USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KÜLTÜR ve TURİZM İÇİN 50 PROJE

KÜLTÜR ve TURİZM İÇİN 50 PROJE

KÜLTÜR ve TURİZM İÇİN 50 PROJE
16-04-2019 07:52
Google News

?TURİZMDE EKSİĞİMİZ VAR?

Kültürel değerlerle turizm potansiyelinin ekonomiye dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Vali Ayhan, ?Yaptığımız bir çalışmanın sonucuna göre Sivas´ta 500 bin civarında bir iç turizm var. Bu da sıla turizmi. Yani gurbetçilerimizin geldiği, kaldığı konakladığı bir turizm. Bu da çok kıymetli ama turizmde iyi bir noktada mıyız? Kesinlikle hayır. Eksiğimiz var. Türkiye´nin değişim moduna uygun bir şekilde kendimizi yenilemeliyiz? diye konuştu.

 

Hayrullah AĞKAŞ

15-22 Nisan Turizm Haftası kapsamında Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi Sergi Salonu´nda Hamdi Öner´in ?Sivas ve Çevresi Kişisel Resim Sergisi´nin açılışı yapıldı. Açılışa Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Teoman Karaca ve diğer il protokolü katıldı.

Vali Ayhan ve beraberindekiler sergide bulunan eserleri inceledikten sonra Şems-i Sivasî İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu´na geçti. Uzun süredir üzerinde çalışılan ve ilimiz turizmine yeni bir soluk getireceği düşünülen ?Kültür ve Turizm Sivas? projesinin açıklandığı program, saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

?MÜZELERİMİZİ TANITACAĞIZ?

Programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Vekili Teoman Karaca gerçekleştirdi. Turizm konusunda bir takım eylem planları hazırladıklarını ifade eden Müdür Vekili Karaca, ?Bu eylem planları çerçevesinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu hafta kapsamında okullarda çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Müzelerimizi tanıtacağız, konserlerimiz olacak. Emirhan Kayalıkları´nın tanıtımını yapacağız. Bu hususta bize destek veren herkese teşekkür ediyorum? dedi.

?SİVAS ÖNEMLİ

BİR MERKEZ?

Sivas´ın kültür ve turizm alanında önemli bir merkez olduğunu belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise ?Bugün gerek doğal güzelliklerimiz, gerek tarihi güzelliklerimiz, gerekse şehrimize son dönemde kazandırılan eserlerle birlikte bu değerleri ekonomik anlamda kazanca dönüştürebilirsek önemli manada katkı sağlamış olacağız. Sıcak Çermik, Yıldız Dağı, Divriği Ulu Camii, Kangal Balıklı Kaplıca, yaylalarımız, şehir merkezindeki tarihi kent meydanımız ve tarihi eserlerimizin tanıtımını yapabildiğimiz zaman Sivas´ın kalkınması noktasında önemli yol almış olacağız? diye konuştu.

 

?KENDİMİZİ YENİLEMELİYİZ?

Programda son olarak söz alan Vali Salih Ayhan ise ?Kültür ve Turizm Sivas? projesinin detayları hakkında bilgi verdi. İlimizde yaklaşık 4 aydır birçok sektöre yönelik çalışma başlattıklarının altını çizen Vali Ayhan, ?Eğitimden başladık, gençlik sporla devam ettik. Sosyal politikalar anlamında projeler başlattık. Projeleri aşama aşama tematik bir çalışma konseptiyle ele alarak tüm alanlara dokunmaya çalışıyoruz? dedi.

Şehrin kültürel zenginliklerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Vali Ayhan, ?Yeni dönemde üç sacayağımız var. Bunlar çok önemli. Her türlü rutin çalışmalarımız devam edecek ama idarecilerimizin ve kurumlarımızın ana rotası 3 sektör. Bunlar sanayi, tarım ve turizm. Turizmi çok çok önemsediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Kültürel değerlerle turizm potansiyelini ekonomiye dönüştürebiliyor muyuz? Yaptığımız bir çalışmanın sonucuna göre Sivas´ta 500 bin civarında bir iç turizm var. Bu da sıla turizmi. Yani gurbetçilerimizin geldiği, kaldığı konakladığı bir turizm. Bu da çok kıymetli ama turizmde iyi bir noktada mıyız? Kesinlikle hayır. Eksiğimiz var. Türkiye´nin değişim moduna uygun bir şekilde kendimizi yenilemeliyiz? diye konuştu.

TURİZMDE 50 PROJE

?Kültür ve Turizm Sivas? kapsamında 50 adet proje çıkardıklarını belirten Vali Salih Ayhan, ?Çok küçük dokunuşlarla çok büyük neticeler alacağız. Sadece sektörü domine ederek, Sivas´ın iyi bir noktaya geleceğini düşünüyoruz.  Kültür ve Turizm Sivas projesi kapsamında ?Müze Kenti Sivas´ dedik. Elimizdeki mevcut müzeleri daha işlevsel hale getireceğiz. Bunlara ilaveten de tematik müzeler kuracağız. Nedir bunlar? Savaş Atları Müzesi, Gastronomi Müzesi ve Sanayi Mektebi Müzesi gibi. Mevcut müzeleri de hayatın içerisine katacağız.  Bu şekilde müze denince ilk akla gelen il Sivas olacak. Komşu illerimizden birisinde merkezde 13 müze var. Bizde 4 müze var. Bunları da çok aktif, etkin bir şekilde kullanmıyoruz. Bu çok önemli? açıklamasında bulundu.

?TURİZM PLATFORMU

OLUŞTURULACAK?

Turizmde faaliyet gösteren tüm paydaş kurumlarla birlikte ?Turizm Platformu´nun  oluşturulacağını kaydeden Vali Ayhan, şunları kaydetti:

?Turizmle ilgili gelişen ve değişen dünyadan Sivas´ın da nasiplenmesi gerektiğini hep beraber konuşacağız. Konuşmaktan korkmayacağız. Turizm alanında faaliyet gösteren bütün kurumlarımız da kendisini bu şekilde dizayn edecek. Paydaşlarımızla beraber ortak bir rota belirleyeceğiz ve turizmde iyi bir noktaya hep beraber geleceğiz. İlk konseptimiz de Müzeler Kenti Sivas olacak. Mesela Tarım Müzesi kuracağız. Kış turizminde iyi bir noktaya geldik ama konaklama ve tanıtım anlamında eksiğimiz var. Yıldız Dağı Kayak Merkezimizi 12 aya yayacak şekilde bir çalışma yapacağız. Ulusal ve uluslararası yarışmalara ve organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir yapıya büründüreceğiz. Doğa turizmi bir diğer başlık. Müthiş bir doğamız var. Göllerimiz, yaylalarımız var. Emirhan Kayalıkları gibi bir değerimiz var. Bunları da bir portalın içerisine alacağız ve Sivas´ın gündemine taşıyacağız.?

OSMAN AĞA KONAĞI

SİVAS´IN HAFIZASI OLACAK

Hemşeri turizminin önemine vurgu yapan Vali Ayhan, ?Şu an ilimizde yazın ekonominin canlı olmasının en önemli sebeplerinden birisi hemşerilerimizin Sivas´ta olması. Bunu daha da artırmamız lazım. Sivaslıların yoğun olarak yaşadığı yerlerde derneklerimizle, vakıflarımızla iyi bir bağlantı kurarak hemşerilerimizin yaz planlarını Sivas´ta yapmalarını sağlayacağız. Bunun ilk ayağı da Ağustos ayında yapacağımız Gardaşlık Festivali olacak. Hemşerilerimizin yaz programlarını burada yapmasını sağlayacağız. Turizme katkı sağlayacak çok sayıda el sanatlarımız var. Bunları canlandıracağımız güzel bir mekân konsepti ile beraber El Sanatları Çarşısını yaparak herkesin uğrak yerlerinden birisi olmasını sağlayacağız. Osman Ağa Konağı´na bir konsept vereceğiz. Projeyi İbrahim Yasak Bey takip ediyor. Burasını Sivas´ın hafızası yapmak istiyoruz. Bu konağı Sivaslıların aradığı her şeyi bulabileceği bir mekân haline getireceğiz. Kültürel faaliyetlerin merkezi olacak. Sivas Kitaplığı kuracağız. Kültürel faaliyetlerin, sohbetlerin olduğu; çay ikramlarının olduğu Kıraat Meclisi olacak? ifadelerini kullandı.

?SÖYLEM BİTTİ

EYLEM ZAMANI?

Turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların kendisini gelişen dünyaya göre dizayn etmesi gerektiğinin altını çizen Vali Ayhan, ?Kurumlar olarak buna destek olacağız. Teşvikleri anlatacağız.  Bu şehre para girecek mekanizmaları kurmamız lazım. Kuramadığınız takdirde kendi kendimize söyleriz, okullarda materyal dağıtmaktan öteye gidemeyiz.  Ekonomiye turizm gibi doğrudan katkısı olan başka bir sektör yoktur. Turizm, bacasız sanayi. Bu kapsamda 50´ye yakın somut projemiz var. Kısa, orta ve uzun vadeli çalışma takvimimiz var. Sisteme ne sokacağız, çıktısı ne olacak? Her şey somut, ?ecek´, ?acak´ değil. Söylem bitti, eylem zamanının geldiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Turizmde sıçrama yapacağız? diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü