USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVAS ORTAK AKIL İLE ŞAHLANIYOR

SİVAS ORTAK AKIL İLE ŞAHLANIYOR

SİVAS ORTAK AKIL İLE ŞAHLANIYOR
27-12-2019 07:00
Google News

Yüksel MENEKŞE

 ?Dünden Bugüne, Bugünden Yarına? Sivas Çalıştayı 1. Yıl Değerlendirme Toplantısı Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi. Vali Salih Ayhan başkanlığında yapılan toplantıya, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı - Sivas AK Parti Milletvekili İsmet Yılmaz, il protokolü, kamu kurum kuruluşları temsilcileri, STK başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Vali Ayhan, 26 Aralık 2018´de düzenlenen Sivas Çalıştayı´nın 1. yılında, yapılan çalışmaları paylaşmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Göreve geldiği ilk günden beri kamu yönetiminde çağdaş bir anlayışın gereği olarak,  ilimizin bütün dinamiklerini bir araya getiren katılımcı, saydam ve hesap verebilir bir yönetim mekanizmasıyla çalışmaları sürdürmeye büyük özen gösterdiklerini ifade eden Vali Ayhan, ?Bu kapsamda şehrimizi ilgilendiren hususlarda tüm aktörlerin görüşlerine değer veriyor ve yol haritamızı bu görüşleri dikkate alarak oluşturuyoruz. Bu gaye ile göreve geldiğimde yaptığım ilk çalışma bir çalıştay toplamak oldu. 5 sektör başlığında 36 masada yaklaşık 350 katılımcıyla Sivas´ı konuştuğumuz bir çalıştay gerçekleştirdik. Katılımcılarımız şehrimizin potansiyellerini, fırsatlarını ve sorunları ve çözüm önerilerini büyük bir açık yüreklilikle ifade ettiler. Sonrasında bu görüşlerin hiçbir cümlesine dokunmadan bir Çalıştay Raporu yayınladık ve kamuoyu ile paylaştık? dedi.

?Şehir yönetiminde bir felsefe, bir vizyon ortaya koyabilmek ve bunu ?ortak akıl´ vurgusu ile yapabilmek adına bir çalıştay yapmak elbette yönetim stratejimizin ilk adımıydı? diyen Vali Ayhan, ?İkinci adım olarak tüm kurumlarımızla Çalıştay Raporunda yer verilen hususlar noktasında önemli analizler yaptık. Bu kapsamda kurumlarımızın 2023 vizyonlarını belirlemelerini ve kamuoyu ile paylaşmalarını istedik. Valiliğimiz bünyesinde tüm vizyon çalışmalarının tek bir noktadan izlenmesi ve desteklenmesi amacıyla bir Araştırma, Politika ve İzleme Ofisi kurduk. Bugün birçok şehre örnek olan, yönetimde teknolojinin gücünü kullandığımız Sivas Yatırım ve Proje İzleme Sistemini (SİVİS) hayata geçirdik? ifadelerini kullandı.

Çalıştayın üzerinden 1 yıl geçtiğinin anımsatan Vali Ayhan, ?Yıl boyunca yaptığımız bütün çalışmalarda ?ortak akıl´ anlayışını her fırsatta dile getirdik. Ortak akılla bir şehri yönetmek, elbette sadece insanların düşüncelerini dinlemekten ibaret değil.  Bu bilinç ile bizler ortaya sunulan düşüncelere aynı zamanda bir ödev sorumluluğu ile baktık.  Katılımcı bir yönetim anlayışının vazgeçilmez unsurlarından biri de elbette geri dönüşte bulunmak.  Çalıştayda katılımcılarımızın da ifade ettiği üzere çalıştay kadar, çalıştay sonrasında geri beslemelerin yapılması da büyük önem arz etmektedir. Bu anlayış ile çalıştayımızın yıl dönümünde ?Dünden Bugüne, Bugünden Yarına´ vizyonu ile çalışmalarımız hakkında sizlere bilgiler sunacağız? şeklinde konuştu.

Eğitim-öğretim ve gençlik alanında yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Vali Ayhan, ?Sivas´ın eğitim rotasını çizerken Milli Eğitim Bakanlığımızın yayınladığı 2023 Vizyon Belgesi ve yerelde Sivas Çalıştayı raporunu kendimize kaynak olarak belirledik. Şunu çok net ifade etmek isterim. Bakanlığın 2023 Vizyonunu en iyi anlayan ve bu doğrultuda kendini konumlandıran illerden biri Sivas´tır. Bakanlıktan hemen sonra ?2023´e Doğru Eğitimde Değişim Dönüşüm Hareketi´ olarak isimlendirdiğimiz çok büyük bir eğitim seferberliğini kamuoyu ile paylaştık. Bu kapsamda özellikle çalıştayda paylaşılan sorun ve öneriler ışığında yaptığımız bazı çalışmaları sizinle paylaşmak istiyorum. Çalıştayda ön plana çıkan hususlardan biri öğretmen ve yöneticilerimizin yeterliliklerinin artırılması ve hizmet içi eğitimlere daha fazla yer verilmesiydi. Bu kapsamda Yönetici ve Öğretmen Akademimizi hayata geçirdik. Bakanlık ve üniversitelerimizle işbirliği içerisinde hizmet içi eğitim yelpazemizi genişlettik. ?Biz Bize Öğretmen Buluşmaları´, ?Burası Öğretmenler Odası´, ?Sultanşehir Öğretmen Buluşmaları´ gibi programlarla sürekli öğretmenlerimizle istişarelerde bulunduk.

Öğrencilerin akademik başarılarının yükseltilmesi ve okullar arası farkın azaltılmasına yönelik hayata geçirdikleri önemli projelerden birisinin de ?Köprü Projesi? olduğunu hatırlatan Vali Ayhan, ?Tüm ilçelerimizde ve merkezde kurs merkezlerimizi kurduk ve kaynaklarını temin ettik. İl genelinde kurduğumuz yazılımla da tüm öğrencilerimizi branş branş, okul okul takip ediyor ve gerekli müdahaleleri anında yapıyoruz. Sivas, eğitimde fiziki yeterlilik anlamında çok ileri bir noktada. Özellikle eğitim yatırımları anlamında Sivas´a altın bir çağ yaşatan Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz´a şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler bu fiziki donanımın üzerine ruh katacağız, heyecan yaratacağız? şeklinde konuştu.

Kültür ve turizm alanında yapılan çalışmaları değerlendiren Vali Ayhan, ?Bir şehrin gelişmesinde en önemli alanlardan biri de elbette kültür ve turizmdir. Kültür, bir birikim bir sermayedir. Yıllar içerisinde damıtılarak bizlere ulaşan bir hazinedir. Çok şükür ki Sivas, bu anlamda büyük bir zenginliğe sahip. Fakat bu zenginliğin sergilenmesi ve tanıtımı noktasında istediğimiz düzeyde olduğumuzu söylemek zor. Dolayısıyla sahip olduğumuz değerlerden bir turizm potansiyeli oluşturma noktasında daha fazla gayret etmemiz gerekiyor. Turizm noktasında dikkat çeken hususlardan biri turizmde birlikteliğin yani ortak aklın hâkim olmayışı. Çalıştayın hemen akabinde bu soruna yönelik bir Turizm Platformu kurduk. Bu tür sektörel platformları çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Tüm paydaşların bir araya geldiği, herkesin projesiyle, fikriyle var olduğu bir imkân tanıyor.  Bunun dışında sektörün aktörleriyle özel buluşmalar gerçekleştirdik. Otelciler, restoranlar, acenteler. Amacımız elbette tüm paydaşları aynı vizyon ve misyon etrafında birleştirmekti. Bu anlamda iyi bir birliktelik kurduğumuzu düşünüyorum. Şehrin kültürel değerlerinin turizm yansımalarının en önemli örnekleri elbette müzeler. Müzeler konusu Çalıştay Raporunda da üstünde dikkatle durulan bir mesele. Bu nedenle müzeler konusunda çok spesifik bir çalışma yürütüyoruz.  ?Müze Kenti Sivas´ vizyonumuz çerçevesinde mevcut müzelerimizin geliştirilmesinin yanında müze çeşitliliğimizin arttırılmasına yönelik de yoğun bir gayretimiz var. İlimizdeki müze sayısı Sivas´ın potansiyeli düşündüğümüzde gerçekten çok yetersiz. Müze Kenti Sivas vizyonumuzla 2023 yılı için hedefimiz şehrimizdeki müze sayısını 20´ye çıkarmak. Şehrimizin sembollerinden biri olan Gök Medresenin titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarında sona geldik. 2020 yılı içerisinde Türk mimarisi ve süsleme sanatının en gözde eserlerinde biri olan bu özel yapıyı, müze olarak açacağız. Bizler şehrin görünürlüğünü ve tanıtımını, tüm paydaşların söz sahibi olduğu profesyonel bir anlayış ile yönetiyoruz. Bu alanda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Fakat şunu da ifade etmekte yarar görüyorum. Bir şehrin turizm ile kalkınmasını istiyorsak, öncelikli olarak tüm Sivas halkının buna inanması ve herkesin bireysel olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor.  Elbette her zaman daha iyisinin yapılması için eleştirilerde bulunacağız. Fakat bu eleştiriler değer üretenleri değersizleştirme üzerine olmamalı. Aksine güzel işler yapmak için gayret gösteren her yapıyı, objektif olarak değerlendirmeli ve alkışlamayı bilmeliyiz? açıklamasında bulundu.

Sağlık ve sosyal hizmetler alanında yürütülen çalışmalara da değinen Vali Ayhan, ?Öncelikli olarak hekim sayısı ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak isterim:  2002 yılında Sivas´ta ilçeler dâhil uzman hekim sayısı 91, bugün bu sayı 316. Pratisyen hekim sayımız ise 103´ten 426´ya yükselmiş durumda. Sivas´ın yıllar içerisindeki istatistiği sürekli artış yönünde yani hekim sayısında bir azalma söz konusu değil.  Bugün hekim yetersizliği olarak ifade edilen alanlar çoğunlukla yan dal dediğimiz alanlar. Peki, bu sorun sadece Sivas´a özgü bir sorun mu? Elbette değil. Bu branşlarda mezun olan uzman sayısının yetersizliği asıl sorunun kaynağı. Sağlık Bakanlığı belirli ölçüler dahilinde atamaları gerçekleştiriyor ve biz de bu konuda sürekli olarak bakanlığımızla iletişim halindeyiz.  Bu kapsamda 28.11.2019 itibariyle eksiklik yaşanan branşlarda doktor atamalarımız gerçekleşti. Çocuk kardiyoloji, tıbbi onkoloji, romatoloji, gastroenteroloji, geriatri, göz, anestezi, iç hastalıkları ve 3 aile hekimimizin ataması yapıldı? ifadelerini kullandı.

Sivas´ın ekonomik kalkınma ve gelişmesinin en önemli ayaklarından birisinin tarım olduğunu dillendiren Vali Ayhan, ?Bizim bu alandaki hedefimiz, kendi kendine yeten bir şehir olmaktan çok öte olmalı. Tarımsal potansiyelimizin farkındayız ve bu potansiyeli en etkili şekilde kullanabilmeye yönelik birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Tarım alanında ortak bir yönetim anlayışı çok önemli. Bu anlamda Tarım Platformumuzu çok önemsiyorum. Sivas´ın tarım ve hayvancılığına yönelik yapılacak her çalışmayı bu üst kurulda tartışıyor, değerlendiriyoruz.  Tarım Şurası sonuç bildirgesini incelediğimizde, tarımda örgütlü yapılanmanın önemine bir kez daha dikkat çekildiği görüyoruz. Dağınık ve küçük tarım uygulamaların ekonomik olmadığı ve ciddi pazar problemleri ile karşı karşıya kaldığını biliyoruz.  İlimizde ölçek ekonomisine dayalı bölgesel modeller kurmaya yönelik adımlarımız var. Bunlardan biri merkez ve tüm ilçelerimizde kuracağımız örnek bahçeler. Çiftçilerimizin güç birliği yapacağı, maliyetleri azaltacağı, sürdürülebilir pazarlarla garantili üretim yapabileceği büyük örnek bahçeler kuracağız. Sivas´ın coğrafi yapısını ve iklim çeşitliliğini bölgesel avantajlara dönüştüreceğiz?

Vali Ayhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Sivas´a yeni teşvik ve desteklerin sağlanması noktasında 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sivas,  tekstil ve giyim eşyası imalatı sektöründe bölgesel teşviklerden yararlanmaya başlamıştır.  Tekstil ve giyim eşyası imalatı sektörü daha önce sadece modernizasyon ve tevsii yatırımlarda teşviklerden faydalanırken; yayınlanan kararname ile birlikte artık yeni yatırımlarda bölgesel teşviklerden faydalanır hale gelmiştir. Bu da mevcut yatırımcının yanı sıra yeni yatırımcıların da bölgeye yatırım yapmasını tetikleyecektir. Altyapı çalışmaları devam eden Demirağ OSB, Sivas´ı bir sanayi şehri yapacak, istihdam sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak en önemli projelerden biri. Gerekli teşviklerin sağlanması ve çalışmaların hızlandırılması için bütün girişimlerde bulunuyoruz. Sivas´ın Yatırım ve Üretim Üssü olacak Demirağ OSB´nin, demiryolu ağ bağlantıları, lojistik merkez ve kümelenme yapılarıyla örnek bir model olacağını düşünüyorum.?

?Göreve başladığım ilk gün ?Terleyen, terleten, koşan, koşturan olacağımızı´ ifade etmiştim. Bizler hep beraber ülkemiz ve Sivas´ımız için elbirliğiyle çalışıyoruz? diyen Vali Ayhan, ?Çalışmalarımızda ?ben bilirim´ anlayışı yerine ?ortak aklı´ kendimize rehber kıldık. Toplumsal ve bilimsel yönünü ve şehre sunacağı katkıyı değerlendirmeden adım atmadık, atmayacağız. 2020 yılı için merkez ve ilçelerimizi kapsayan, kurumlarımızın yapısını sürekli dinamik tutacak ve toplumun kılcal damarlarına nüfuz edecek ?Sivas İçin 300 Fikir, 300 Proje? vizyonumuzu Ocak ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız.  İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100´üncü yıl dönümü olan 2023´te hedeflerimize ulaşarak, ecdada layık bir millet olduğumuzu göstereceğiz. Bizden sonraki nesillere miras olarak bıraktığımız 2053 ve 2071 vizyonlarıyla tarihteki binlerce yıllık yürüyüşümüzü daha da ileriye taşıyacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun? diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü