USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Köylüler mutlaka bilgilendirilmeli

Köylüler mutlaka bilgilendirilmeli

Köylüler mutlaka bilgilendirilmeli
04-01-2023 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantılarına başlandı. Toplantıda gündem dışı köylerde yapılan ruhsatsız yapılan ele alındıKöylerde yapılan ruhsatsız evlerle ilgili konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulkadir Demirel, “Encümenle yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle kasım ayı ve aralık ayında ruhsatsız yapılara yönelik imar cezaları yoğunlaştı. Bunun altında iki tane sebep var. Birincisi bu köylerdeki biliyorsunuz köy genişleme alanlarımızla alakalı çalışmalarımız var. Bunun bir ihtiyaç olduğu buradaki bu cezalardan da aslında ortaya çıktı. Birçok köyümüzde maalesef ki köy alanının genişlemesiyle ilgili yeterli çalışma olmayınca burada vatandaşımız kendi başının çaresine bakarak anlık çözümler üretiyor. Yani daha önceden tarla vasfı olan, kardeşiyle veya amcasıyla, dayısıyla ortak olduğu yerleşim yerine kendisi işte ev yapıyor. Bazıları ise gerçekten ihtiyaçla beraber yapılan ister istemez mevcut binasını yıkıyor eski bir binayı yeni bina yapıyor. Bunu tekrardan işte yenilemeye yol yoluna gidiyor. Tabii burada şimdi bu son şeyle beraber biliyorsunuz yönetmenlikleriyle beraber imarda birçok şeyimiz değişti. Yani ruhsatlarla ilgili birçok durumlarımız değişti. Biraz da vatandaşımızın da burada bilgilendirilmesi gerekiyor. Vatandaşımız imara uymaya gerek yok diyerek yapıma başlıyor. Yani vatandaşımız da tabii köyle şehir arasındaki kavramı şu anda tam olarak da keşfetmiş gibi bir durum yok. Bununla ilgili zaman içerisinde bilinç kazanılacaktır diye düşünüyorum. Yani köy yerinde ruhsat almadan veya projeyi çizdirmeden evimi de yaparım mantığıyla aslında biraz sahip. Bu mantıktan dolayı da herhangi bir ruhsatı almadan işlemlere başlıyorlar. Tabii bunun sonucunda da görmüş olduğunuz cezalarla karşılaşıyorlar. Ama asıl temeline baktığımızda köylerdeki binalarımız eski yenilenmesi gerekiyor. Vatandaşımız da bu işi kendisi yapıyor. Bizim il genel meclisi olarak geçen sene başlatmış olduğumuz bu köy genişleme alanlarının genişletme işinin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Zaman içerisinde inşallah depreme dayanıklı, daha sağlıklı, daha sıhhatli binalar yapacaktır vatandaşımız” dedi.

AF GELECEK ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİLİYOR

CHP Grup Başkanı Sadık Güler ise köylerde yapılan inşaat işlerinde ruhsat konusunun son derece önemli olduğunu belirterek, “Buradaki bu konu çok önemli bir konu. Yıllardan beri bu meseleler gündeme geldi ama bizim meclis üyeleri olarak yani 43 tane il genel meclis üyesi ve İl Özel İdaremizle birlikte aslında bu konu üzerine bir komisyon araştırılması, çalışması gerektiğine inanıyorum. Ben bu konuyu daha boyutlu, daha geniş bir anlamda ilçelerdeki sıkıntılar nedir? Köylerdeki sıkıntılar nedir? Bence içeriğinde daha farklı daha önemli konular var. Yani bundan 10 yıl önce yapılan, 5 yıl önce yapılan işte yeri yapılmaya çalışan vatandaş şunu da söylüyor; yeni bir af gelecek nasıl olsa anlayışı ile de hareket ediyor. Bu konu önemli. Meclis üyeleri olarak genişletilmiş bir komisyon çalışması yapılırsa yani dairemizdeki o yetersizlik nedir, eksik olan nedir? Yani biz bu 2023’te nasıl bir destek alacağız, nasıl bir destek vereceğiz? Bu konuların genişletilerek bir rapor haline getirip ev yapacak insanlarımıza doğru bilgilendirmeyi yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

RUHSAT ÜCRETLERİNDE İYİLEŞTİRME YAPILMALI

MHP Grup Başkan Vekili Bekir Tanyıldız, köylerde yapılan inşaat ya da ev yapımı ile ilgili daha öncede toplantılar yapıldığını belirterek, “Grup başkan vekilleri olarak daha önce de Meclis Başkanımızla toplantılar yapmıştık. Şimdi köylerimizde böyle bir sıkıntı var. Geçen seneki maliyetlerle birlikte 11 Bin 400 liraya çıkıyor bir ruhsat. Şimdi haliyle biz buradaki işte birim müdürlerinden bununla ilgili konunun takipçisiyiz. Birim müdürlerimizin bize söylediği tek şey var; yönetmenlik böyle. Tabii bizim buradaki ilkeler meclis üyesi grup üyeleri olarak başkan olarak yapacağımız bir şey yok. Merkezi hükümetten bununla ilgili bu yönetmenliklerle ilgili bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Para almasın demiyoruz. İşte bir sefer aplikasyon, bir sefer zemin etüdü yaptırıyorsun. Kilometresine göre Sivas’a gideceksin, Sivas’ın işte Gürün’ün Bozköye gideceksin. Bunları yapanlarda kilometreye göre para alıyor. Dolayısıyla bu vatandaşımıza ciddi manada bir yük getiriyor. Köy yerleşim alanlarının genişletilmesiyle ilgili geçen seneden beri çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bununla ilgili bir iyileştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü