergilerle tanışır, şehirde oturanların ödediği vergiler yüzde 100 artar, bu da sıkıntılar yaratır, iyi düşünmeliyiz, tartışmalıyız, sonrasında karar vermeliyiz? dedi.

Başkan Vekili Ferhat Ünsal başkanlığında kasım ayının 5.birleşimi için dün yapılan İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alarak, Sivas´ın Büyükşehir olmaması gerektiğini savunan MHP´li İl Genel Meclis üyesi Bekir Tanyıldız, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş oldu.

Sivas´ın Büyükşehir olması halinde asıl yükün vatandaşın sırtına bineceğini öne süren Tanyıldız, meclis üyelerine Büyükşehir olmanın avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verdi.

Son zamanlarda medyada sık sık gündeme gelen ?Büyükşehir´ konusunun tartışılması gerektiğini ifade eden Tanyıldız, şunları söyledi.

?Gerek basında gerekse sosyal medyada Sivas büyükşehir oldu, olacak, oluyor gibi konular geçiyor. Bununla ilgili bir kafa karışıklığı var. Sivas büyükşehir olur mu? Olmaz mı? Bunu zaman içerisinde göreceğiz. Büyükşehir zaman zaman Sivaslılara müjde gibi sunuluyor. Hükümetin takdirinin başımızın üstünde yeri var ancak kendimce tespit ettiğim bazı sıkıntılar var. Sivas neden büyükşehir olmamalı? Birincisi köylerle ilçeler arasında mesafe çok uzun. Şu anda bile bir hizmetin gidebilmesi noktasında çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Sivas-Gürün arası 137 kilometre. Gürün´e en uzak köyümüz ise 58 kilometre. Sivas Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki bir köye hizmet götürecek. Bu noktada ciddi sıkıntılar yaşanacağına inanıyorum. İkincisi tüm itfaiye ekipleri tamamen büyükşehir belediyesine devrolacak.  İlçelerde itfaiye kalmayacak. Malatya´nın bir ilçe belediye başkanı ile görüştüm. Büyükşehir olmalarından ötürü memnun olup olmadığını sordum. Kendi itfaiyesini kendisinin kullanamadığını söyledi. Örneğin Gürün´de bir imar planı değişikliği yapılacak. Gürün´de araziler arsalar az, orada bir yoğunlaştırma, kat yüksekliği yapılması lazım. Kangal´da araziler geniş burada yoğunlaştırma olmadan birkaç katlı evler yapılabilir. Örneğin ilçe belediyesi bir imar değişikliği yapacak. Büyükşehir belediyesi sen bu imar değişikliğini yapamazsın diyecek. Böyle bir sıkıntı olacak. Mevsim itibariyle Sivas soğuk bir memleket. Şimdi düşünün köylerin yollarını açmak için İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar kendisini parçalıyor. Yarın ne olacağı aslında bugünden bellidir. İstanbul, Ankara, İzmir olsun. Orada köy kalmamış ki. Benim bildiğim Hatay Dörtyol ilçesinin 3 tane köyü var. Sırf Gürün´de 62 köy var, mezralar var. Malatya´da, Maraş´ta yaşanan sorunları ilçe belediye başkanlarına gidip soralım. Ona göre karar verelim.

?YAPTIM OLDU MANTIĞI DOĞRU DEĞİL?

200 metrekareyi geçen inşaat ruhsatlarını ilçe belediyeleri veremiyor, büyükşehir veriyor. Bizim inşaat mevsimimiz 6 ay. Biz geldik Gürün´de, Kangal´da, Divriği´de inşaat yapacağız. 200 metrekareyi de geçiyoruz. Bunun için Sivas´a geleceğiz. İnşaat ruhsatı almak için birkaç ay uğraşacağız. Zaten 6 ayımız var. Bununla ilgili de sıkıntılar olacak. Ayrıca köylerdeki vatandaşlar şu anda emlak vergisinden muaf. Büyükşehir olduğu zaman köylerdeki yurt sahiplerinin tamamı emlak vergisi ödemek zorunda kalacak. Şimdi bu konuyu hep beraber siyasilerle görüşelim. Ben yaptım oldu mantığı doğru değil. Sivas İl Özel İdaresi´ne ve Sivas Belediyesi´ne gelen bir para var. Büyükşehir olduğumuz zaman bunlardan 3 kat daha fazla mı para gelecek? Hep beraber kırsala nasıl daha iyi hizmet edebiliriz diye düşünüyoruz. Sivas, büyükşehir için sakıncalı diye düşünüyorum.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü