İşsizlik maaşında hesaplama tamamen değişti İşte yeni oranlar..
Asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak açıklanmasının ardından işsiz maaşında da oran herkes tarafından merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada, 2024 yılında yeni asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğunu belirtmişti.
Yeni asgari ücretin belli olmasıyla beraber birçok ücrette de değişikliğe gidildi. Böylelikle asgari ücretlinin işsiz kalması durumunda alacağı ödenek ile işsizlik ödeneğinin tavan tutarı belli oldu. Peki, işsizlik maaşı kaç TL oldu? 2024 işsizlik maaşında zamlı ücret ne kadar oldu? İşte zamlı hesaplama tablosu…
Son 3 yılda en az 600 gün primleri olan ve son 120 günde de iş akdi sürerken işten çıkartılanlara ödenen işsizlik maaşı çalışma süresine göre 6 aydan 10 aya kadar süreyle veriliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Son 4 aylık ücret ortalamasının yüzde 40'ı oranında olan işsizlik maaşı, damga vergisi kesilmiş olarak işsizin eline en az 7 bin 940, en çok 15 bin 880 lira geçecek. Fakat işsizlik maaşı son 4 aylık maaş ortalamasına göre hesaplandığı için yeni asgari ücret en düşük tutara kademeli yansıyacak.
İşsizlik ödeneğinde 10 bin 650 liradan 15 bin 880 liraya çıkan tavan tutarın ise bu aydan itibaren uygulanması bekleniyor. Peki işsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşından faydalanmak için neler yapılmalı?
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ülkemizde işsizlikle mücadele kapsamında uygulanan işsizlik ödeneği başvuru süreçlerinde önemli bir değişiklik yaşandı. İşsiz kalmış bireylerin hak taleplerini daha etkin bir şekilde karşılamak amacıyla getirilen yeni düzenlemeye göre, işten ayrılış sonrasındaki 30 gün içinde İŞKUR birimine başvuruda bulunma zorunluluğu devam ediyor.
Başvurular, bireylerin tercihine göre şahsen İŞKUR birimine giderek veya online olarak www.iskur.gov.tr adresinden gerçekleştirilebilecek. Bu adımların atılması, işsizlik ödeneğine başvuruda bulunan bireylerin haklarını korumak adına önemli bir aşama olarak öne çıkıyor.
İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLMEK İÇİN ŞARTLAR NELER?
Yapılan düzenleme ile birlikte işsizlik maaşı başvuru şartları da güncellendi. Artık işsizlik ödeneği alabilmek için belirlenen koşullar şu şekilde sıralanıyor:
-Kişinin kendi isteği dışında işsiz kalması,
-Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olunması,
-Hizmet akdinin feshinden önceki üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmesi,
-İşten ayrılış sonrasındaki 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvuruda bulunulması.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?
Yeni düzenleme ile birlikte işsizlik ödeneği alacak süre de değişti. Hizmet akdinin feshinden önceki üç yıl içinde;
-600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmişse, 180 gün süreyle işsizlik ödeneği,
-900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmişse, 240 gün süreyle işsizlik ödeneği,
-1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmişse, 300 gün süreyle işsizlik ödeneği verilecek.
Bu düzenleme, işsizlikle mücadelede daha adil ve etkili bir sistem oluşturmayı amaçlayarak, işsiz kalan bireylerin daha kapsamlı destek almasını sağlamayı hedefliyor.
Editor : Haber Merkezi