USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ENGEL TANIMAYANLAR UNUTULMADI

ENGEL TANIMAYANLAR UNUTULMADI

ENGEL TANIMAYANLAR UNUTULMADI
07-12-2020 07:00
Google News

Yüksel MENEKŞE

Engellilerle ilgili çalışmalara öncülük eden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Engelliler Birimi (CENGEL) yine bir ilke imza atarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla video konferans yöntemiyle ?Engel Tanımayanlar? başlıklı panel düzenledi.

Panelin yöneticiliğini CENGEL Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Recep Toparlı yaparken, panele Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Tarih Öğretmeni Selman Devecioğlu, Türkçe İşaret Dili Eğitmeni Mustafa Epik, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nde yüksek lisansını bitiren Çiğdem Alim ve 11 yaşındaki rehbercik Elif Nur Epik katıldı.

Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Toparlı, 3 Aralık tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından engellilere dikkat çekmek amacıyla Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildiğini söyledi. Prof. Dr. Toparlı, ?Biz Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak engellilerin sadece bir gün değil her gün yanında olmayı planladık. Bu konuda Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız Hocamızla çok güzel çalışmalar yapıyoruz.? dedi.

Panelin ilk konuşmacısı olan Rektör Yıldız ise 2016 tarihinde açılan CENGEL birimi aracılığıyla birçok çalışma yaptıklarını belirterek, ?Engelli kardeşlerimize yönelik hem üniversitemizde okuyan öğrencilerimiz ve çalışanlarımız hem de şehirdeki engelli dernekleriyle ortak programlar yaptık. Öğrencilerimizin, çalışanlarımızın evlerinden alınmasına yönelik çalışmalar yaptık. Engelli kardeşlerimizin kitaplarını yayınladık. Merkezî Kütüphanemize ve İlahiyat Fakültesi kütüphanesine görme engelli kardeşlerimiz için bilgisayarlar temin ettik ve bu tür çalışmalarımız devam ediyor. Her türlü desteği verdik ve vermeye devam edeceğiz. Her zaman yanlarında olacağız ve onların önünü açabileceğimiz bütün projelerde varız? ifadelerini kullandı.

Rektör Yıldız´ın ardından konuşan Çiğdem Alim ise konuşmasında hastalığı ve eğitim hayatıyla ilgili anekdotlara yer verdi. Çiğdem Alim, ?Hep en iyi olmaya çabalıyordum. Fiziksel engelimi başka yönlerden tamamlamaya çalışıyordum belki de. Engelli her gün engelli. Her gün yanımızdasınız. Bu bağlamda CENGEL birimine çok teşekkür ediyorum. Engelleriniz size zorluk çıkarıyorsa siz bu engellere engel olun diyorum? şeklinde konuştu.

Türkçe İşaret Dili Eğitmeni Mustafa Epik de 11 yaşında yaşadığı kaza sonucu engelli olduğunu anlatarak, ?Engelli kardeşlerimizi kağıt üzerinde değerlendirmemek lazım. Onlarla beraber olmak gerekiyor. Onlara fırsat verildiği zaman güzel başarıların geleceğini biliyorum.? diye konuştu. Epik´in konuşması sırasında kızı rehbercik Elif Nur Epik babasının konuşmasını işitme engellileri için Türkçe işaret diliyle anlattı.

Panelin son konuşmacısı Selman Devecioğlu yapılan çalışmalara değindiği konuşmasında, ?Çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Kurslar veriyoruz. Halk Eğitim´de görme engellilere yönelik bilgisayar ve kabartma yazı, görenlere yine bilgisayar ve F klavye kursu, Sosyal Hizmetler Bölümü, Spor Bilimleri Fakültesi ve diğer öğrencilere antrenörlük ile öğretmenliklerinde kolaylık olsun diye kabartma yazı, bağımsız hareket kursları verdik. Üniversitemizle birçok çalışmayı birlikte yaptık. Yapılan çalışmalar engelliyi tanıma, bilme ve anlama konusunda büyük bir etki sağladı. Cumhuriyet Üniversitesi´nde eğitim alan görme engellilere gören arkadaşları kabartma yazıyla masal kitabı yazdı. Türkiye´de ilklere imza attık? açıklamasında bulundu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü