USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SEKTÖRE YOL GÖSTERECEK

SEKTÖRE YOL GÖSTERECEK

SEKTÖRE YOL GÖSTERECEK
10-12-2022 07:00
Google News

Uğur YİĞİT 

SBTÜ Konferans Salonundaki çalıştayın açılışına Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul; “Üniversitemiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından ORAN Kalkınma Ajansı ile desteklenen İleri Alaşımlar Üretim Merkezi yatırımını gerçekleştirdi. İleri alaşımlar, toz metal üretimi ve metal eklemeli imalat, genelde toz metal çalıştaylarında ve kongrelerinde ele alınıyor. Üniversitemiz tarafından düzenlenen İleri Alaşımlar Geliştirme, Toz Üretimi ve Metal Eklemeli İmalat Çalıştayı’nda ise hepsi bir araya getirildi. İşte bu durum çalıştayımızın farklılığını ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi. 

AKADEMİSYENLERİN ÖNÜ AÇILACAK

Düzenlenen çalıştayda ele alınan konuların, ülkemizde yürütülen ileri alaşımlar geliştirme, toz üretimi ve metal eklemeli imalat çalışmalarına yol haritası çizeceğini belirten Rektör Kul, “Toz metalurjisi veya eklemeli imalat alanında çalışan arkadaşlarımız, çeşitli kompozisyonlardaki alaşımların veya tozun üretilmesinde oldukça sıkıntı çekiyor. Üniversitemiz tarafından kurulan İleri Alaşımlar Üretim Merkezimiz, bu alanda çalışan akademisyenlerimizin önünü açacak. Yani alaşımların geliştirilmesinde yardımcı olunabilecek bir sistemimiz var. Bununla birlikte istediğimiz kompozisyonda toz üretimi yapabilecek bir sisteme sahibiz. Burada özel sektörün ve akademinin bir arada olması çok güzel. Bu çalıştay, hem ülkemizde hem özel sektörde hem de akademide bu alanda yürütülen çalışmalara yol haritası olacak. Bu çalıştayımızdan beklentimiz, alaşım geliştirme, toz metal üretimi ve metal eklemeli imalat konusunda ülkemize yön verebilecek kararların alınmasıdır” şeklinde konuştu. 

SBTÜ SAVUNMA SANAYİNE KATKI SAĞLIYOR 

ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz ile son iki yılda üç tane önemli projeyi yürütmekteyiz. Bunlardan bir tanesi İleri Alaşımlar Üretim Merkezi. Bir diğer proje de Sivas’a ve savunma sanayine önemli oranda katkı sağlayacak olan Optik Tasarım Merkezi Projesidir. Bu projemiz de 6 ayda bitecektir. Umuyorum ki önümüzdeki yıl bu projemizin de bir çalıştayı düzenlenir. Bir diğer projemiz de SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültemiz tarafından yürütülen tarım alanında yenilikçiliği içeren, Sivas’ta katma değerli tarım ürünlerinin üretilmesi için laboratuvar ve ekipmanlarının olduğu bir proje. Geneline baktığımız zaman aslında Üniversitemiz Ajansla olan çalışmalarında tam da ismine yakışır bir şekilde bilim ve teknolojiyi bütün projelerinin içerisine yedirmiş ve Sivas’a katma değer katmak için önemli projeler sunmuş durumda. Biz bu anlamda Üniversitemize Rektörümüz nezdinde tüm öğretim elemanlarımıza, hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da Üniversitemizle bu tür çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

ÜRETİME CİDDİ KATKI SAĞLANACAK 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız da, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz tarafından düzenlenen İleri Alaşımlar Geliştirme, Toz Üretimi ve Metal Eklemeli İmalat Çalıştayı ülkemiz için oldukça önemli. Toz metaller ülke dışından çok büyük ödemelerle aldığımız ürünlerdi. Eklemeli imalat da oldukça önemli. Bunun şehrimizde kurulması da çok güzel bir adım. Desteğinden dolayı ORAN Kalkınma Ajansımıza teşekkür ediyorum. Çalıştayın iyi sonuçlar çıkaracağını biliyor, katılan hocalara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLECEK

SBTÜ’nün özel sektörle iş birliği yaparak katma değerli ürünler üreteceğini, Türkiye’nin bilimine, sanayisine ve teknolojisine katkı sağlayacağını ifade eden Belediye Başkanı Hilmi Bilgin yaptığı konuşmada, “Dört yıl önce temelleri atılan, önümüzdeki dönemde sadece Sivas’a değil Türkiye’ye bilim alanında önemli oranda katkı sağlayacak olan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin yeni kampüs alanında ilk büyük programını gerçekleştiriliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 50 yılını tamamlayan Sivas’a her alanda hizmet eden bir üniversitemiz olarak hizmetini sürdürüyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz de belirli alanlarda ihtisaslaşarak, özel sektörle iş birliği yaparak, katma değerli ürünler üreterek Türkiye’nin bilimine, sanayisine ve teknolojisine katkı sağlayacak. Bilim ve Teknoloji Bakanlığımız koordinasyonunda ORAN Kalkınma Ajansımızın verdiği desteklerle birlikte Üniversitemizin gerek savunma sanayisinde gerek bugünkü çalıştayın alanında, gerekse tarım alanında ileri teknolojileri Türk insanının hizmetine sunma noktasında büyük bir başarı elde edeceğine inanıyoruz. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz nitelikli, katma değeri yüksek, bugünden öngörerek geleceği tasarlayacak, geleceği planlayacak çalışmalarla birlikte yoluna devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Vali Yılmaz Şimşek ise Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin bilimsel çalışmalarla Sivas’tan Dünyaya yayıldığını belirterek, “Şüphesiz eğitimde başarıyı yakalayan ve nitelikli insan gücü yetiştiren ülkeler teknoloji yarışında ileri seviyeye ulaşarak Dünya ekonomisinde söz sahibi olmuşlardır. Bu anlamda ülkemizin, bölgesinde ve tüm Dünya’da söz sahibi olmasında, üniversitelerimizin yapmış olduğu katkılar da yadsınamaz bir gerçektir. Devletimiz ve hükümetimiz, akademisyenlerimizin bilimsel ve evrensel değerler temelinde çalışmaları için tüm imkanları seferber etmiş durumda. Bu anlayıştan hareketle ilimizde de üniversitelerimizde çalıştaylar, kongreler düzenlenmekte, bilimsel anlamda da önemli işlere imza atılmaktadır.” dedi.

SEKTÖR BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE EDECEK

Gerçekleştirilen çalıştayın, sektöre büyük kazanımlar sağlayacağını ifade eden Vali Şimşek; “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin hayata geçirdiği İleri Alaşımlar Geliştirme, Toz Üretimi ve Metal Eklemeli İmalat Çalıştayı’nı bugün burada hep birlikte başlatıyoruz. Bilindiği üzere İleri Alaşımlar Üretim Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında hibe alan Ar-Ge ve yenilikçiliği geliştirme noktasında yenilikçi bir çalışmadır. İlimiz ve bölgemiz açısından sektörel bir farkındalık oluşturan bu proje ile yüksek düzeyde ithalat bağımlılığı bulunan stratejik önemdeki alaşım külçelerinden yüksek katma değer hedeflenmektedir. Savunma sanayi başta olmak üzere sağlık, yüksek teknoloji ve sanayi alanında büyük faydalar sağlayacağına inandığımız bu çalıştayda da sektörlere yönelik büyük kazanımlar elde edileceğine inanıyoruz. Yeni bir sanayi hamlesinin eşiğinde olan Sivas’ta bu teknolojiden faydalanan sanayi kuruluşlarının da olması ve hatta ülke genelindeki birçok sanayi kuruluşu ile iş birliği yapılarak önemli kazanımlar elde edilmesi de ayrı bir gurur kaynağıdır. Bu minvalde hiç şüphe yok ki başarılarını kat ve kat artırarak şehrimizin adını gündemden düşürmeyen Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin bilimsel çalışmalarının ilimizden tüm Dünyaya yayılması hepimiz için bir övünç vesilesi olacaktır” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından çalıştaya katılan akademisyenler ve sektör temsilcileri, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesinde İŞGEM’de kurulan İleri Alaşımlar Üretim Merkezinde incelemelerde bulundu.

İleri Alaşımlar Üretim Merkezinde düzenlenen programının ardından SBTÜ Konferans Salonunda çalıştaya devam edildi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü