USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBINA DİKKAT

ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBINA DİKKAT

ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBINA DİKKAT
26-09-2020 07:00
Google News

Burcu CELLAT

İşitme engelinin tanımını yapan Uzm. Dr. Furkan Şan ?İşitme engeli doğuştan veya doğduktan sonra farklı sebepler ile kulağın işitme yetisinde azalma olması ya da tamamen kaybolmasına verdiğimiz isimdir ?dedi. İşitme engelinin doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası sebeplerine değinen Uzm.Dr. Şan ?Çocuklardaki işitme kaybında bizler nedenlere göre inceleme gerçekleştiriyoruz. Bunlar doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası nedenler oluyor. Doğum öncesi oluşan işitme engeli sebepleri bebekteki gelişme geriliği, iç kulak yapılarının anormal gelişimi, annenin geçirdiği bazı enfeksiyonlar gibi sebeplerdir. Doğum anındaki sebeplerin başında doğum ağırlığının düşük olması ve bebeğin oksijensiz kalması gelir. Doğum sonrası oluşan işitme kaybının nedeni ise küvezde ve yoğun bakımda kalmaktan kaynaklanabilir. Daha büyük çocuklarda en sık gördüğümüz işitme kaybı sebebi, orta kulakta sıvı birikmesidir. Bu durum o yaş grubundaki işitme kaybının %90-95´ini oluşturmaktadır. Tedavi edilebilir bir sebeptir. Fakat tedavi edilmediği takdirde ciddi problemler çıkarabilir.? ifadelerini kullandı.

Çocuklarda işitme engeli belirtilerini açıklayan Uzm.Dr. Furkan Şan ?Belirtiler çocuğun yaşına göre değişebilir. Bebeklerde sesle irkilme, emerken emmeyi bırakma gibi bulgular iyi duyduğuna işaret eder. İlerleyen aylarda ise çocuktaki dil gelişimi, kelime sayısı ve cümle kurup kurmaması, yani dil gelişimi bizim için uyarıcı olmaktadır. Örneğin çocuğun dil gelişimi yaşıtlarına göre yavaş olması, cümlelerin yavaş olup hatta hiç konuşamaması bizler için işitme kaybı göstergeleridir. İşitme kaybı olan çocukların daha ileriki yaşlardaki göstergeleri ise okul başarısında düşme, dikkat dağınıklığı, televizyon sesini yüksek açma gibi bulgulardır. Yenidoğan bebeklerin 1 ay içinde yeni doğan işitme taraması testleri ile değerlendirilmesi şarttır, bu tarama testleri de Sivas Numune Hastanesi´nde yapılmaktadır.? dedi.

İşitme engeli tedavi yöntemlerini ve nasıl bir tedavi uyguladıkları hakkında bilgiler veren Uzm.Dr. Furkan Şan ?Tedavi yöntemleri engelin sebebine göre değişebilir. İlaçlar ve cerrahi müdahale ile düzeltebileceğimiz iletim tipi işitme kayıpları mevcut. Bunun yanı sıra iç kulağı etkileyen, sinirsel tipte işitme kayıplarımız var. Bu tür işitme kayıplarını ilaç ve cerrahi tedavi ile düzeltmek mümkün olmuyor. İşitme kaybı olan çocuklar erkenden tespit edilip gerek geleneksel, gerekse ameliyat ile takılan işitme cihazları ile işitme düzeltilmelidir. En sık gördüğümüz işitme engeli sebebi olan orta kulak sıvısı probleminin cerrahi ile düzeltilmesi ve şifa bulması mümkündür.? dedi.

Tüm bu açıklamaların yanı sıra, ailelerin işitme engeli konusunda uyanık olmaları gerektiğini vurgulayan Uzm.Dr. Furkan Şan, yeni doğan bebeklere mutlaka işitme taraması yapılması gerektiğini, zamanında test yapılmadığı taktirde çocuklarda işitme kaybı olan çocukların tespit edilemeyeceğini ve düzeltilemeyeceğini, bu çocukların ileri yaşlarda kendilerini ifade edemeyeceklerini belirterek, işitme ile ilgili en ufak şüphede ailelerin Kulak Burun Boğaz uzmanlarına başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü