USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Rahim kanserinin tedavisi mümkün

Rahim kanserinin tedavisi mümkün

Rahim kanserinin tedavisi mümkün
13-01-2023 07:00
Google News

Ayşe Mine EĞÜZ

Rahim ağzı kanserinin genellikle HPV enfeksiyonunun etkisiyle oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Esra Akdemir, “Serviks, rahim ağzında gelişen ve genellikle HPV (human papilloma virüs) enfeksiyonunun etkisiyle oluşan kanser türüdür. Tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, erken tanı alabildiği için günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında gerilerde yer almaktadır. Bu nedenle yürütülen tarama çalışmalarının başarıya ulaştığını söyleyebilmek mümkündür” dedi.

Rahim ağzı kanserinin risk faktörlerini sıralayan Op. Dr. Akdemir, “Risk faktörleri arasında 30 yaş üzerinde olup tedavi edilmemiş HPV ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması, çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yaşta yapmak, sigara içmek, erken yaşta cinsel yaşamın başlaması, birden fazla cinsel partnerin olması, zayıf bağışıklık sistemi ve düşük sosyo-ekonomik durum vardır. Tüm bunların yanında rahim ağzı kanseri önlenebilen ve erken tanı aldığında tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğu için erken teşhis oldukça önemlidir” dedi.

Op. Dr. Akdemir HPV’nin cinsel yolla bulaşması nedeniyle cinsel olarak aktif kadınların risk altında olduğunu belirtirken, kanserin belirtilerini şöyle sıraladı:

 “Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı gelmesi, sırt, bacak veya alt karın bölgesinde ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, tek ya da iki bacakta şişkinlik, idrar yaparken ağrı, normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama, normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı, menopoz sonrası kanama olabilir. Bu durumlarda mutlaka 

Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Önceliğimiz hastalığa hiç yakalanmamak olduğu için korunma çok önemlidir. Korunma yöntemi olarak HPV aşısı 9 yaş üzeri herkese önerilebilir. Erkek ve kız çocukları aşılanarak HPV ilişkili kanser türleri ortadan kaldırılabilir. Bir kadın hastalığa yakalanmışsa da erken tanı hayat kurtarır. Pap smear ve HPV testleri rahim ağzı kanseri için tarama testleridir. Şikayeti olmayan 21-29 yaş arası her kadının smear testi, 30 yaş üstü her kadının smear ve hpv testi yaptırması gereklidir. Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerinin bağlı birimi olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretzsiz olarak yapılmaktadır.”


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü