DEMET KARAKUŞ(Özel Haber)
Sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin yasa tasarısı gündemdeki yerini koruyor. Sivas Ekspres Gazetesi olarak Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Sivas Temsilcisi Özge Nihan Çubukçu’ya mikrofon uzattık. Çubukçu, sokak köpeklerinin uyutulması tasarısına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
TÜRK TOPLUMUNUN VİCDANİ DEĞERLERİNE UYMUYOR
Özge Nihan Çubukçu, tasarıya karşı olmalarının iki sebebi olduğunu belirterek, “Hayvanların uyutulma adı altında güzellenerek öldürülmesi, katledilmesi düşünülen bir yasa tasarısı gündemde. Tabii ki biz buna karşıyız. Neden karşı olduğumuzu anlatmadan önce bir duruma açıklık getirmek istiyorum. Uyutma adı altında söylenen eylem düpedüz hayvanları öldürmedir. Ne yazık ki toplum ya da belki de iyi ki toplum şu an bunun bilincinde değil, farkına vardıklarında dehşete düşeceğine eminim bunu algıladığı sürece. İnsanlar bana nasıl uyutulacaklar? E peki ne zaman uyandırılacaklar? Hangi yöntemle uyandıracaklar? gibi sorular soruyor. Hayır bu hayvanlar uyutulmayacak devlet eliyle sonsuza uğurlanacak. Dediğim gibi HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu adına konuşuyorum şu an ve biz bu tasarıya tamamen karşıyız. Karşıyız çünkü bunun iki sebebi var. İlki bunun Türk toplumunun vicdani, ahlaki ve dini değerleriyle kesinlikle uymamasıdır. Yaratılanı yaratandan ötürü seven bir toplumun çoğunlukta bulunan insanların olduğu bir toplumda bunun yapılması çok ciddi bir vicdani yara oluşturacaktır’ ’şeklinde konuştu.
YÖNTEMİ KISIRLAŞTIRMAK VE YERİNDE YAŞATMAKTIR
Çubukçu, bu sorununun önüne geçmenin doğru yolunun kısırlaştırma olduğunu ifade ederek, “Biz bahsedilen Avrupa ülkeleri ya da Amerika gibi değiliz. Biz o insanlar değiliz. Çünkü bizim tarihimizde hayvanlar her daim vardı, güzel ve özel bir yere sahipti. Hiçbir şekilde hayvanlarla bağlantısı olmayan insanları örnek gösterilerek affını kabul edin demekte oldukça abesle süspansiyon. Bunun haricindeki sebebimiz ise karşıyız çünkü. Kesinlikle efektif bir çözüm olmayacak. Bilimsel bir çözüm değil. Farz edelim ki tüm hayvanları bir gece topladık. Ya da işte uzun bir müddetçe bir ay içerisinde ve öldürdük. İstanbul'da Türkiye'de bir tek hayvan bile kalmadı. Bu efektif olmayacak çünkü seçim devam edecek. Özellikle kırsalda insanlar çiftleştirdikleri hayvanların yavrularının ikisini kendilerine alıp sekiz tanesine müddetçe. Pet shoplar kapatıldı eve ama internet üzerinden hayvan satışı devam ediyor. Hayvan satışı devam ettiği müddetçe üretim çiftliklerinde şarıl şarıl şelale akmaya devam ettiğimiz için birileri elma alır gibi bu hayvanları satın alıp ardından gönlünce sokağa atabildiği müddetçe bu sorun hiçbir zaman çözülmeyecektir. Sokak hayvanları her daim yeniden üreyecek. Bunun tek yöntemi kısırlaştırmak ve yerinde yaşatmaktır’’ dedi.
KORKUNÇ ÖLÜMLER GÖRECEĞİZ
İçerisinde öldürmenin olduğu bir yasa hayata geçtiğinde birçok trajedi yaşanacağına dikkat çeken Çubukçu, “Bu durumun bir çözümü olmayacağı tecrübeyle tasarruf. 1910 yılında İstanbul’da 80.000 hayvanı toplayıp ölüme terk ettik bir adada. İğneada'da ölüme terk ettiğimiz hayvanlar birbirlerini parçalayarak yok oldular. Bugün İstanbul’da hâlâ sokak hayvanı sorunu var çünkü öldürerek bu işi çözme şansınız yok. Yok etmeyi bir devlet politikası olarak kabul etmemiz de mümkün değil. Bugün sokak köpekleriyle başlayan bu politika diğer canlılara doğru da sirayet edecektir ister istemez. Zaten toplumun Oldukça kötü bir dönem yaşadığı bir süreçten geçiyoruz. Bir de devlet eliyle bu kaosun tetiklenmesine de biz ayrıca karşıyız tabii ki. İnsanlar kapılarının önünde besledikleri hayvanı, görevlilere ölüme teslim etmek vermek istemeyecekler. Haliyle toplumda ciddi bir anarşi ve kampüs ortamı doğacak. Yine korkunç ölümler göreceğiz. Bugünkü yasa hayvanları öldürmekten bahsetmemesine rağmen başına kürekle vurulan ya da gündeme gelmeyen, gösterilmeyen büyük çukurlar açılıp hayvanların doldurulup toprakla örtüldüğü ya da çöp konteynerlerinde can verdiği birçok sahne yaşanıyor bu ülkede. İçinde öldürmenin geçtiği bir yasa hayata geçtiğinde o zaman nasıl engel olacağız tüm bu yaşanan trajedilere. Vicdanımızı nasıl temizleyeceğiz ben bunu çok merak ediyorum’’ ifadelerini kullandı.
ÖLDÜREREK DEĞİL YAŞATARAK ÇÖZÜLEBİLİR
Özge Nihan Çubukçu, bu sorunun öldürerek değil yaşatarak çözüleceğine inandıklarını ve asla geri adım atmayacaklarının altını çizerek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“ 2004 yılından itibaren kısırlaştırmayla ilgili yasa çıkmış olmasına rağmen belediyeler ve devlet görevlileri görevlerini yerine getirmedi. Bugün bunun faturası bu masumlara ve haliyle Türk toplumunun vicdanına kesiliyor. Biz her daim sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların farkındayız. Asla ve asla çocukla insan yaşamıyla hayvanları kıyaslamıyoruz. İlk önce bunu anlamamız lazım. Biz yaşam hakkı savunucusuyuz. Her daim zayıf halkanın yanındayız. Ve şunu da çok iyi biliyoruz ki insanların, çocukların zarar göreceği bir ortamda bizlerin de olumlu düşünmesi söz konusu olamaz. Bu sorunun çözülmesini çok istemekle beraber bunu öldürerek değil ancak yaşatarak çözüleceğine inanıyoruz. Ve bahsettiğimiz yöntemlerle bu sorunun çözüleceğine inanıyor yaşam hakkını savunmanın ulvi bir duruş olduğunu düşünüyor ve ulvi duruşumuzdan geri adım atmayacağımızı da ısrarla vurguluyoruz.’’
Hayvanseverler tarafından büyük tepki çeken tasarının detayları şu şekilde:
Belediyeler barınaklarındaki kapasite kadar köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanına çıkacak. Her köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün bekleme süresi olacak. Belirlenen 30 günlük süre sonuna kadar sahiplenilmeyen köpekler için uyutma kararı uygulanacak. Kaynaklar, uyutmanın merhamet şartlarıyla uygulanacağı ayrıntısını paylaştı. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanacak yeni köpekler gelecek ve süreç bu yöntemle devam edecek.
Uyutma İşlemi Nedir?
Sokak köpeklerinin uyutulması, köpeğin acısız bir şekilde öldürülmesi anlamına gelir. Hayvan ötanazisi, hayvanları öldürme ya da aşırı tıbbi müdahaleleri durdurarak doğal ölümlerine izin verme sürecidir. Bu yöntemler, hayvanın minimum ağrı ve rahatsızlık yaşaması için tasarlanmıştır. Hayvan ötanazisi, haşere kontrolü ve hayvan katliamından farklıdır, ancak bazı durumlarda aynı prosedürler uygulanabilir.
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : DEMET KARAKUŞ
Gülay Tandoğan 2 ay önce