USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

DAHA UCUZA ISINMANIN FORMÜLÜNÜ ARIYORUZ

DAHA UCUZA ISINMANIN FORMÜLÜNÜ ARIYORUZ

DAHA UCUZA ISINMANIN FORMÜLÜNÜ ARIYORUZ
08-10-2018 07:59
Google News

90 KURUŞTAN 1 LİRA 20 KURUŞA

Doğalgaz fiyatlarının Ağustos, Eylül ve son olarak 1 Ekim´de yüzde 9 artmasıyla birlikte Sivaslılar kış aylarında daha ucuza ısınmanın arayışı içerisine girdi. Yalıtım malzemesi, oda termostatı ve yerleşimdeki tesisatta yapılacak olan ufak değişikliklerle faturanın yüzde 30 oranında azaltılabileceği vurgulandı.

Erhan CEYLAN/

Gıda, giyim, ayakkabı, ev aletleri, şehir içi ulaşım bileti, sebze, meyve, su ve elektrik derken doğalgaz fiyatlarının geçtiğimiz yıl Eylül ayına oranla yüzde 30 oranında artması, tüketiciyi daha şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

Kış arifesinde özellikle doğalgaz faturaların düşmesi amacıyla ek önlemler almak isteyen vatandaşa önemli tüyolar veren doğalgaz firmaları, ek tedbirlerle faturaların yüzde 30 oranında düşürülebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl 90 kuruş olan doğalgaz metreküp fiyatının 1 Ekimden geçerli olmak üzere yüzde 9 artırılarak KDV hariç 1 lira 20 kuruşa çıkmasıyla birlikte tüketicilerin fatura düşürmek için arayış içerisinde olduğunu açıklayan Dekor Yapı işletme sahibi Mehmet Eğri (35), yüzde 30´luk tasarrufun yolunu tarif etti.

İŞTE, FATURALARI DÜŞÜRMENİN YOLLARI

Özellikle petek arkalarına yerleştirilen ısı yalıtım malzemeleri, oda termostatları, yerleşim içerisindeki tesisat düzeltmeleriyle birlikte faturaların inebileceğine işaret eden Eğri, ?İlimizde ısı amaçlı doğalgaz kullanımı ne yazık ki zamla başladı. Doğalgaz faturalarının geçen yıla oranla yüzde 30´un üzerinde artmasıyla birlikte faturalarının kabarmasını engellemek isteyen halk, alabileceği önlemlerle bunun önüne geçebilir? dedi.

FATURANIZ YILLIK 500 LİRA DÜŞEBİLİR

Peteklerin arkasına yerleştirilecek olan ısı yalıtım levhaları, ısı kayıplarının önüne geçebiliyor ve bu da daha az kullanım, daha az fatura anlamına geliyor. Isı levhalarının yanı sıra termostatik vanaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Makine Mühendisi Ahmet Yıldırım (34) ise termostatik vanaların odalardaki ısı artışına göre ayarlanabileceğini belirterek, ?Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır. Gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları %20-30´a kadar tasarruf sağlar. Daha az ücrete daha çok ısınmayı da sağlayabiliriz. Bunun için dekor değişikliği şart. Mesela koltuklar radyatöre yakın olmamalı. Perdeler kısa tutulmalı, varsa pencere ve kapı aralıkları kapatılmalı, gece yatmadan önce ısı derecesi azaltılmalı, yakımdan önce mutlaka radyatör temizliği yapılmalıdır. En önemlisi de vatandaşların doğru olarak bildiği yanlıştır. Birçok kişi yatarken ya da evde olmadığında kombiyi kapatıyor. Bu yanlış bir tutum olacağından doğalgaz faturası inmez aksine daha da kabarır. Ayrıca birçok yerleşimde kullanılmayan odaların doğalgaz vanalarının kapatıldığına da şahit oluyoruz. Bu tür uygulamalar maalesef hem peteklerde hava oluşumuna hem de fazla yakıta neden olur. Bu tür önlemlerin yanı sıra binanın mantolanması da doğalgaz faturasını önemli ölçüde düşürecektir. Alınacak önlemlerle birlikte doğalgaz faturasında yıllık 500 liraya kadar tasarruf sağlanabilir? dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
12.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü